Απρόβλεπτη η «συμπεριφορά» του H1N1 στα παιδιά.



Μια αμερικανική μελέτη σε 13 παιδιά που νοσηλεύθηκαν με τον ιό της νέας γρίπης H1N1 έδειξε ότι ανέπτυξαν σοβαρές επιπλοκές πολύ σύντομα μετά την προσβολή τους από τον ιό και με απρόβλεπτο τρόπο, αν και -ευτυχώς- όλοι οι ασθενείς τελικά επιβίωσαν.

Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή της μελέτης Justin Lockman από το Παιδιατρικό Κέντρο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, όλα τα παιδιά χρειάσθηκε να τεθούν υπό συνεχή παρακολούθηση και να γίνονται ταχείες τροποποιήσεις της θεραπείας τους.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatric Critical Care Medicine, έδειξε ότι 12 από τα 13 αυτά παιδιά που παρουσίασαν σοβαρή νόσο είχαν υποκείμενες παθήσεις που τα καθιστούσαν πιο ευάλωτα στον ιό, όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία, άσθμα και λοίμωξη από HIV.

Οι επιπλοκές κυμαίνονταν από παροδική νεφρική ανεπάρκεια έως σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης, επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι τα τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού ήταν αρχικά αρνητικά σε οκτώ από τα παιδιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την ανάπτυξη δοκιμασιών με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Το εύρημα αυτό δείχνει ότι όλα τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές νόσους και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ ανίχνευσης του ιού, να αντιμετωπίζονται με αντι-ιικά φάρμακα, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Το πιο απρόσμενο και ίσως και το πιο σημαντικό μας εύρημα είναι ότι ο H1N1 συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο τρόπο, που διαφέρει από ασθενή σε ασθενή ή ακόμη και στον ίδιο ασθενή από τη μια μέρα στην άλλη, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να αντιδράμε γρήγορα τροποποιώντας τη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε ο Lockman.



seleo.gr

Δημοσίευση σχολίου