Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Έχω ακούσει ότι αν παρατηρήσεις μια σταγόνα αίμα στο εσώρουχο, υπάρχει κίνδυνος για το μωρό. Ισχύει;
Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει απαραίτητα το χειρότερο. Περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών σε ενδιαφέρουσα θα έχουν συμπτώματα ελαφράς αιμορραγίας κάποια στιγμή στη διάρκεια της κύησης – συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από τις μισές θα φέρουν κανονικά στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι.

Συχνότατα, η εμφάνιση του αίματος θα γίνει τις ημέρες που κανονικά θα είχατε περίοδο αν δεν ήσασταν έγκυος, κι αυτό δικαιολογείται τους πρώτους μήνες, καθώς δεν έχουν αυξηθεί ακόμα επαρκώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης για να αναστείλουν την έμμηνο ρήση. Ωστόσο, πέρα απ’ αυτήν τη... θετική οπτική, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και (ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό της εγκύου) πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Γι’ αυτό τηλεφωνήστε αμέσως στον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί για να του αναφέρετε το γεγονός και, αν χρειαστεί, να σας εξετάσει.

Παρατηρήστε την ποσότητα του αίματος, τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται και το χρώμα του – είναι ανοιχτόχρωμο κόκκινο (φρέσκο) ή πιο σκούρο καφέ (παλιό); Η αιμορραγία συνοδεύεται από πόνο; Έχει σταθερή ροή ή εμφανίζεται που και που στη διάρκεια της ημέρας; Για να κάνετε τις παραπάνω παρατηρήσεις προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μια σερβιέτα. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα για να σιγουρευτεί ότι όλα πάνε καλά με την ανάπτυξη του εμβρύου.


Επιμέλεια: Μάγδα Λυμπεροπούλου
Απαντά ο Αντώνης Φίλιππας, γυναικολόγος-χειρουργός-μαιευτήρας, συνεργάτης Μαιευτηρίου «Ιασώ»

www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου