Όχι τα χεράκια εκεί κάτω


Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους, όταν ανακαλύψουν ότι υπάρχει «κάτι εκεί κάτω» που τους προκαλεί ευχαρίστηση, τα μικρά δακτυλάκια κατευθύνονται στις «περίεργες» περιοχές κάθε φορά που βρίσκουν ευκαιρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση στο προσωπάκι του ούτε ενός έτους γιου μου όταν με ευχαρίστηση χάιδευε το πουλάκι του κάθε φορά που του άλλαζα πάνα ή τον έκανα μπάνιο. Δεν ξέρω αν αυτή η ξαφνική αίσθηση «ελευθερίας» που νιώθουν τα μικρά παιδιά όταν μένουν γυμνά οδηγεί ασυναίσθητα τα μικρά τους χεράκια στα επίμαχα σημεία ή αν, αφού πια νιώσουν την «ηδονή» που τους προκαλεί αυτό το «παιχνίδι», το κάνουν συνειδητά. Το μόνο που σίγουρα ξέρω είναι πως πραγματικά το απολαμβάνουν!

Βρεφικές απολαύσεις

Τα παιδιά από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία εξερευνούν το σώμα τους και, ακολουθώντας την ίδια παρόρμηση που τα οδηγεί στο να παίζουν με τα δάκτυλα, τα αφτιά ή τα ποδαράκια τους ανακαλύπτουν και τα γεννητικά τους όργανα. Η βασική όμως διαφορά είναι πως αυτό το περίεργο πραγματάκι «εκεί κάτω» τους προκαλεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Η «ανακάλυψη» αυτή γίνεται συνήθως πιο σύντομα στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια, ίσως επειδή τα γεννητικά όργανα στα αγοράκια είναι πιο ορατά και πιο εύκολα προσβάσιμα.

Τα αγόρια ανακαλύπτουν τα γεννητικά τους όργανα και την ευχαρίστηση που αντλούν από αυτά γύρω στους 6 μήνες και τα κορίτσια περίπου στους 10.

Έρευνες έχουν δείξει πως όλα τα μωρά έχουν διέγερση. Στα αγόρια μάλιστα παρατηρούνται συχνά στύσεις του πέους, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα της ευχαρίστησης είτε αντανακλαστικές. Γάλλοι επιστήμονες δημοσίευσαν μελέτη στην οποία τεκμηριώνουν με φωτογραφικό υλικό ότι ακόμα και στην ενδομήτρια ζωή του εμβρύου λαμβάνει χώρα ο «αυνανισμός», γεγονός που αποδεικνύει ότι ένα παιδί είναι σεξουαλικό ον από την ώρα της σύλληψής του. Τα μωρά έχουν ορμόνες και εγκεφαλικές λειτουργίες και από πολύ νωρίς έχουν αντιδράσεις που αποτελούν πρώιμες σεξουαλικές εκδηλώσεις. Το πιπίλισμα του χεριού, για παράδειγμα, αποτελεί μία από τις πρώτες «σεξουαλικές» μυήσεις του βρέφους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετά μωρά έχουν στύση από μηνών, ενώ κάποια γεννιούνται ακόμα και με στύση.

Θέλει να γνωρίσει το σώμα του

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, η «ενασχόληση» με τα γεννητικά τους όργανα είναι μια φυσιολογική και πολύ συνηθισμένη διαδικασία, μέχρι και να φτάσουν στην περίοδο της εφηβείας όπου ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους και με τον αυνανισμό επιδιώκουν πλέον συνειδητά τη σεξουαλική τους ικανοποίηση.
Κατά το δεύτερο έτος της ζωής του…
…το παιδί ενδιαφέρεται να γνωρίσει το σώμα του. Σε αυτήν την ηλικία παρουσιάζεται το «στάδιο του καθρέφτη», δηλαδή το παιδί αναγνωρίζει στον καθρέφτη τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ενώ η εξερεύνηση του σώματός του το οδηγεί αναπόφευκτα και στα γεννητικά του όργανα. Τα αγόρια, στα οποία η σεξουαλική διέγερση είναι πιο εμφανής, μπορεί να έχουν στύση όταν περιεργάζονται τα γεννητικά τους όργανα, την ώρα που ξυπνάνε ή όταν ξαπλώνουν για να κοιμηθούν.
Γύρω στην ηλικία των τριών…
…τα παιδιά ανακαλύπτουν το φύλο και τη σεξουαλικότητά τους. Βέβαια, αν και τα νήπια χαϊδεύονται για την ευχαρίστηση που νιώθουν, αυτή η ευχαρίστηση δεν είναι σεξουαλική. Η σεξουαλικότητα σε αυτές τις ηλικίες ταυτίζεται με την ανακάλυψη του σώματος και αποτελεί μια πράξη που έχει ένα καταπραϋντικό, ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Και επειδή αυτή η αίσθηση αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο για τους μικρούς «εξερευνητές», μην απορήσετε αν πετύχετε το παιδάκι σας σε ώρα «εργασίας». Πολλά είναι τα νήπια που επιδίδονται με περίσσιο θάρρος σε αυτό το «σπορ» ακόμα και δημοσίως, φέρνοντας τους γονείς σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν είναι λίγες φορές που, όσο και αν προσπαθούν, δεν μπορούν να τα αποσπάσουν με τίποτα από αυτήν τη τόσο ευχάριστη «ενασχόληση»!
Από το τέλος της νηπιακής ηλικίας και μετά…
…τα παιδιά μπορεί να επιδίδονται σε σεξουαλικές διερευνήσεις με τη μορφή παιχνιδιού με άλλα συνομήλικά τους, ενώ το «παιχνίδι» με τα γεννητικά τους όργανα μπορεί να ενταθεί και να καταλήξει ακόμα και σε οργασμό.
Μετά το πρώτο έτος παρατηρείται μια έντονη ενασχόληση του παιδιού με το σώμα του.

Πως πρέπει να το χειριστούμε

Οι γονείς συχνά ανησυχούν όταν έκπληκτοι διαπιστώνουν τη σεξουαλικότητα του παιδιού τους σε αυτήν την πρώιμη ηλικία. Επειδή όμως πρόκειται για μια καθ’ όλα φυσιολογική συμπεριφορά, αν πετύχετε το μικρό σας να εξερευνά με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που υπάρχει «εκεί κάτω», αντιδράστε ήρεμα και ψύχραιμα:
Μην το κάνετε να νιώσει άσχημα ή να ντραπεί για τη συμπεριφορά του και σε καμία περίπτωση μην το διακωμωδήσετε ή μην του πείτε ότι αυτό που κάνει είναι κακό.
Μην το αναγκάσετε να σταματήσει να χαϊδεύεται και ακόμα περισσότερο μην του απαγορεύσετε να το κάνει, καθώς το πιθανότερο είναι ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αντίστροφα, με αποτέλεσμα να θέλει να το κάνει ακόμα περισσότερο.
Γενικότερα, καλό είναι να επιτρέψουμε στο παιδί να εξερευνήσει το σώμα του, χωρίς να δίνουμε στην επιθυμία του αυτή περισσότερη προσοχή απ’ όση χρειάζεται.

Και αν το κάνει μπροστά στον κόσμο;

Αν τώρα ο μικρός σας «εξερευνητής» επιδίδεται στην αγαπημένη ασχολία όταν βρίσκεστε στην παιδική χαρά ή όταν έχουν έρθει για επίσκεψη τα πεθερικά σας, απλά προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή:
Βάλτε του το αγαπημένο του dvd ή cd ή φωνάξτε το για να παίξετε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι.
Δώστε του να κρατάει ένα παιχνίδι ή ένα οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο του προκαλεί ενδιαφέρον.
Κάντε του μια γκριμάτσα. Όσο πιο αστεία τόσο το καλύτερο προκειμένου να του κεντρίσετε την προσοχή.
Χωρίς να το κάνετε να αισθανθεί ενοχές, εξηγήστε του με απλά λόγια ότι μερικά πράγματα δεν τα κάνουμε μπροστά στους άλλους αλλά μόνοι μας στο δωμάτιό μας.

Μήπως το παρακάνει;
Αν το παιδάκι σας επιδίδεται πολύ συχνά σε αυτό το αγαπημένο «σπορ», ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε αν τυχόν κάτι του προκαλεί πολύ στρες ή αν βαριέται από τις καθημερινές του δραστηριότητες, καθώς στα παιδιά η ενασχόληση με τα γεννητικά τους όργανα λειτουργεί ως αγχολυτικό, ως υποκατάστατο της στοργής ή ως καταπολέμηση της ανίας που μπορεί να νιώθουν. Μπορείτε λοιπόν να τους προσφέρετε εναλλακτικούς τρόπους αποσυμπίεσης, όπως ένα μασάζ με χαλαρωτική μουσική, μια ζεστή αγκαλιά και ένα παραμύθι, μια βόλτα στην εξοχή με όλη την οικογένεια.

ΤΗΣ ΦΑΙΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΥ ΧΑΡΑΣ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ

Δημοσίευση σχολίου