Το παιδί μου δεν τρώει… Τι να κάνω;

child-refuse-386.jpg

Η μάχη πάνω από το πιάτο δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!  Όλα σχεδόν τα παιδιά περνούν κάποτε μια περίοδο ανορεξίας. Είναι κάτι φυσιολογικό, αναμενόμενο και ευτυχώς περαστικό. Η ανορεξία παρουσιάζεται σαν μείωση της ποσότητας που τρώει το παιδί ή απέχθεια για ορισμένες τροφές. Η ηλικία που συνήθως εμφανίζεται είναι μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής ή και αργότερα και συμπίπτει με την ανάπτυξη του «εγώ» και του αρνητισμού. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από έντονες συγκρούσεις και καταστάσεις εκνευρισμού, κατά τις οποίες η μητέρα δοκιμάζει τα πάντα για να καταφέρει το παιδί να τελειώσει έστω και ένα γεύμα.

Πού μπορεί να οφείλεται

Η εμφάνιση ανορεξίας στο παιδί μπορεί να οφείλεται είτε σε ψυχολογικούς και σπανιότερα σε παθολογικούς λόγους είτε μπορεί απλά να αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική για το ίδιο το παιδί συμπεριφορά, αφού έχει την ικανότητα να ακολουθεί πιστά το δικό του αυτορυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πείνας και κορεσμού (δεν τρώει, γιατί απλά δεν θέλει να φάει). Ωστόσο, όταν το παιδί ζει μέσα σε ένα περιβάλλον όπου βιώνει ιδιαίτερα έντονο στρες με διαταραγμένες σχέσεις των γονιών, προβλήματα και συγκρούσεις ή προβλήματα στις σχέσεις με τους συμμαθητές ή το δάσκαλο στο σχολείο, τότε είναι πιθανόν να γίνει ανόρεκτο προκειμένου να αντιδράσει και να αμυνθεί απέναντι σε μια κατάσταση που το δυσαρεστεί πολύ.

5 χρήσιμες οδηγίες

Η πίεση που συνήθως ασκείται στο παιδί έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Κάποιες διατροφικές οδηγίες, χρήσιμες προς τους γονείς, είναι οι ακόλουθες:
1. Δίνετε στο παιδί σας μικρά και συχνά γεύματα
2. Φροντίστε ώστε το πιάτο να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα φαγητού (το παιδί φουσκώνει και μόνο που το βλέπει)
3. Παρασκευάστε τα αγαπημένα του φαγητά
4. Επιλέξτε ένα σερβίτσιο με χαρούμενα χρώματα και ελαφρύ ώστε εύκολα να μπορεί να το πιάσει με τα χέρια του και να παίξει με αυτό
5. Αποφύγετε τα διάφορα γλυκά ή αλμυρά σνακ μεταξύ των γευμάτων, όπως σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά κ.λπ. (αυτά σίγουρα θα του περιορίσουν ακόμα περισσότερο την όρεξη για φαγητό)

Όχι στην πίεση και το άγχος
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιέζετε το παιδί σας να φάει όλη την ποσότητα φαγητού που θέλετε. Συμβουλευτείτε ειδικό διαιτολόγο προκειμένου να γνωρίσετε τι ακριβώς θα πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο ενός παιδιού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, την ανάπτυξη και τις ανάγκες του. Πολλές φορές οι γονείς υπερεκτιμούν τις ανάγκες του παιδιού τους για φαγητό και από άγχος τους να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί το φορτώνουν με περισσότερο φαγητό από αυτό που το ίδιο μπορεί να ανεχτεί. Το παιδί έχει το δικό του σύστημα ελέγχου πείνας και κορεσμού που δεν πρέπει ποτέ να διαταράσσεται. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείτε διακριτικά τη συμπεριφορά του παιδιού και εφόσον η περίοδος άρνησης κατανάλωσης τροφής συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε πάλι στους ειδικούς για επανέλεγχο και περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης θρέψης και του ρυθμού ανάπτυξής του. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι δυσκολίες στη λήψη τροφής μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Ζωή Μπουλούμπαση, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, επιστημονική ομάδα Απίσχνανσις λόγω διατροφής
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου