Τα αφτάκια του μωρού σας


Τα αφτάκια των παιδιών είναι όργανα ευαίσθητα. Η καλή ακοή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθημερινή σωστή φροντίδα των αφτιών του, αλλά και από την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων που μπορεί να ταλαιπωρήσουν το παιδάκι τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Για να προστατεύσετε τα αφτάκια του παιδιού σας και να προλάβετε τα προβλήματα που τα απειλούν, είναι προτιμότερο μετά το μπάνιο να καθαρίζετε μόνο το εξωτερικό μέρος του αφτιού. Ακόμα και αν διαπιστώσετε την ύπαρξη κυψελίδας μέσα στο αφτάκι του, μη δοκιμάσετε να την απομακρύνετε μόνη σας. Οι μπατονέτες μπορεί να σπρώξουν την κυψελίδα ακόμη πιο μέσα στο εσωτερικό του αφτιού του παιδιού, προκαλώντας τη συσσώρευση και τη στερεοποίησή της. Αυτό την κάνει πιο σκληρή και τελικά μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση του γιατρού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το μόνο τμήμα του αφτιού που μπορείτε να καθαρίσετε με ασφάλεια χρησιμοποιώντας την μπατονέτα είναι το εξωτερικό του. Κανόνας, πρώτος, λοιπόν: ποτέ μη βάζετε στο αφτάκι του παιδιού σας κάτι μικρότερο από τον... αγκώνα σας. Εξετάζετε συχνά μήπως υπάρχει κάποιο ξένο αντικείμενο μέσα στο αφτάκι του άτακτου παιδιού σας -αν και η αλήθεια είναι ότι, αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, το παιδί θα παραπονεθεί ότι κάτι έχει το αφτί του. Πολλά παιδάκια έχουν τη συνήθεια να δοκιμάζουν να βάλουν μέσα στο αφτί τους ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Και αν μεν αυτό το κάτι δεν χωράει, έχει καλώς. Το πρόβλημα δημιουργείται, όμως, όταν η απόπειρα είναι... επιτυχής. Κάτι που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι και ο καπνός του τσιγάρου κάνει κακό στα ευαίσθητα αφτάκια των παιδιών. Αποφεύγετε λοιπόν να καπνίζετε κοντά στο παιδάκι σας. Ο καπνός αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης στο ευαίσθητο και ευάλωτο αφτάκι του μικρούλη σας. Ιδιαίτερη προσοχή στα αφτιά του παιδιού σας θα δώσετε στην περίπτωση που ήδη έχει παρουσιάσει κάποια ευαισθησία. Γι΄ αυτό μην αφήνετε το παιδάκι σας να κολυμπά πολύ ώρα. Ακόμα πιο επικίνδυνες είναι οι βουτιές, εξαιτίας της ξαφνικής αλλαγής πίεσης στο αφτί. Προστατεύστε το παιδί σας από τους δυνατούς ήχους. Η δυνατή μουσική, η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο στη διαπασών, τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο (όπως τα πιστόλια) μπορεί να βλάψουν την ακοή του παιδιού. Και προ παντός, μην αφήνετε κανέναν να φωνάζει δυνατά κοντά στα αφτάκια του παιδιού σας.

Προβλήματα στην ακοή

Συνήθως τα προβλήματα της ακοής των μικρών παιδιών στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, αν και το ίδιο το παιδάκι δεν μπορεί να μας τα αποκαλύψει, εμφανίζουν κάποια ανησυχητικά "σημάδια", μερικές ενδείξεις οι οποίες πρέπει να σας προκαλέσουν υποψίες ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά στα αφτάκια του μικρού σας. Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό γιατρό:

  • Δείχνει ότι δυσκολεύεται να ακούσει αυτόν που του μιλά όταν δεν τον βλέπει.
  • Έχει περιορισμένο λεξιλόγιο. Το κάθε παιδί διαθέτει τους δικούς του προσωπικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο σας υπενθυμίζουμε ενδεικτικά τη γλωσσική εξέλιξη των παιδιών: Όταν γίνει οκτώ μηνών, το μωράκι "μπαμπαλίζει" (μπα-μπα,ντα-ντα, μα-μα). Στους 12 μήνες λέει λεξούλες με περισσότερες συλλαβές χωρίς βέβαια νόημα. Στην ηλικία των 14-15 μηνών λέει "μαμά", "μπαμπά". Όταν είναι 18 μηνών λέει ολόκληρες λέξεις, ενώ όταν γίνει δυόμισι ετών κάνει προτασούλες με δύο λέξεις.
  • Το παιδί δείχνει αδιαφορία ή δεν απαντά όταν του μιλάτε σιγά.
  • Δεν ανταποκρίνεται στους διάφορους ήχους του περιβάλλοντος, όπως το κορνάρισμά ενός αυτοκινήτου, το κουδούνι της εξώπορτας ή ο έντονος ήχος του τηλεφώνου.
  • Δεν μπορεί να διακρίνει τις διάφορες λέξεις που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους (όπως, π.χ., πόρτα-χόρτα).
  • Δεν ανταποκρίνεται στη μουσική, δεν συμμετέχει στα παιδικά τραγουδάκια, δεν χτυπάει παλαμάκια, δεν κουνιέται ρυθμικά και γενικά δεν δείχνει να ευχαριστιέται τη μουσική.
  • Δίνει λάθος απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.Στην ερώτηση "θέλεις να παίξεις;", για παράδειγμα, απαντά "Όχι, δεν πεινάω".
  • Δείχνει προτίμηση να ακούσει τι του λετε ειδικά από το ένα αφτί.
  • Δυναμώνει διαρκώς την ένταση της τηλεόρασης, του στερεοφωνικού ή του βίντεο.
  • Δεν άκουει πολύ χαμηλούς ήχους, όπως ο χτύπος του ρολογιού.
  • Παραπονιέται συχνά ότι το ενοχλεί το αφτάκι του.

Όλα τα παραπάνω πάντως αποτελούν απλώς κάποιες ενδείξεις, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο παμπόνηρος πιτσιρικάς να σας ξεγελά. Εσείς νομίζετε ότι δεν μπορεί να ακούσει καλά και αυτός απλώς είναι άδιαφορος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό. Μερικά παιδάκια, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν κάποιο από τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα στην ακοή τους. Τα παιδιά υψηλού κινδύνου είναι όσα έχουν κληρονομική επιβάρυνση στην οικογένειά τους, δηλαδή κάποιος στενός συγγενής τους είναι βαρήκοος, όσων παιδιών η μητέρα έχει νοσήσει από ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσα παρουσιάσουν ίκτερο όταν γεννηθούν με τιμή χολερυθρίνης στον ορό μεγαλύτερη από 20 mg/ml, όσα γεννήθηκαν πρόωρα με βάρος μικρότερο από 1500 γραμμάρια και όσα παρουσιάζουν συγγενείς ανωμαλίες στο κεφάλι τους (π.χ., δεν έχει διαπλαστεί το αφτί, το πτερύγιο κ.λπ.). Αλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βαρηκοΐα στο μικρό παιδάκι, λόγω βλάβης των κέντρων της ακοής, είναι η επίδραση της ακτινοβολίας, η λήψη διαφόρων φαρμάκων από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ., στρεπτομυκίνη, νεομυκίνη, κινίνη, σαλικυλικά, θαλιδομίδη κ.ά.).

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και οι τραυματισμοί στο κεφαλάκι του παιδιού κατά τον τοκετό, αλλά και η ανοξία όταν υπάρχει παράταση του τοκετού. Τα μικρά παιδάκια μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα στην ακοή από διάφορες παθήσεις, όπως παρωτίτιδα, επιδημική μηνιγγίτιδα, φυματιώδης μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, καθώς και λόγω της επίδρασης διαφόρων ωτοτοξικών φαρμάκων. Το παιδάκι που δεν ακούει χρησιμοποιεί πάρα πολύ τα ματάκια του για να παρακολουθήσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Εκφράζεται πολλές φορές με τις κινήσεις των χεριών του και κάνει διάφορους ήχους μονότονους και οξείς και πολλές φορές κλαίει συχνότερα από τα άλλα παιδάκια. Η βαρηκοΐα στην παιδική ηλικία αποτελεί φαύλο κύκλο. Ο μικρός ασθενής, επειδή δεν ακούει, δεν μπορεί να εκφραστεί και να αποκαλύψει το πρόβλημά του, ώστε αυτό να διαγνωστεί εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί σωστά και αποτελεσματικά. Η δική σας παρατηρητικότητα λοιπόν είναι πολύ σημαντική. Αμέσως μόλις υποψιαστείτε κάποιο πρόβλημα, πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό. Μην περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί έτσι χάνετε πολύτιμο χρόνο.

Σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι ελέγχου της ακοής: οι μετρήσεις ακουστικών εκπομπών, η παιχνιδοακουομετρία, η ακουομετρία ακουστικής αντίστασης και η κλασική τονική ακουομετρία. Οι μέθοδοι αυτές μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε τη βλάβη, καθώς και το είδος και το βαθμό της βαρηκοΐας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στη θεραπευτική αντιμετώπιση του μικρού αρρώστου. Η θεραπεία της παιδικής βαρηκοΐας εξαρτάται από τον εντοπισμό της στο αφτί. Αν η βαρηκοΐα αφορά στο σύστημα αγωγής του ήχου στο μέσο αφτί, τότε ο ειδικός γιατρός μπορεί να αποκαταστήσει εύκολα τη βλάβη με ειδικές μικροχειρουργικές επεμβάσεις. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα, όταν η βλάβη εντοπίζεται στο σύστημα αντίληψης του ήχου, δηλαδή στο νευροαισθητήριο τμήμα της ακουστικής οδού.

Στις περιπτώσεις αυτές, αν και η βαρηκοΐα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας ή, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, με την εμφύτευση των κοχλιακών εμφυτευμάτων. Χάρη στην εντυπωσιακή εξέλιξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση και ανίχνευση ακόμη και των περιστατικών της πολύ βαριάς βαρηκοΐας και μάλιστα από πολύ νωρίς. Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται με την εμφύτευση ηλεκτροδίων στο αφτί. Με τον τρόπο αυτό το παιδάκι που δεν ακούει μπορεί εγκαίρως να έλθει σε επαφή με τα ακουστικά ερεθίσματα, να μάθει τη διάκριση των ήχων και της ομιλίας. Με το πέρασμα του χρόνου αποκτά την ικανότητα να αναγνωρίζει τα ακουστικά ερεθίσματα και να μιμείται επαναλαμβάνοντάς τα, ώστε να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τους ήχους και προπάντων την ομιλία. Απαραίτητη όμως είναι η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας, προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η τροφοδοσία των ακουστικών οδών με τα απαραίτητα ηχητικά ερεθίσματα, για να γίνουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα πιο αποδοτικά. πηγη

Δημοσίευση σχολίου