Η ανεπάρκεια θυροξίνης περιπλέκει τον τοκετό



Λονδίνο: Οι επίτοκοι που έχουν χαμηλά επίπεδα θυροξίνης είναι πιθανόν να έχουν δύσκολο τοκετό, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Endocrinology.
Είναι γνωστό ότι τα χαμηλά επίπεδα θυροξίνης περιπλέκουν την εγκυμοσύνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τιλμπουργκ διαπίστωσαν ότι ακόμα και τα χαμηλά-φυσιολογικά επίπεδα της θυροξίνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Συγκεκριμένα, το έμβρυο έχει λάθος θέση, καθιστώντας δυσκολότερο τον τοκετό. Μάλιστα, αν και κατέρχονταν με το κεφάλι το γεννητικό κανάλι, το πρόσωπο έτεινε να είναι σε λάθος θέση, με το πρόσωπο προς την πλάτη της μητέρας αντί προς το στομάχι.
Οι τοκετοί αυτοί είναι όχι μόνο μεγαλύτεροι σε διάρκεια αλλά και δυσκολότεροι, επίσης είναι πιθανότερο να καταλήξουν σε υποβοήθηση με λαβίδες, βεντούζα ή καισαρική τομή.
Οι Ολλανδοί ειδικοί πιστεύουν ότι το ορμονικό αυτό πρόβλημα είναι τόσο συχνό που επηρεάζει μια στις δέκα εγκυμοσύνες, και μια αιματολογική εξέταση θα πρέπει να γίνει μέρος του προγεννητικού ελέγχου.
Στην μελέτη τους, με δείγμα σχεδόν 1.000 προφανώς υγιείς επιτόκους, τα χαμηλά επίπεδα θυροξίνης στις 36 εβδομάδες κυοφορίας σχετίζονταν άμεσα με την μη φυσιολογική θέση του κεφαλιού του εμβρύου και τον κίνδυνο υποβοηθούμενου τοκετού.
Ο Δρ Βίκτορ Ποπ πιστεύει ότι η σχετική έλλειψη της ορμόνης μπορεί να σταματήσει την κινητικότητα του εμβρύου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αντί το έμβρυο να πάρει την κατάλληλη στάση για τον τοκετό, «κολλάει» σε μια μη ενδεδειγμένη στάση.
Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η κινητική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία δύο ετών σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδικής αυτής ορμόνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η εξασθενημένη μητρική θυρεοειδική λειτουργία επηρεάζει και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Το κύημα δεν μπορεί να παράγει τις δικές του θυρεοειδικές ορμόνες μέχρι να συμπληρώσει τις 20 εβδομάδες κύησης. Πριν από το χρονικό αυτό ορόσημο είναι εξαρτημένο πλήρως από τα μητρικά αποθέματα.
Απαιτείται πάντως περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων καθώς και της ενδεχόμενης χορήγησης επιπλέον θυροξίνης στις εγκύους, ακόμη και σε περίπτωση μη πλήρους εκδήλωσης θυρεοειδικής νόσου.        πηγη

Δημοσίευση σχολίου