9 αντανακλαστικά κατά των ιώσεων


Υιοθετήστε από τώρα μερικές καλές συνήθειες που θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να αμυνθούν απέναντι στις ιώσεις που φουντώνουν το φθινόπωρο.
Οι ιώσεις και η μετάδοσή τους δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά κι εμάς τους «μεγάλους», που συχνά μεταφέρουμε ένα σωρό μικρόβια απ’ τη δουλειά ή τις κοινωνικές μας επαφές. Γι’ αυτό και οι οδηγίες που ακολουθούν είναι καλό να υιοθετηθούν απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας και όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

1. Πλένουμε τα χέρια πολλές φορές την ημέρα
Είναι πολύ σημαντικό, αφού τα χέρια είναι ο πρώτος μεταφορέας των ιώσεων του αναπνευστικού. Ο λόγος είναι απλός: Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και μικρόβια και ιοί διαδίδονται στον αέρα και στη συνέχεια κάθονται πάνω σε διάφορες επιφάνειες: στα ρούχα και τα παιχνίδια, στα περιοδικά, στις λαβές του λεωφορείου και του μετρό, στα χερούλια της πόρτας κ.λπ. Τα κακά νέα είναι πως μπορούν να επιβιώσουν πολλές ώρες έξω απ’ τον οργανισμό ώστε όταν εμείς τους πιάνουμε και τους μεταφέρουμε στα χέρια μας μπορεί οι ιοί να είναι ακμαιότατοι! Κι όταν εμείς αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα, τα μάτια μας κάθε τόσο –και σίγουρα τα μικρά μας το κάνουν όλη την ώρα!– καταλαβαίνουμε πως εξασφαλίζουμε στους ιούς μια εύκολη είσοδο στον οργανισμό μας. Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ένα βασικό «όπλο» που διαθέτουμε απέναντί τους. Γι’ αυτό τα πλένουμε πάντα μόλις μπαίνουμε στο σπίτι ή σε κάποιον άλλο χώρο, πριν και μετά το φαγητό, πριν και μετά την τουαλέτα. Αν είμαστε κάπου έξω και δεν έχουμε νερό και σαπούνι, ένα υγρομάντιλο με οινόπνευμα μπορεί να είναι αντίστοιχα αποτελεσματικό.

2. Αλλάζουμε συχνά οδοντόβουρτσες
Μια υγρή οδοντόβουρτσα είναι μια πραγματική φωλιά μικροβίων – και κυρίως αφού το μπάνιο μας θερμαίνεται καλά. Μετά το βούρτσισμα ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα και τη στεγνώνουμε με ένα κομμάτι χαρτί. Την αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα και δεν την βάζουμε σε θήκη ή μέσα στο φαρμακείο. Φροντίζουμε ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους οι οδοντόβουρτσες των μελών της οικογένειας, ειδικά αν κάποιος είναι άρρωστος. Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε ν’ αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από μια αμυγδαλίτιδα φαρυγγίτιδα ή άλλη ίωση του αναπνευστικού.

3. Κρατάμε σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σπιτιού

Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι γύρω στους 19°C κυρίως στα υπνοδωμάτια. Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως η ζέστη ξηραίνει τη βλεννογόνο των αναπνευστικών οδών και μας κάνει πιο ευάλωτους στα μικρόβια και τους ιούς.

4. Αερίζουμε συχνά το σπίτι
Συνήθως τα παιδιά αρρωσταίνουν το φθινόπωρο που έχει μέτριες θερμοκρασίες και υγρασία, συνθήκες οι οποίες επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι τουλάχιστον 10 λεπτά τη μέρα με ορθάνοιχτα παράθυρα. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος για να ανανεωθεί ο αέρας ενός δωματίου.

5. Λέμε «ναι» στα χαρτομάντιλα

Μπορεί οι υφασμάτινες πετσέτες να είναι ωραιότερες, αλλά δεν είναι υγιεινές! Τα χαρτομάντιλα για την τσέπη και οι χαρτοβάμβακες για το μπάνιο είναι η επιλογή που μπορεί να μας γλιτώσει από αρκετούς ιούς και μικρόβια τα οποία φωλιάζουν στη νωπή πετσέτα για τα χέρια δίπλα στο νιπτήρα. Επίσης, κάθε φορά που το παιδί φτερνίζεται ή βήχει, πρέπει να σκεπάζει το πρόσωπό του με το χαρτομάντιλο και να το πετά αμέσως μετά.

6. Δεν καπνίζουμε στο σπίτι
Το παθητικό κάπνισμα είναι μια από τις αιτίες σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών στα μικρά παιδιά. Ο λόγος; Ερεθίζει τις αναπνευστικές οδούς και ευνοεί τις επιπλοκές, μειώνοντας την ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος να καθαρίσει μέσω των εκκρίσεων.

7. Βάζουμε το χέρι μπροστά στο στόμα όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε

Όλοι το ξέρουμε, αλλά δεν το κάνουμε πάντα! Τα σταγονίδια που φεύγουν απ’ το στόμα μας μπορεί να φτάσουν και την ταχύτητα των 170 χλμ./ώρα, γι’ αυτό –ακόμη καλύτερα– στρίβουμε απ’ την άλλη πλευρά όταν θέλουμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε ή πηγαίνουμε μπροστά σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο.

8. Απολυμαίνουμε καθημερινά το τηλέφωνο
Πόσες φορές έχετε δώσει το ακουστικό στο παιδί για να στείλει ένα φιλάκι ή να πει «γεια» στον παππού; Το ακουστικό του τηλεφώνου, όπως και το κινητό μας τηλέφωνο, είναι φορείς μικροβίων. Ένα απλό πέρασμα κάθε μέρα με υγρομάντιλο που περιέχει οινόπνευμα ή με βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα θα μειώσει πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.

9. Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους

Πέρα από το σχολείο, όπου φυσικά τα παιδιά μας θα πηγαίνουν κανονικά, υπάρχουν μερικά προληπτικά μέτρα που μπορούμε να παίρνουμε σε φάσεις έξαρσης ιώσεων ή κάποιας γρίπης. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να αποφεύγουμε:

  • πάρτι σε κλειστούς χώρους,
  • κινηματογράφους,
  • θέατρο,
  • κλειστές ταβέρνες και εστιατόρια,
  • μαζικά μέσα μεταφοράς (για τα μικρά παιδιά και μωρά).


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, WWW.PAIDIATROS.GR

www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου