Επικοινωνία με το παιδί


Γλώσσα, σημαίνει επικοινωνία. Και τα περισσότερα μωράκια που είναι γεννημένα με το χάρισμα της επικοινωνίας, λένε συνήθως την πρώτη λεξούλα τους ανάμεσα στους 10-14 μήνες. Κάποια άλλα, καθυστερούν λίγο παραπάνω. Το πότε θα μιλήσει , πάντως , κάποιο παιδί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα.

Συνηθίζεται να λέγεται, ότι τα κοριτσάκια μιλάνε πιο γρήγορα από τα αγοράκια ή ότι το πρώτο παιδί έχει πάντα μεγαλύτερες ρητορικές ικανότητες από τα άλλα. Όλα είναι σχετικά.Τα παιδιά που ζουν σε ένα περιβάλλον που το βοηθάει και το δίνει πολλές ευκαιρίες για να μιλήσει, μιλάει πιο γρήγορα από τα άλλα. Η προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού, είναι σίγουρα ένας κύριος παράγοντας που παίζει ρόλο στο πότε θα μιλήσει.

Ενώ το "πότε" θα μιλήσει ένα παιδάκι είναι κάτι που διαφέρει από παιδί σε παιδί, παρ΄όλ΄αυτά το "τι" θα πει, ακολουθεί κάποιους αναμενόμενους κανόνες. Στον δεύτερο χρόνο της ζωής του, το μωράκι σας θα είναι ιδιαίτερα...φλύαρο! Χρησιμοποιώντας μια πρωτότυπη δική του γλώσσα και μέσα από χειρονομίες και εκφράσεις θα προσπαθεί να σας μιλήσει.

Εσείς λοιπόν καλείστε να αποδικωποιήσετε αυτά που προσπαθεί να πει. Δεν θα είναι λίγες και οι φορές, που το παιδί θα δυσανασχετεί όταν δεν το καταλαβαίνετε. Βλέπετε, νομίζει ότι μιλά κανονικά και εκνευρίζεται όταν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να σας πει.

Γύρω στους 14 μήνες, το μωρό κατανοεί τη χρήση των αντικειμένων και αρχίζει να ταυτίζει τη λέξη με το αντικείμενο. Λόγω έλλειψης εμπειρίας, θα προβαίνει σε διάφορες γενικότητες όπως δηλ. θα λέει μπάλα το παιχνίδι του μπάλα, το πορτοκάλι και το μήλο.

Λίγο αργότερα, θα μάθει να καταλαβαίνει τις διαφορές μεταξύ τους. Η συμβολή σας, εξακολουθεί να είναι βέβαια ιδιαίτερα σημαντική, αφού εσείς είστε ο οδηγός του που του δείχνετε και του μαθαίνετε πράγματα. Και, όσο πιο πολύ ασχολείστε μαζί του, όσο πιο πολύ του μιλάτε, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει και να μιλάει.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου