Ινδία: Περισσότερα από 400.000 παιδιά πεθαίνουν.....

Περισσότερα από 400.000 βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ινδία, σε διάστημα 24 ωρών από τη γέννησή τους, ανακοίνωσε σήμερα διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση.

Στην Ινδία καταγράφεται το ένα πέμπτο των δυο εκατομμυρίων θανάτων νεογνών στον κόσμο, ωστόσο οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν καθώς οι ασθένειες και οι μολύνσεις από τις οποίες πάσχουν τα μωρά αυτά θα μπορούσαν εύκολα να θεραπευτούν, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης "Σώστε τα παιδιά".

Η οργάνωση αυτή πραγματοποιεί εσκτρατεία σε 40 χώρες, με επίκεντρο την Ινδία, για τη διάσωση εκατομμυρίων νεογέννητων και παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

"Κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πού και από ποιούς γεννιέται, έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες επιβίωσης. Και καθένας από μας έχει ηθική υποχρέωση να ενεργήσει και να ενεργήσει τώρα", δήλωσε ο Τόμας Τσάντι, επικεφαλής της οργάνωσης στην Ινδία.

Παρόλο που η Ινδία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, το ποσοστό θνησιμότητας των νεογέννητων-39 στα 1.000-και των παιδιών-72 στα 1.000-είναι σοκαριστικό.

Αρρώστειες όπως η πνευμονία και η διάρροια ή η απουσία εκπαιδευμένων μαιών, είναι μεταξύ των κύριων αιτιών που οδηγούν στους θανάτους αυτούς.

Σύμφωνα με την οργάνωση, σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας όπως το δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, η χαμηλού κόστους φροντίδα των άρρωστων παιδιών στο σπίτι θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας των νεογνών κατά 70% και πλέον.

"Εάν ο κόσμος μπορούσε να καταλάβει πόσο εφικτό και πόσο οικονομικά προσιτό είναι να εμποδίσει το θάνατο των παιδιών θα πάθαινε σοκ. Δεν ασκούνται πραγματικές πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα κυρίως επειδή επικρατεί η αντίληψη ότι κοστίζει πολύ η αλλαγή της πραγματικότητας", τόνισε ο Τσάντι.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Πακιστάν, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να σωθούν οι ζωές των παιδιών παγκοσμίως.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι με επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή λιγότερα από τα μισά χρήματα που ξοδεύονται για εμφιαλωμένο νερό, θα μπορούσαν να σωθούν αθώες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο, πρόσθεσε ο Τσάντι.

Παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, είναι 134η στον κατάλογο των 182 χωρών του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης UNDP.

Σε άλλη έρευνα ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τα 60 από τα 150 εκατομμύρια των υποσιτιζόμενων παιδιών του κόσμου ζουν στην Ινδία.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμαν.Πρακτ.)

Δημοσίευση σχολίου