1.04.2010

Επιτυχημένες ρομποτικές επεμβάσεις σε παιδιάο Δρ Κωνσταντινίδης, Διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών

Αθήνα: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σε παιδί (ένα 11χρονο αγόρι) διεθνώς διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον χειρουργό Δρ Κ.Μ.Κωνσταντινίδη και την ομάδα του.
Παράλληλα ο Δρ Κ.Μ.Κωνσταντινίδης, με την επιστημονική του ομάδα και παιδοχειρουργούς του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών πραγματοποίησε μια δεύτερη (σε 8χρονο κοριτσάκι) πρωτοποριακή επέμβαση Ρομποτικής Χειρουργικής σε παιδί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Για την πρώτη επέμβαση του 11χρονου Παναγιώτη, ο χειρουργός Δρ Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ Βαλιούλης χρησιμοποίησαν το ρομποτικό σύστημα da Vinci για να αφαιρέσουν τον σπλήνα του εντεκάχρονου, ο οποίος έπασχε από σοβαρή νόσο που επηρέαζε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του με καθημερινή καταστροφή τους στον σπλήνα.
Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αιμόλυσης, το παιδί είχε επίσης πέτρες στη χολή, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την πρώτη διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής σε παιδί διεθνώς. Η ρομποτική τεχνική επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη τομή με τις γνωστές επιπλοκές.
Η περίπτωση αποτέλεσε πρόκληση για τη χειρουργική ομάδα, όχι μόνο λόγω του μικρού σωματότυπου του παιδιού, αλλά και εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων του σπλήνα.
Η χειρουργική ομάδα σχεδίασε βήμα προς βήμα την πρωτοποριακή διπλή επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και του σπλήνα με μηδαμινή απώλεια αίματος. Οι αιματολογικοί δείκτες του παιδιού διορθώθηκαν σύντομα μετά από την επέμβαση και μέσα σε λίγες ημέρες επέστρεψε σπίτι και την οικογένειά του.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ένα μόλις οκτώ χρονών κοριτσάκι, που υποβλήθηκε σε αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης στο σπλήνα. Ο Δρ Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ Μουσάτος αντί να πραγματοποιήσουν ανοικτή επέμβαση, η οποία θα απαιτούσε τομή τουλάχιστον 15 εκατοστών στην άνω κοιλία, με τα φυσικά επακόλουθα τον μετεγχειρητικό πόνο και τη μακρόχρονη νοσηλεία, υπέβαλαν την μικρή ασθενή σε ρομποτική επέμβαση.
Ο ενδελεχής προεγχειρητικός σχεδιασμός βοήθησε τελικά στην ολοκλήρωση της επέμβασης μέσα από τέσσερις τομές των 5 χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και με διαφύλαξη του φυσιολογικού σπλήνα, που χάρη στην ακρίβεια των ρομποτικών χειρισμών μπόρεσε τελικά να διαχωριστεί από την παθολογική κύστη. Η κύστη αφαιρέθηκε πλήρως χωρίς καμία απώλεια αίματος. Η ασθενής αποχώρησε χαρούμενη από το νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.
«Η χειρουργική άλλαξε για πάντα», δήλωσε μετά τις δυο απόλυτα επιτυχημένες επεμβάσεις ο Δρ Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.
«Η μοναδική στερεοσκοπική απεικόνιση που προσφέρει η ρομποτική χειρουργική, η απόλυτη ακρίβεια και ευελιξία των ρομποτικών εργαλείων καθώς και η μεγάλη άνεση χειρισμών σε στενούς χώρους της κοιλιάς, μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αναίμακτα τις πιο δύσκολες επεμβάσεις ακόμη και στους πιο μικρούς ασθενείς. Η κλινική μας έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στη Ρομποτική Χειρουργική, τόσο σε παχύσαρκους αρρώστους 192 κιλών όσο και σε παιδιά 22 κιλών, με απόλυτη ασφάλεια».
Παρά το γεγονός ότι η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η εφαρμογή του σε παιδοχειρουργικής ασθενείς ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβρη στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.          πηγη0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© TA ZOYZOYNIA, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena