Τα παιδιά στα παιχνίδια «ντύνονται» ληστές, μακελάρηδες και μαστροποί !



Ενας προαγωγός διαλέγει μια νεαρή πόρνη και την κυκλοφορεί από μαγαζί σε μαγαζί, προκειμένου να κερδίσει χρήματα και να πολλαπλασιάσει τα... coins του. Κι όταν τον «κλείσουν» τα περιπολικά, τον λόγο έχει η... κοντόκαννη καραμπίνα του. 
Αλλος «ήρωας της εποχής μας» μετακινείται στην πόλη κλέβοντας αυτοκίνητα ανυποψίαστων πολιτών μέσα από τα γκαράζ των σούπερ μάρκετ και ληστεύει ηλικιωμένες κυρίες που γυρνάνε από τα μαγαζιά φορτωμένες με σακούλες. Οταν αντιληφθεί ότι τον κυνηγά η Αστυνομία, τότε... πατάει γκάζι περνώντας με κόκκινο τα φανάρια και ξεφεύγει.
Τα παιδιά «ντύνονται» ληστές, μακελάρηδες και μαστροποί
Νεαρά αγόρια και κορίτσια αποκεφαλίζουν και τεμαχίζουν ζόμπι σε στοιχειωμένα νοσοκομεία. Κι όταν αυτά ξαναζωντανεύουν, τα χτυπήματα πρέπει να είναι περισσότερα και πιο βίαια.
Τέτοιους ρόλους υποδύονται σήμερα οι νέοι για να «διασκεδάσουν». Με τέτοια θεματολογία περνούν τις ελεύθερες ώρες τους παιδιά κι έφηβοι «κολλημένοι» στην οθόνη του υπολογιστή και στην κονσόλα του playstation.
Κυριαρχούν
Για άλλη μία εορταστική περίοδο τα δώρα που κυριάρχησαν ήταν τα γνωστά βιντεοπαιχνίδια. Εξι στα 10 δώρα που αγοράστηκαν ήταν ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για μια τάση η οποία τείνει να γίνει... καθεστώς.
Σύμφωνα με την κ. Ανθή Τροκούδη, διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων του Public, ο Δεκέμβρης και ο Ιανουάριος είναι οι καλύτεροι μήνες για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς θεωρούνται «κλασικό εορταστικό δώρο» από τους γονείς.
«Το 30% του ετήσιου τζίρου για την κατηγορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών γίνεται την εορταστική περίοδο. Στατιστικά, τα ποσοστά των πωλήσεων παρουσιάζονται 3πλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».
Οι μικροί αγοραστές προσανατολίζονται σε παιχνίδια τα οποία κάθε άλλο παρά διασκεδαστικά είναι, αφού οι φρικαλέες σκηνές με φόνους, βία, σεξ, ναρκωτικά και χυδαία γλώσσα σχεδόν... μονοπωλούν τις προτιμήσεις ιδιαίτερα των μικρών αγοριών.
Κρεμασμένα σώματα, φόνοι, πυροβολισμοί, βιασμοί, παραβατική συμπεριφορά και οπλοφορία συνθέτουν το σκηνικό των πιο περιζήτητων βιντεοπαιχνιδιών στα ράφια των καταστημάτων αλλά και στο ελληνικό Διαδίκτυο.
Πάνω από τα μισά ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορούν έχουν βίαιο και αισχρό περιεχόμενο. Παρότι σε κάποιες περιπτώσεις η βία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια χαρακτηρίζεται ως «αθώα», ωστόσο στην πλειονότητά τους περιέχουν φρικαλέες εικόνες, τρομακτικές φιγούρες και σκηνοθετικές οδηγίες για φόνους και βιασμούς.
Ζουμ στη βία φαίνεται ότι κάνει η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Grand Theft Auto, Silent hill, World of Warcraft και Resident Evil είναι τα δημοφιλέστερα.
Μικροί αλλά και μεγαλύτεροι αναλώνονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης για περισσότερες από 5 ώρες ημερησίως και δεν «ξεκολλούν» αν δεν τελειώσουν την «αποστολή της ημέρας».
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
«Οι γονείς να διαβάζουν τις ενδείξεις»
«Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριαρχούνται από ωμή βία. Οσο πιο βίαια είναι τόσο πιο εύκολα εθίζονται οι ανήλικοι. Πυροβολισμοί, αίμα και φρικιαστικές μορφές είναι οι πιο συχνές εικόνες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η κ. Βικτώρια Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
«Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι τα παιχνίδια που αγοράζουν να απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού και να παρατηρούν τα ενδεικτικά εικονίδια των παιχνιδιών. Να τονίσουμε ότι η ένταση κάθε χαρακτηρισμού διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα. Ετσι π.χ. ο χαρακτηρισμός της βίας στα παιχνίδια που απευθύνονται σε 7χρονα μπορεί κάλλιστα να αναφέρεται σε διασκεδαστική, αλλά επιθετική συμπεριφορά χαρακτήρων καρτούν, ενώ αντίστοιχα στα παιχνίδια για τους 16χρονους να υποδεικνύει πιστή αναπαράσταση σκοτωμών και άλλων βίαιων πράξεων».
ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ακατάλληλο το 63%
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατέθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10 Δεκεμβρίου 2009 από τον Οργανισμό ISFE (Interactive Software Federation of Europe), η εικόνα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και στη χώρα μας είναι αποκαρδιωτική.
Ειδικότερα, σε σύνολο 13.761 παιχνιδιών που έχουν επισημανθεί από το σύστημα χαρακτηρισμού παιχνιδιών PEGI από τις 1/3/2003 έως και 10/12/2009, το 63% έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο, είτε γιατί περιέχει σκηνές βίας, ναρκωτικά και σεξ είτε γιατί το περιεχόμενό του προκαλεί φόβο.
Το 45% των παιχνιδιών έχει χαρακτηριστεί με το εικονίδιο «βία».
Το 84% των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες 7+ περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες: 84,31% για ηλικίες 12+, 97,88% για ηλικίες 16+ και 95,57% για ηλικίες 18+.
ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ
g.kalaitzoglou@pegasus.gr

ethnos.gr

 

Δημοσίευση σχολίου