Πρόωρος Τοκετός


Πια τα αίτια που τον προκαλούν & πως θα το αντιληφθώ ότι έχω πρόωρο τοκετό. (συμπτώματα )

Πρόωρος τοκετός είναι αυτός που αρχίζει πριν την αναμενόμενη ημέρα τοκετού και είναι ανησυχητικό όταν συμβαίνει τόσο πρόωρα που το κύημα δεν είναι βιώσιμο εάν γεννηθεί τότε.

Βιώσιμο κύημα θεωρείται ένα που έφθασε στην 28η εβδομάδα μιας κατά τα άλλα φυσιολογικής κυήσεως .

Το πόσο βιώσιμο είναι το κύημα εξαρτάτε από το βάρος του σε γρ. αλλά και το μαιευτήριο στο οποίο γίνετε ο τοκετός καθώς και τον τρόπο που γίνετε ο τοκετός .

Στα πολύ καλά οργανωμένα κέντρα το βάρος των 750γρ είναι ένα βάρος που παλεύετε.

Τα αίτια που προκαλούν πρόωρα τοκετό είναι , αρχίζοντας από τη μήτρα ,το μή φυσιολογικό σχήμα ,η πολύ μικρή από καταβολές εκ γενετής μικρή μήτρα καθώς και μια μήτρα η οποια έχει διάφραγμα η είναι δίδελφος , με διπλή κοιλότητα η χωρισμένη στα δυο , μήτρα με γενετικές ανωμαλίες .Επίκτητες ανωμαλίες όπως τα ινομυώματα κτλ.

Σε αυτού του είδους μήτρες σπάνια μπορεί να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη το έμβρυο και συνήθως γεννιούνται πρόωρα.

Άλλο συχνό αίτιο είναι η δίδυμη η πολύδυμη κύηση όταν υπάρχουν στη μήτρα περισσότερα από ένα έμβρυα.

Άλλο αίτιο είναι οι ενδομήτριες λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων .

Άλλο αίτιο είναι η ανεπάρκεια του πλακούντα ο οποίος δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το κύημα και υπό ορισμένες συνθήκες το έμβρυο γεννιέται πρόωρα . Τέλος άλλα αίτια είναι η αποκόλληση του πλακούντα πρόωρα και φυσικά καταστάσεις παθολογικές της εγκυμοσύνης όπως Διαβήτης ,υπέρταση ,τοξίνωση της εγκυμοσύνης.

Όπως βλέπετε τα αιτία είναι πολλα και διαφορετικά μερικά μπορεί και να συν υπάρχουν.

Για αυτό και η σωστή και έγκαιρη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο είναι απαραίτητη όπως είναι απαραίτητο να εξετάζετε η κάθε γυναίκα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει πριν μήνη έγκυος.

Λίγα λόγια για τα συμπτωματα του πρόωρου τοκετού.

Συσπάσεις τις μήτρας που γίνονται αντιληπτές σαν σκλήρυνση της μήτρα που συνοδεύετε με η και χωρίς πόνο.

Αίσθημα βάρους κάτω χαμηλά στην κοιλιά η τα γεννητικά όργανα.

Στη πρόωρη ρήξη υμένων διαφυγή ζεστού υγρού από τον κόλπο , η σε περίπτωση αποκόλλησης του πλακούντα αιμορραγία από τον κόλπο.

Η διαστολή και η εξάλειψη του τραχήλου κατά την μαιευτική εξέταση επιβεβαιώνει την κατάσταση αλλά σε χέρια καλλών στην υπερηχογραφική εξέταση μαιευτήρων , η εξάλειψη και διαστολή του τράχηλου γίνετε εύκολα αντιληπτή με το μηχάνημα υπερήχων.

Μπορεί δηλαδή μια έγκυος να έχει αρχίσει τοκετό πρόωρα και να μη έχει δόση καθόλου σημασία στα συμπτώματα που μπορεί να είναι και ελάχιστα.

www.womanshealth.gr

Δημοσίευση σχολίου