Καμπανάκι... οστεοπόρωσης για τις εφηβικές δίαιτες


Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης έχουν τα νεαρά κορίτσια που κάνουν δίαιτες κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους προκειμένου να παραμείνουν αδύνατα. Ερευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξε ότι η λιπώδης μάζα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Μελετώντας το σκελετό 4.000 νέων ηλικίας 15 ετών, με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών απεικόνισης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά που είχαν υψηλότερα ποσοστά λίπους στον οργανισμό τους είχαν μεγαλύτερα και πιο χοντρά οστά. Η σχέση ανάμεσα στην πυκνότητα της οστικής και της λιπώδους μάζας ήταν ακόμα πιο έντονη στα κορίτσια, στα οποία μια αύξηση της τάξης των πέντε κιλών στη λιπώδη μάζα τους συνοδευόταν από 8% αύξηση της περιμέτρου του κνημιαίου οστού τους.

Ο σχηματισμός γερών οστών σε μικρή ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις γυναίκες, καθώς έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση και κατάγματα συγκριτικά με τους άντρες. «Η πίεση που δέχονται οι έφηβες για να παραμείνουν αδύνατες είναι μεγάλη. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον υπό ανάπτυξη σκελετό τους» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Τομπίας εξηγώντας ότι η άσκηση είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να χάσει κανείς λίπος και να ενισχύσει ταυτόχρονα την πυκνότητα των οστών του.
espressonews.gr

Δημοσίευση σχολίου