Επιστροφή στο σπίτι με το μωρό


Πολλές μητέρες παίρνουν εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες από τη γέννα, πριν προλάβουν να μάθουν ορισμένα βασικά πράγματα για τη φροντίδα του παιδιού τους. Όταν πρέπει να αρχίσετε να φροντίζετε το μωρό μόνη σας, η ευθύνη μπορεί να σας φοβίσει, γι αυτό προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τη φροντίδας των μωρών πριν φύγετε από το μαιευτήριο. Σε μερικές χώρες, έρχεται στο σπίτι σας μαία για διάστημα 10 ημερών και κατόπιν μια επισκέπτρια υγείας, για πρόσθετη βοήθεια και συμβουλές. Αν στην περιοχή σας δεν παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες, ρωτήστε αν ο ασφαλιστικός φορέας σας καλύπτει την κατοίκων βοήθεια επισκέπτριας νοσοκόμας. Παρότι η φροντίδα του μωρού είναι μια απαιτητική δουλειά 24ωρης απασχόλησης, αποτελεί συνάμα πηγή απέραντης ευτυχίας. Και όσο περισσότερο το γνωρίζετε και μαθαίνετε να το φροντίζετε, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα νιώθετε.

Η διαδρομή μέχρι το σπίτι
Η μεταφορά του μωρού στο σπίτι πρέπει να γίνει με ασφάλεια, σε καλάθι για νεογέννητα που θα στερεωθεί καλά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Δεν είναι ασφαλές να το κρατάτε στην αγκαλιά σας. Το καθισματάκι που συστήνετε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, πρέπει να ανταποκρίνεται στις επίσημες προδιαγραφές ασφαλείας και να το τοποθετείτε τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Για βρέφη έως εννέα μηνών ή 10κιλών, πρέπει να χρησιμοποιούνται καθισματάκια που βλέπουν προς τα πίσω. Αν το αυτοκίνητο διαθέτει αερόσακο συνοδηγού, το βρεφικό καθισματάκι τοποθετείται στο πίσω κάθισμα και όχι μπροστά. Το καθισματάκια αυτοκίνητο είναι, πάντως, για μετά τον 7ο μήνα της ζωής του.

Οργανωθείτε
Οι βασικές ανάγκες ενός νεογέννητου είναι η τροφή, ο ύπνος, η ζεστασιά και η στοργική φροντίδα. Τα μωρά σπανίως τρώνε και κοιμούνται σε τακτικές ώρες τις πρώτες βδομάδες και ο μόνος τρόπος που μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους είναι με το κλάμα. Παρότι, τελικά, θα μπουν σε ένα πρόγραμμα, είναι αναμενόμενο οι ρυθμοί των πρώτων εβδομάδων να είναι πυρετώδεις και ακανόνιστοι, γι αυτό αποφασίστε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας. Θα βοηθήσει πολύ αν καταφέρετε να κοιμάστε ή να ξεκουράζεστε όταν κοιμάται και το μωρό και τρώτε ανάμεσα στα ταΐσματά του, αντί να προσπαθήστε να προσαρμόσετε τις ανάγκες του μωρού στο δικό σας πρόγραμμα. Τις πρώτες εβδομάδες δε διαμορφώνεται κάποιο πρότυπο που θα διαρκέσει για όλη τη βρεφική ηλικία του μωρού, μην ανησυχείτε, λοιπόν, μήπως δε μπει σε σταθερό πρόγραμμα.
• Η καθημερινή ρουτίνα πρέπει να είναι ευέλικτη και ρεαλιστική και θα αλλάζει όσο μεγαλώνει το μωρό.
• Μην προσπαθείτε να διατηρείτε αυστηρά ένα πρόγραμμα ταΐσματος. Αντίθετα, αφήστε το μωρό να τρώει όποτε πεινάει. Έτσι θα μπείτε και εσείς ομαλά στη ρουτίνα του θηλασμού. Τελικά, το μωρό θα μπει σε μια σειρά.
• Μην προσπαθείτε να κρατάτε το μωρό ξύπνιο στη διάρκεια της ημέρας για να κοιμάται τη νύχτα- πρέπει να κοιμάται όποτε θέλει. Όσο μεγαλώνει, θα αρχίσουν να διαμορφώνονται οι σταθερές συνήθειές του.

Τα συναισθήματα για το μωρό σας
Η γέννα μπορεί να σας χάρισε απέραντη ευτυχία και να σας πλημμυρίζει ήδη η αγάπη για το μωρό σας. Ή μπορεί να νιώθετε πολύ προστατευτική απέναντι σε αυτό το ευάλωτο νεογέννητο πλασματάκι, χωρίς να αισθάνεστε πραγματικά αγάπη. Κάποιες γυναίκες μπορεί να είχαν δύσκολη γέννα και να χρειάζονται λίγο καιρό για να ξαναβρούν τον εαυτό τους πριν αρχίσουν να δένονται με το παιδί τους. Αν νιώθετε απόμακρη ή δεν αισθάνεστε καθόλου αγάπη για το μωρό, μην πανικοβάλλεστε, ούτε να νιώθετε ενοχές, όσο σημαντικό κι αν είναι εσείς και το μωρό σας να απολαμβάνετε μια στοργική σχέση. Πολλού γονείς δε νιώθουν αμέσως «ερωτευμένοι» ή δεμένοι με το μωρό τους. Όπως συμβαίνει και με τις άλλες σχέσεις, κάποιες ξεκινούν πιο αργά από άλλες και χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν. Η λέξη «δέσιμο» σημαίνει ότι η αγάπη είναι σαν κόλλα που εφαρμόζεται αμέσως και δεν αφαιρείται ποτέ, αλλά οι σχέσεις δεν είναι έτσι. Αν σας ανησυχούν τα συναισθήματά σας για το μωρό, μιλήστε με το γιατρό ή τη μαία σας.

Η ζήλεια των μεγαλύτερων αδερφών
Αν έχετε παιδί νηπιακής ηλικίας, προσπαθήστε να το προετοιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο για τον ερχομό του μωρού. Όμως, ακόμη και αν δείχνει ευχαριστημένο και τρυφερό με το μωρό, μην εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε να ζηλεύει, αν παλινδρομήσει σε πρωιμότερο συμπεριφοράς ή αν εμφανίσει συμπεριφορές ή αν εμφανίσει συμπεριφορές όπως απαιτητικότητα, προσκόλληση ή ανυπακοή.
• Όταν πρωτοσυναντήσει το μωρό, έχετέ του έτοιμο ένα δώρο «από το μωρό». Είναι χρήσιμο αν μπορεί αν έρθει στο μαιευτήριο για να «φέρει το μωρό στο σπίτι».
• Ζητήστε από τους επισκέπτες να του δείχνουν ενδιαφέρον και προσοχή μπροστά στο μωρό.
• Αγκαλιάζετέ το συχνότερα καθησυχάζοντας το με τη συμπεριφορά σας ότι το αγαπάτε.
• Αφήστε το να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού βοηθώντας όσο περισσότερο μπορεί, αν το θέλει, αλλά αν το βλέπει σαν αγγαρεία και όχι σαν απόδειξη ότι μεγάλωσε, μην το εξαναγκάζετε.
• Ενισχύστε την αίσθηση ωριμότητάς του αφήνοντάς το να αποφασίζει αν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό, να διαλέγει τι θέλει να φάει το μεσημέρι ή τι θα ήθελε να φορέσει.
• Η ζήλια είναι φυσιολογική.

Τα κατοικίδια ζώα
Μην αγοράσετε κατοικίδιο ζώο αν μόλις αποκτήσατε μωρό- η φροντίδα δυο νεοφερμένων μελών μπορεί να σας φανεί δύσκολη. Αν διαθέτετε ήδη κατοικίδιο, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να αποφύγετε τη μετάδοση λοιμώξεων στο μωρό σας:
• Πηγαίνετε το κατοικίδιό σας σε κτηνίατρο πριν γεννηθεί το μωρό. Βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και δεν έχει παράσιτα και ψήλους.
• Αν έχετε σκύλο, μην του επιτρέπετε να γλύφει το πρόσωπο του μωρού.
• Αν έχετε γάτα, αγοράστε δίχτυ για την κούνια και το καρότσι του μωρού.
• Αν ξέρετε ότι το κατοικίδιό σας είναι πιθανό να ζηλεύει το μωρό, φροντίστε να μην τα αφήνετε μαζί μόνα τους.

Πηγή: Εγκυμοσύνη από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση, Τζουν Τόμσον

Δημοσίευση σχολίου