Όχι πια σεξ, μόνο γονείς;

Ένα ή δύο ή τρία ή... τέσσερα παιδιά αποτελούν όντως ανασταλτικό παράγοντα για μια υγιή σεξουαλική ζωή;



Πριν γεννήσεις, στον κόσμο σας και, κυρίως, στο κρεβάτι σας, δεν χωρούσε κανείς! Ο σύντροφός σου κι εσύ ήσασταν φίλοι κι εραστές. Τώρα, όλα έχουν αντικατασταθεί από μία λέξη: «γονείς»! Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας, τα περισσότερα ανδρόγυνα «ξεχνούν» το ρόλο του ερωτικού συντρόφου όταν «μπαίνουν» στον επόμενο, δηλαδή το γονεϊκό.

Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει ώστε να... ανάψει ξανά η φλόγα; Διάβασε τι συμβουλεύει ο Θάνος Ασκητής, δρ Ψυχιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.


H πηγή του κακού
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οι νέοι γονείς -και ιδιαίτερα οι μητέρες- δεν παύουν απαραίτητα να αισθάνονται επιθυμία για το σύντροφό τους μετά τη γέννηση του παιδιού. Απλά, εξαιτίας της χαράς, της συγκίνησης, του προβληματισμού, του άγχους, του φόβου και της κούρασης δυσκολεύονται να εναρμονιστούν με τα δεδομένα της καινούργιας τους ζωής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο επικεντρώνονται στο γονεϊκό ρόλο, παραμελώντας αυτόν του συντρόφου.

Τα πρώτα... συμπτώματα
Σύμφωνα με τον Θ. Ασκητή, τα προβλήματα στη σχέση των δύο συντρόφων στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν όταν:
* Κατά την εγκυμοσύνη η γυναίκα δεν μοιράζεται τα συναισθήματα που βιώνει.
* Την ίδια περίοδο ο άνδρας αποφεύγει το σεξ, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιερή».
* Μετά τη γέννηση του μωρού, η γυναίκα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του.
* Δεν ακολουθούν την ίδια τακτική και διαφωνούν για την ανατροφή του μωρού.
* Συζητούν μόνο για τα προβλήματα του μωρού, παραμελώντας τα μεταξύ τους προβλήματα και τις προσωπικές ανάγκες τους.

Άναψε τη φλόγα (ξανά)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές ενδείκνυνται για... σεξ, καθώς η μείωση του στρες προκαλεί άμεση «ανάταση» των επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες, ενώ αυξάνει τη γυναικεία λίμπιντο! Να λοιπόν πώς θα αναζωπυρώσεις τη σεξουαλική ζωή σου:

Τέλος στις ενοχές Τα τρυφερά τετ-α-τετ μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά θεωρούνται -και είναι- απολύτως φυσιολογικά, καθώς αποδεικνύουν ότι το ισχυρό «δέσιμό» σας προϋπήρχε πολύ πριν γίνετε γονείς, δημιουργώντας έτσι αίσθημα ασφάλειας στο παιδί.

Ξέχνα τις δικαιολογίες
Μήπως διαρκώς παραπονιέσαι πως η μητρότητα δεν σου αφήνει χρόνο; «Στην πραγματικότητα, η έλλειψη "ελεύθερης ώρας" δεν απείλησε ποτέ τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Ο χρόνος γίνεται εχθρός όταν προβάλλεται σαν άλλοθι από αυτόν που δηλώνει υπερ-απασχολημένος και καταβεβλημένος, προκειμένου ν' αποφύγει τη σεξουαλική επαφή», υποστηρίζει ο δρ. Θ. Ασκητής. Μήπως κάνεις κι εσύ το ίδιο; Άλλαξε τακτική!

Επέστρεψε στην αρχή! «Θυμήσου: Έτσι ήσασταν πριν με το σύντροφό σου; Περνούσατε -όποτε περνούσατε...- κατευθείαν στην πράξη και, αμέσως μετά, γυρνούσατε πλάτη; Όχι βέβαια! Γιατί, λοιπόν, δεν ξαναρχίζετε να απολαμβάνετε όποια κοινή ώρα "ξεκλέβετε" μαζί;». Προσπάθησε να βγάλεις από το λεξιλόγιό σου τις αρνητικές λέξεις, κολάκεψε το σύντροφό σου για την εμφάνισή του, περιποιήσου τον εαυτό σου και, κάθε πρωί, αφέσου σ' ένα... μακρύ φιλί. Μέχρι τα Χριστούγεννα, η διάθεσή σου σίγουρα θα έχει βελτιωθεί!

Απόδρασε Αυτή είναι ακόμα μια ενοχή για «πέταμα». Εννοείται ότι θα περάσετε το ρεβεγιόν κι ανήμερα με το παιδί, το επόμενο Σ/Κ όμως μπορείς να κανονίσεις ένα ρομαντικό ταξίδι για τους δυο σας ή μια «επίσκεψη» σε ξενοδοχείο που προσφέρει... ημιδιαμονή.

Φτιάξε ατμόσφαιρα Στο στολισμένο καθιστικό, ισχύει μεν ό,τι σε κάθε κοινόχρηστο χώρο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αμφότεροι πρέπει να καταπιέζετε τις αυθόρμητες εκδηλώσεις σας. Λεπτές χειρονομίες και... συνθηματικές λεξούλες αρκούν για να κρατηθείτε «αναμμένοι» μέχρι το παιδί να (ξανα)δει το «Μόνος στο σπίτι» και να κοιμηθεί.

Τόλμησέ το Έχει αποδειχτεί ότι κάθε ειλικρινής συζήτηση βελτιώνει την ερωτική ζωή. Μίλησε λοιπόν στο σύντροφό σου ανοιχτά. «Ο ερωτικός λόγος περιγράφει τις φαντασιώσεις του μυαλού μέσα από προτάσεις ερωτικού πάθους, προτάσεις που μπορεί να θεωρηθούν ταμπού, αλλά λειτουργούν καταλυτικά στη σεξουαλικότητα του ζευγαριού», συμβουλεύει και πάλι ο Θ. Ασκητής.

Κι αν σας άκουσε;


Ουπς! Σας «πέτυχε» σε... ακατάλληλη σκηνή; Καταρχάς, δείξε ψυχραιμία και στη συνέχεια εξήγησέ του ότι «Ο μπαμπάς κι η μαμά κάνουν έρωτα κι αυτό είναι μια αυστηρά ιδιωτική δραστηριότητα που γίνεται μόνο μεταξύ ώριμων ανθρώπων που συνδέονται με ξεχωριστό τρόπο». Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το διαβεβαιώσεις ότι και οι δύο εξακολουθείτε να το αγαπάτε αλλά δεν είναι σωστό να μπαίνει στο υπνοδωμάτιό σας χωρίς να χτυπήσει πρώτα την πόρτα και δεν του επιτρέπεται να συμμετέχει σ' αυτό το «κομμάτι» της (αυστηρά) προσωπικής σας ζωής.



Ελευθερία Κανακάκη- prevention magazine

Δημοσίευση σχολίου