Ποδοσφαιριστής από κούνια


Το παιδί σας αρχίζει σιγά-σιγά να ανακαλύπτει πόσα μπορεί να κάνει με… τη στρογγυλή θεά! Τα παιχνίδια με μπάλα ενθουσιάζουν κάθε παιδί. Αγόρια και κορίτσια τη λατρεύουν! Η μπάλα, συνώνυμο δράσης και διασκέδασης, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά γνωστά και δημοφιλή σε όλους μας παιχνίδια.

Ένα σημαντικό κατόρθωμα

Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της φυσιολογικής κινητικής ανάπτυξης του δίχρονου παιδιού σας είναι η ικανότητα του να κλοτσά ένα αντικείμενο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το αντικείμενο που θα επιλέξει να κλοτσήσει θα είναι απαραίτητα η μπάλα που του κάνατε δώρο… Μπορεί να είναι τα παιχνίδια του που βρίσκονται απλωμένα στο πάτωμα, τα παπούτσια σας, το καλάθι των αχρήστων κ.λπ. Το μικρό σας ενθουσιάζεται με το νέο του παιχνίδι γιατί αισθάνεται πως πετυχαίνει κάτι σημαντικό: προκαλεί θόρυβο και, ασκώντας δύναμη στο αντικείμενο, το αναγκάζει να κινηθεί.

Ποιος θα κάτσει τέρμα;

Λίγο μετά τα δύο του χρόνια, το παιδί θα μπορεί όχι απλώς να κλοτσά, αλλά να κλοτσά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αν π.χ. σταθείτε μπροστά του και το προκαλέσετε να κλοτσήσει την μπάλα προς το μέρος σας, θα το δείτε να συγκεντρώνεται και, σαν ένας μικρός Ρονάλντο, θα εκτελέσει το… πέναλτι. Εντάξει! Μπορεί στην αρχή να μη βάζει τόση δύναμη για να φτάσει η μπάλα σ’ εσάς ή να κλοτσά κάπως νευρικά και η μπάλα να… επιλέγει διαφορετική πορεία απ’ αυτήν που θέλει, σιγά-σιγά όμως θα ξεδιπλώσει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο αφήνοντάς σας άφωνους!
Βοηθήστε λοιπόν την κινητική ανάπτυξη του μικρού σας επιλέγοντας παιχνίδια που προσφέρουν όμορφες στιγμές όχι μόνο σ’ εκείνο αλλά και σ’ εσάς.
• Ποδόσφαιρο: Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς όλων των σπορ για μικρούς και μεγάλους.
• Bowling στο σπίτι: Συγκεντρώστε μικρά άδεια μπουκάλια και στήστε τα στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας. Στη συνέχεια προκαλέστε το μικρό σας να γνωρίσει τη μαγεία του strike!
• Μήλα (για μεγαλύτερα παιδιά): Από τα πιο παλιά και άκρως διασκεδαστικά παιχνίδια. Καλέστε τα ξαδέρφια και τα παιδιά της γειτονιάς, καθίστε εσείς με τον σύντροφό σας στις δυο άκρες και αρχίστε να… μοιράζετε μήλα!
• Κυνηγητό με μπάλα (για μεγαλύτερα παιδιά): Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού κυνηγητού, στην οποία αυτός που κυνηγά πετά την μπάλα στους άλλους. Όποιον «πετύχει» τον βγάζει εκτός παιχνιδιού.

Μήπως υπάρχει λόγος ανηυσχίας;

Στην ηλικία των 2-3 ετών, τα παιδιά δεν χορταίνουν να παίζουν παιχνίδια με μπάλες, δείγμα της φυσιολογικής τους ανάπτυξης. Αν παρατηρήσετε ότι το δικό σας κάνει κάτι από τα παρακάτω, θα σας προτείναμε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού:
• Πιάνει την μπάλα με τα χέρια και την πετά, αντί να την κλοτσήσει, όταν παίζετε ποδόσφαιρο.
• Δυσκολεύεται να βάλει γκολ σε ένα αυτοσχέδιο τέρμα μικρής απόστασης από εκείνο.
• Περπατά γρήγορα αντί να τρέχει όταν θέλει να κυνηγήσει την μπάλα.
• Δεν καταφέρνει να κλοτσήσει (κάνει την κίνηση, αλλά τελικά κλοτσά δεξιότερα της μπάλας).
• Του πέφτει συχνά η μπάλα από τα χέρια.
• Βαριέται τακτικά ή αποφεύγει το παιχνίδι.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΜΠΡΑ

www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου