"Ντύσου καλά γιατί θα κρυολογήσεις".


Οι μητέρες και οι γιαγιάδες όλου του κόσμου μπορούν πλέον να αισθάνονται δικαιωμένες. Η προαιώνια συμβουλή τους «ντύσου καλά γιατί θα κρυολογήσεις» απόκτησε επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς επιστήμονες από το Κέντρο Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ βρήκαν τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι το να κρυώνει κανείς μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα.

Ο καθηγητής Ρόναλντ Έκκλς και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από 90 εθελοντές να σταθούν ξυπόλητοι μέσα σε παγωμένο νερό για 20 λεπτά. Το 29% εξ αυτών ανέπτυξε κρυολόγημα μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ άλλων 90 εθελοντών οι οποίοι δεν είχαν βραχεί ήταν μόλις 9%.

Ο δρ Έκκλς, που είναι διευθυντής του κέντρου, δήλωσε ότι η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του παγώματος και μιας ιογενούς λοίμωξης (το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από περίπου 200 διαφορετικούς ιούς), γεγονός που αντικρούει τα ευρήματα παλαιότερων μελετών επί του θέματος.

«Όταν οι ιοί του κρυολογήματος “κυκλοφορούν” στην κοινότητα, πολλοί άνθρωποι μολύνονται από αυτούς αλλά δεν αρρωσταίνουν όλοι», εξήγησε ο δρ Έκκλς. «Όταν, όμως, αυτοί οι άνθρωποι παγώσουν, προκαλείται έντονη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων της μύτης και διακοπή της παροχής ζεστού αίματος στα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η διαταραχή αυτή ελαττώνει τις άμυνες της μύτης, επιτρέποντας στους ιούς να δυναμώσουν και στο κοινό κρυολόγημα να εκδηλωθεί. Αν και οι παγωμένοι ασθενείς πιστεύουν ότι κρυολόγησαν από το ψύχος, αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι ενεργοποιήθηκε μια λοίμωξη που βρισκόταν σε λανθάνουσα κατάσταση».

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Οικογενειακή Πρακτική», όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους, η αυξημένη συχνότητα των κρυολογημάτων στη διάρκεια του χειμώναα σε σύγκριση με το καλοκαίρι ενδέχεται να σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό των ανθρώπων που κρυώνουν τον χειμώνα. Μία άλλη πιθανή εξήγηση, όμως, είναι ότι οι μύτες των ανθρώπων είναι πιο κρύες τον χειμώνα, διότι μπορεί να ντυνόμαστε ζεστά τον χειμώνα αλλά οι μύτες μας μένουν εκτεθειμένες στο κρύο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ενήλικες κρυολογούν δύο έως πέντε φορές τον χρόνο, ενώ τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο μπορεί να κρυολογήσουν επτά έως δέκα φορές τον χρόνο.

madata.gr

Δημοσίευση σχολίου