Γιατί ματώνει η μύτη του;

nese-386.jpg

Η αιμορραγία της μύτης είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι σωματικές δραστηριότητες πιο έντονες. Αν και τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι αθώα και ο τρόπος αντιμετώπισης απλός, η θέα του αίματος προκαλεί φόβο στα παιδιά και ανησυχία στους γονείς.

Η ρινορραγία ή επίσταξη συμβαίνει όταν κάποιο από τα μικρά αγγεία του τμήματος του βλεννογόνου της μύτης τραυματίζεται. Οι ρινορραγίες ταξινομούνται σε πρόσθιες και οπίσθιες, ανάλογα με την περιοχή της ρινικής κοιλότητας που βρίσκονται τα αγγεία που αιμορραγούν. Οι πρόσθιες ρινορραγίες, που αποτελούν και το 90-95% των περιπτώσεων, είναι πολύ συχνές στις μικρές ηλικίες, συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποιο σοβαρό νόσημα και τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Γενικότερα, η αιμορραγία της μύτης είναι μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση, καθώς υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στη διάρκεια της ζωής τους.

Χρήσιμες Συμβουλές
Aν λοιπόν «ανοίξει» η μύτη του μικρού σας, μείνετε ψύχραιμοι, καθησυχάστε το παιδί και ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
1. Βάλτε το παιδί να καθίσει με το κεφάλι σκυμμένο εμπρός, ώστε το αίμα να φεύγει έξω από τα ρουθούνια και όχι να πηγαίνει πίσω προς το φάρυγγα.
2. Πείτε του να φυσήξει τη μύτη του για να απομακρυνθούν τυχόν πήγματα αίματος.
3. Πιέστε με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας το μαλακό τμήμα της μύτης, ασκώντας σταθερή πίεση για 5 λεπτά συνεχώς. Αν η ρινορραγία δεν σταματήσει στα επόμενα 10 λεπτά, επαναλάβετε την πίεση για ακόμη 10 λεπτά.
4. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι βρεγμένο με οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί και συνεχίστε να πιέζετε για άλλα 5 λεπτά.
5. Επίσης η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στη βάση της μύτης του παιδιού μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία.
6. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, μάθετέ το να πιέζει μόνο του τη μύτη του.
7. Όταν σταματήσει η ρινορραγία, το παιδί δεν πρέπει να σκύβει, να παίξει έντονα ή να ασκηθεί για μία-δύο ώρες.
8. Δεν πρέπει ακόμη να πειράζει, να σκαλίζει ή να φυσάει έντονα τη μύτη του για μία-δύο μέρες.
9. Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή του παιδιού στον ήλιο και σε πολύ θερμό και κλειστό χώρο (π.χ. μπάνιο γεμάτο ατμούς )
Προσοχή!
Μη βάζετε το παιδί να ξαπλώσει ή να έχει το κεφάλι του προς τα πίσω, γιατί έτσι θα καταπιεί το αίμα με αποτέλεσμα να προκληθεί ναυτία, εμετός ή ακόμα και διάρροια.

Πού Οφείλεται
Τα αίτια μιας παιδικής ρινορραγίας είναι σχεδόν πάντα τοπικά και αθώα και συνήθως οφείλονται σε:
1. Τραυματισμό της μύτης από εξωγενείς παράγοντες ή από ξύσιμο με τα δάκτυλα.
2. Ρινίτιδες ή ισχυρό «φύσημα».
3. Έλλειψη υγρασίας του αέρα, που προκαλεί ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης.
4. Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας.
5. Υψηλό πυρετό.

Πότε να πάω στον γιατρό;
Ένα παιδί με ρινορραγία πρέπει να εξεταστεί από γιατρό…
…Σε περίπτωση που η ρινορραγία έχει προκληθεί από τραυματισμό, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα κατάγματος, η ύπαρξη ξένου σώματος στη μύτη ή η εσωτερική αιμορραγία.
…Αν παθαίνει συχνά ρινορραγίες και ιδιαίτερα αν διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά ή εμφανίζει αιμορραγία και από κάποια άλλη περιοχή, όπως τα ούλα ή τα αφτιά.
…Αν έχει δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

Προληπτικά
1. Φροντίζετε να έχετε πάντα κομμένα τα νύχια του παιδιού ώστε, όταν ξύνει τη μύτη του, να αποφεύγεται ο πιθανός τραυματισμός των αγγείων.
2. Αν η μύτη του παιδιού σας ματώνει συχνά, μπορείτε να αλείφετε το εσωτερικό της με μια βαζελινούχο αλοιφή για να διατηρείται η υγρασία και να προστατεύεται η ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης, που αποτελεί μια βασική αιτία επίσταξης.
3. Αποφύγετε να βρίσκεται το παιδί σε χώρο που καπνίζουν ή που υπάρχει έντονος κλιματισμός, καθώς η ξηρότητα και η κακή ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα προδιαθέτει σε ρινορραγία.
4. Καλό είναι ακόμη, όταν το παιδί φτερνίζεται να ανοίγει το στόμα του, καθώς με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η άσκηση υψηλών πιέσεων στα αγγεία της μύτης.

ΤΗΣ ΦΑΙΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΕΝΤΑΡΗ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΥ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ πηγή












Δημοσίευση σχολίου