Εμβόλια ασπίδα προστασίας


Ένα ανώδυνο «τσίμπημα» είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί ένα παιδί από σοβαρές ασθένειες. Ακολουθήστε λοιπόν πιστά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και προσφέρετε στο μικρό σας την προστασία που χρειάζεται.

Τα εμβόλια είναι ειδικά αντιγόνα τα οποία διεγείρουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού ώστε να «κατασκευάσει» αντισώματα, όπως θα έκανε αν είχε προσβληθεί από τη νόσο. Τα αντισώματα που δημιουργούνται καταστρέφουν τα μικρόβια του εμβολίου και στη συνέχεια παραμένουν στο σώμα μας προσφέροντάς μας ανοσία. Έτσι, αν κάποια στιγμή προσβληθούμε από τη συγκεκριμένη νόσο, τα αντισώματα είναι εκεί για να μας προστατέψουν. Αν λοιπόν φροντίσετε να εμβολιαστεί το παιδί σας σωστά και την κατάλληλη χρονική στιγμή, οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποια από τις σοβαρές αυτές ασθένειες είναι ελάχιστες.

Τι είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινά στη βρεφική ηλικία, ενώ τα περισσότερα εμβόλια πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ετών της ζωής του παιδιού. Κάθε χώρα διαμορφώνει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στο οποίο περιλαμβάνονται τα εμβόλια που η πολιτεία θεωρεί υποχρεωτικά για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις επιδημιολογικές ανάγκες κάθε χώρας και η τήρησή του είναι απαραίτητη γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία του πληθυσμού από σοβαρές ασθένειες και τις επιπλοκές τους.

Ο πνευμονιόκοκκος απειλεί τα παιδιά
Μια σημαντική νόσος από την οποία μπορεί να προστατέψει ο εμβολιασμός είναι η πνευμονιοκοκκική νόσος, που αποτελείται από μια ομάδα ασθενειών οι οποίες προκαλούνται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας, ενός από τους κύριους παράγοντες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Από την πνευμονιοκοκκική νόσο κινδυνεύουν κυρίως τα μωρά από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 24 μηνών, περισσότερο όμως αυτά μεταξύ 6 και 12 μηνών. Ιδιαίτερα ευπαθή είναι τα παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό.

Το εμβόλιο γίνεται και στα ελληνόπουλα
Από την πνευμονιοκοκκική νόσο μπορούν πλέον να προστατευθούν τα παιδιά με το επταδύναμο συζευγμένο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Το εν λόγω εμβόλιο προστατεύει από επτά ορότυπους του πνευμονιόκοκκου, οι οποίοι στην Ελλάδα ευθύνονται για το 88% των διεισδυτικών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών (να σημειωθεί ότι φορείς του μικροβίου είναι κατεξοχήν τα παιδιά τα οποία φέρουν τον πνευμονιόκοκκο στο ρινοφάρυγγά τους ιδιαίτερα τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους).

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας τον Ιανουάριο του 2006 και άρχισε να καλύπτεται η δαπάνη του από τα ασφαλιστικά ταμεία στα μέσα του ίδιου έτους. Το προτεινόμενο σχήμα εμβολιασμού είναι τέσσερις δόσεις του εμβολίου που χορηγούνται στην ηλικία των 2, 4, 6 και 12-15 μηνών.

Πολλαπλά τα οφέλη του εμβολίου

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου παρέχει προστασία από το εν λόγω βακτήριο και τις ασθένειες που προκαλεί, ενώ παράλληλα παρέχει επιπλέον οφέλη τόσο στα παιδιά που εμβολιάζονται όσο και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
• Προστασία από την οξεία μέση ωτίτιδα: Πολλά παιδιά υποφέρουν από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην ακοή αλλά και καθυστέρηση στην ομιλία και την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων. Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία διαπιστώθηκε μείωση κατά 57% των επεισοδίων της οξείας μέσης ωτίτιδας τα οποία προκαλούνται από τους επτά ορότυπους του πνευμονιόκκοκου που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.
• Μείωση της χορήγησης αντιβιοτικών στα παιδιά: Με τη μείωση των περιστατικών πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης περιορίζεται και η χρήση αντιβιοτικών από παιδιά μικρής ηλικίας. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής των μικροβίων έναντι των αντιβιοτικών. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία ειδικά για τη χώρα μας, όπου παρατηρείται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων.
• Πρόληψη επιπλοκών της γρίπης: Το επταδύναμο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης. Για την ενίσχυση αυτού του στόχου, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης συνιστάται τα άτομα τα οποία θα εμβολιαστούν για τη γρίπη να λάβουν παράλληλα και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.
• Προστασία προς… τρίτους: Εμβολιάζοντας το παιδί προστατεύονται μέσα στην οικογένεια έμμεσα και οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες του και όσοι άλλοι ενήλικες έρχονται σε επαφή με αυτό. Το κοινωνικό όφελος είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι ηλικιωμένοι είναι η ηλικιακή ομάδα με την κατεξοχήν μεγαλύτερη θνητότητα από λοιμώξεις που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος.

Με τη γλώσσα των αριθμών
• Ο πνευμονιόκοκκος ευθύνεται για περισσότερους από 1.000.000 θανάτους βρεφών και παιδιών κάτω των 5 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως εξαιτίας της πνευμονίας.
• Στις ανεπτυγμένες χώρες η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο πάνω από το 17% των ασθενών, ενώ άλλοι μπορεί να υποφέρουν από μέτρια έως βαριά απώλεια ακοής ή νευρολογικές συνέπειες (για παράδειγμα κινητικά προβλήματα, επιληψία και νοητική καθυστέρηση).
• Στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσηλεύονται με σοβαρή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη περίπου 100 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών
ανά 100.000 πληθυσμού.
• Το 40% των κρουσμάτων πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα συμβαίνουν μέσα στο πρώτο έτος της ζωής τους.
• Στις ΗΠΑ, κατά τα 5 πρώτα χρόνια εφαρμογής του εμβολίου, απετράπησαν 62.000 περιπτώσεις πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Η ελάττωση αυτή κατά 59% οφείλεται άμεσα στον εμβολιασμό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αντανακλά την έμμεση ανοσία που προκαλεί ο εμβολιασμός αφού δεν νόσησαν και παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν.


Επιμέλεια: Μάγδα Λυμπεροπούλου
Του Γεωργίου Συρογιαννόπουλου, καθηγητή Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου