25 κόλπα για μωρά… απαρηγόρητα!!!



Κλαίει και δε σταματάει; Δοκιμάσατε τα πάντα αλλά δε γίνεται τίποτα; Όχι, δεν τα δοκιμάσατε όλα. Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και σίγουρα θα σας βοηθήσουν, αφού είναι βγαλμένες από την εμπειρία μαμάδων που πέρασαν τα ίδια με εσάς!
Το ταΐσατε, το αλλάξατε, το βάλατε να κοιμηθεί. Εκείνο, όμως, συνεχίζει να κλαίει. Όπου να ‘ναι, θα βάλετε κι εσείς τα κλάματα… Όχι, όχι! Δοκιμάστε τους παρακάτω απλούς, πλην αποτελεσματικούς τρόπους για να ηρεμήσετε όλοι γρήγορα.
Και ξεκινάμε από τα «βασικά»:
1. Μην ξεχνάτε ότι μέσα στη μήτρα τα παιδιά δεν ξαπλώνουν ποτέ ανάσκελα, είναι πάντα κουλουριασμένα στο πλάι. Εάν το μικρό σας δε σταματάει το κλάμα, τυλίξτε το με κάτι και κρατήστε το στην αγκαλιά σας κουλουριασμένο.
2. Να θυμάστε ότι το κλάμα κάνει καλό στα μωρά γιατί διώχνει το στρες. Εάν έχετε ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες κι εκείνο εξακολουθεί να κλαίει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε αγκαλιά και να του πείτε ότι το αγαπάτε. Κρατήστε το μέχρι να αποκοιμηθεί ή να σταματήσει να κλαίει.
3. Οι γονείς άθελά τους επιδεινώνουν τη δυστροπία του μωρού τους κρατώντας τα ξύπνια. Τα περισσότερα μωράκια θέλουν να ξανακοιμηθούν μετά από μια-δυο ώρες, αλλά καμιά φορά είναι έτοιμα να πάρουν έναν υπνάκο μετά από 45 λεπτά. Το μυστικό είναι μόλις δείξει τα πρώτα σημάδια κούρασης να το βάζετε αμέσως στο κρεβατάκι του.


Δοκιμασμένα κόλπα
* Δεν υπάρχει μια μαγική μέθοδος που να ηρεμεί τα μωρά, αλλά κάποιες τεχνικές έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο. Δοκιμάστε τις για να βεβαιωθείτε.
* Πάρτε το βόλτα με το αυτοκίνητο ή βάλτε το στο καροτσάκι και κάνετε το γύρο του τετραγώνου.
* Κρατήστε το αγκαλίτσα μαζί με κάτι πολύ απαλό, όπως μια κουβέρτα ή το αρκουδάκι του.
* Τα νεογέννητα νοσταλγούν τη ζέστη και την ασφάλεια της μήτρας. Δημιουργήστε την ίδια αίσθηση τυλίγοντάς το απαλά με μια ελαφριά κουβέρτα.
* Κάποια μωρά βρίσκουν πολύ ηρεμιστικό το να πιπιλάνε την πιπίλα τους (ή το δάχτυλο της μαμάς ή του μπαμπά).
* Καμιά φορά τα ρούχα ενοχλούν και περιορίζουν τα μωρά. Αφήστε το για λίγη ώρα γυμνούλι, όπως το γεννήσατε.


* Επιστρατεύστε τον άντρα σας -ή ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά το μωρό σας- να αναλάβει καθήκοντα. Εσείς θα κάνετε ένα διάλειμμα και ίσως το μικρό ηρεμήσει ευκολότερα στην καινούργια αγκαλιά.
* Τα περισσότερα μωρά λατρεύουν τη μουσική. Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για το μικρούλη σας. Βάλτε χαλαρωτική μουσική, χαμηλώστε τα φώτα και κρατήστε το αγκαλιά. Η ασφάλεια και η ηρεμία που θα δημιουργηθεί θα το βοηθήσουν να ησυχάσει και να αποκοιμηθεί.
* Μήπως το μωράκι σας είναι εκνευρισμένο επειδή κρυώνει ή ζεσταίνεται; Για να το διαπιστώσετε, πιάστε του τα χεράκια και τα ποδαράκια. Αν είναι παγωμένα, βάλτε του πιο ζεστά ρούχα ή τυλίξτε το με μια κουβερτούλα. Αν είναι ζεστά, τότε βγάλτε του μερικά ρουχαλάκια για να μην αισθάνεται άσχημα.
* Δοκιμάστε να του δώσετε λίγο χαμομήλι ή τίλιο χωρίς ζάχαρη. Το μικρό σας θα ξεδιψάσει και σίγουρα θα ηρεμήσει.
* Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα άλλα τίποτα δεν είναι αποτελεσματικό και το μωράκι σας συνεχίζει να κλαίει, τότε καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Θέμα… εξοπλισμού!
Οι μαμάδες υποστηρίζουν ότι ο σωστός εξοπλισμός μπορεί να διώξει άμεσα την κακή διάθεση του μωρού σας.
1. «To ριλάξ είναι αχτύπητο!», λέει η Αλέκα Φ. από την Πάτρα. «Οι δονήσεις ηρεμούν τα μωρά και τα βοηθούν να αποκοιμηθούν όταν κανένα άλλο κόλπο δεν πιάνει.»
2. «Η ρυθμική κίνηση της βρεφικής κούνιας βοηθάει πολύ την κόρη μας. Αρχίσαμε να τη χρησιμοποιούμε όταν ήταν νεογέννητο και οκτώ μήνες μετά μας είναι ακόμη χρήσιμη», λέει η Στέλλα Δ. από τις Σέρρες.
3. «Όποτε ο μικρός δυστροπεί, τον βάζουμε στη στράτα που κρεμιέται από την πόρτα», λέει η Λίζα Μ. από την Κοζάνη. «Του αρέσει τόσο πολύ να χοροπηδάει πάνω κάτω που ξεχνάει τον εκνευρισμό του.»
4. Βάζω την 5 μηνών κορούλα μου στο μάρσιπο και μετά κάθομαι επάνω σε μια μπάλα γυμναστικής και χοροπηδάω», λέει η Χριστίνα Μ. από την Κόρινθο. «Μέσα σε λίγα λεπτά, σταματάει το κλάμα. Κι εγώ γυμνάζω τα πόδια μου!»

Συμβουλές από πρώτο χέρι…
Έτσι τα «κατάφεραν» αυτές οι μαμάδες… Μήπως τα κόλπα τους μπορούν να βοηθήσουν και εσάς;
* Απαλό σσσς!
Κρατώ την κόρη μου σφιχτά στο στήθος μου, κουνιέμαι μπρος-πίσω και της ψιθυρίζω σους-σους στο αυτάκι. Μόλις ακούσει αυτόν τον ήχο, ησυχάζει.
Κέλυ Α., Θεσσαλονίκη
* Ένα καλό μασάζ
Έκανα στο γιο μου μασάζ. Πρώτα ζέσταινα λίγο baby lotion ή body milk-lotion στα χέρια μου, μετά άρχιζα να τρίβω ξεκινώντας από το μέτωπό του και κατέβαινα αργά στη μύτη, στα μάγουλα, στο πιγούνι και στο λαιμό του. Εκείνο που του άρεσε περισσότερο ήταν να «ζυμώνω» τα χεράκια και τα ποδαράκια του.
Κάτια Μ., Αλεξανδρούπολη
* Και θα πεις ένα τραγούδι…
Κάθομαι σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο και τραγουδάω απαλά στη μικρή μου κι εκείνη σταματάει αμέσως το κλάμα. Της τραγουδώ ένα νανούρισμα δικής μου επινόησης χρησιμοποιώντας τη μουσική από άλλα γνωστά τραγουδάκια.
Αμαλία Κ., Ρέθυμνο
* Τα μπανάκια χαλαρώνουν
Όποτε τα 10 μηνών δίδυμά μου ήταν πολύ εκνευρισμένα, τα έβαζα μέσα στην μπανιέρα. Η αλλαγή του σκηνικού τους έφτιαχνε τη διάθεση και έμοιαζαν να χαλαρώνουν πραγματικά με το αφρόλουτρό τους με άρωμα λεβάντας.
Σοφία Ι., Χίος
* Φέρτε αμέσως το αρκουδάκι του!
Το μυστικό μου όπλο είναι το πάνινο ζωάκι που βγάζει ηχογραφημένους ήχους από τη μήτρα. Το κέρδισα ως δώρο μαζί με το μπανάκι του μωρού και με έχει σώσει πραγματικά. Όποτε ο μικρός μου κλαίει απαρηγόρητα, πατάω το κουμπί κι εκείνος ησυχάζει αμέσως.
Μπέτυ Μ., Αθήνα
* Το κόλπο με το είδωλο στον καθρέφτη
Το μόνο κόλπο που λειτουργούσε ως δια μαγείας και στα τρία μου παιδιά ήταν να τα κρατώ μπροστά από τον καθρέφτη. Η γοητεία που τους ασκούσε το «άλλο μωρό» ήταν τόσο μεγάλη που ξεχνούσαν αυτό που τα ενοχλούσε.
Τζένη Π., Βόλος
Επιστημονική επιμέλεια: Κατερίνα Θεοδωρίδου, MSc ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια,
Άννα Αλημαντήρη, παιδίατρος


endiaferonta.com

Δημοσίευση σχολίου