Δείξτε στα παιδιά σας λίγη "σκληρή αγάπη"





Με την ανεργία των πτυχιούχων στη Βρετανία να έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και πάνω από μία δεκαετία και με όλο και περισσότερους νέους να συνεχίζουν να μένουν με τους γονείς τους, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία (30.12.2009), να δώσει στους τελευταίους συμβουλές για το πώς να παρακινήσουν τα παιδιά τους να βρουν μια δουλειά και να φύγουν από το σπίτι.
Σε εγχειρίδιο που εξέδωσε η βρετανική υπηρεσία για τις Επιχειρήσεις, την Καινοτομία και τις Δεξιότητες, οι γονείς καλούνται ν' αντισταθούν στη φυσική τους τάση να φροντίζουν συνεχώς τα παιδιά τους και να τους δείξουν αντιθέτως λίγη «σκληρή αγάπη». Γιατί αν η ζωή στο πατρικό είναι, εκτός από δωρεάν, και υπερβολικά άνετη, τι κίνητρο έχουν οι νέοι να φύγουν;
Ετσι οι γονείς, και κυρίως οι μητέρες, παρακινούνται να σταματήσουν να υπηρετούν τα βλαστάρια τους από το πρωί μέχρι το βράδυ, να κόψουν το πλύσιμο και σιδέρωμα των ρούχων τους, ν' αδειάσουν το ψυγείο από μπίρες και σνακ και να περιορίσουν το χαρτζιλίκι. Οσο για τις υψηλές, και συνήθως καλλιτεχνικές, φιλοδοξίες που επικαλούνται πολλοί νέοι, η συμβουλή του εγχειριδίου είναι ωμή όσο και ρεαλιστική: «Ναι, κάποιοι θα τα καταφέρουν ως ηθοποιοί και σεναριογράφοι. Αλλά πολλοί απλώς σπαταλάνε τα χρόνια τους».
Στις οδηγίες περιλαμβάνονται ολόκληρες λίστες με τι «πρέπει» και «δεν πρέπει» να κάνουν οι γονείς. Πρέπει λοιπόν να στηρίζουν τα παιδιά τους, ιδίως το πρώτο διάστημα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, δίνοντάς τους μια ευκαιρία να σκεφτούν τις επιλογές τους. Δεν πρέπει όμως η στήριξη αυτή να φτάνει σε σημείο υπερβολής αλλά ούτε και να περνά στο αντίθετο άκρο της συνεχούς γκρίνιας και επίκρισης, η οποία συχνά αυξάνει το στρες και μπλοκάρει την πρωτοβουλία. Οι οδηγίες έρχονται σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται ότι οι 20άρηδες και 30άρηδες που ζουν ακόμη στο πατρικό τους είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά την τελευταία εικοσαετία.
Στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι το 25% των ανδρών και το 13% των γυναικών ηλικίας 25-29 ετών εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους, κάνοντάς τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης να μιλούν για «παιδιά-μπούμερανγκ».
 e-paideia.net

Δημοσίευση σχολίου