Νεκρό έμβρυο από τη ουλίτιδα της μητέρας!

Μια 35χρονη Αμερικανίδα έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε όταν βακτήρια από το στόμα της διαπέρασαν τον πλακούντα και μόλυναν το αγέννητο μωρό της, το οποίο γεννήθηκε νεκρό την 39η εβδομάδα της κυήσεως.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι στοματικά βακτήρια ευθύνονται για τον θάνατο ενός εμβρύου το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στην γέννηση.

Την υπόθεση αποκάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογοανατομίας Ρέιμοντ Ρέντλαϊν.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Obstetrics & Gynecology», την οποία εκδίδει το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής & Γυναικολογίας, οι ενδομήτριες λοιμώξεις αποτελούν καλά τεκμηριωμένη αιτία ατυχούς έκβασης των κυήσεων. Ωστόσο, η πηγή τους συχνά παραμένει άγνωστη.

Στην παρούσα περίπτωση, διαπίστωσαν ότι το έμβρυο ήταν μολυσμένο από το βακτήριο Fusobacterium nucleatum, το οποίο απομονώθηκε στο αίμα, στους πνεύμονες και στο στομάχι του.

Η 35χρονη μητέρα του έπασχε από ουλίτιδα και την 39η εβδομάδα της κυήσεως προσβλήθηκε από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Λίγες μέρες αργότερα, το μωρό της γεννιόταν νεκρό. 

Μετά την ανίχνευση του Fusobacterium nucleatum στο έμβρυο, οι γιατροί την υπέβαλλαν σε εξετάσεις, αναζητώντας την εστία της μόλυνσής του. Έτσι, εντόπισαν τον ίδιο κλώνο του βακτηρίου στα ούλα της νεαρής γυναίκας.

Όπως εξηγούν στο σχετικό άρθρο τους, η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού προφανώς εξασθένησε το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, με συνέπεια να βρει την ευκαιρία το βακτήριο να περάσει στον πλακούντα και από εκεί να επιτεθεί στο μωρό.

«Η περίπτωση αυτή καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», σχολιάζει ο δρ Νάιτζελ Κάρτερ, επικεφαλής του Βρετανικού Ιδρύματος Οδοντικής Υγείας (BDHF). «Οι έγκυοι πρέπει να φροντίζουν πολύ καλά τα δόντια τους και να συμβουλεύονται προληπτικά τον οδοντίατρό τους».

ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου