Home ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ Το γραφείο μου, το βασίλειό μου
Το γραφείο μου, το βασίλειό μου
By Γιώτα • 6:17 μ.μ. • ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ • Comments : 0
Οι τρείς καλές μάγισσες που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν σε δημιουργικό παράδεισο το πρώτο γραφείο του παιδιού μας, είναι η αισθητική, η λειτουργικότητα και η ασφάλεια. Καμιά όμως δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της άλλης! Όλες μαζί βοηθούν, ώστε το παιδί από πολύ νωρίς να γίνει ανεξάρτητο και αυτόνομο.
Το πρώτο που προσέχουμε φτιάχνοντας το δωμάτιο του παιδιού και λίγα χρόνια αργότερα το γραφείο του είναι να μην υπάρχουν στον χώρο παγίδες, κάτι που αρκετοί γονείς δεν το λαμβάνουν πάντα υπόψη τους, για αυτό μέχρι σήμερα είναι αισθητά μεγάλος ο αριθμός των ατυχημάτων που σημειώνονται καθημερινά στα παιδικά δωμάτια. Προσέχουμε λοιπόν ώστε η αισθητική να μην αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας. Επίσης:
Το δωμάτιο του παιδιού, πρέπει να είναι άνετο και ευρύχωρο με μεγάλα παράθυρα (με σήτες,) καλό εξαερισμό, σωστό φωτισμό, ανθεκτικά υλικά κατασκευής που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε, ειδικά καλύμματα στις πρίζες, πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και ράφια αμέτρητα για να βολευτούν από αρκουδάκια και παραμύθια μέχρι σχολικά βιβλία.
Αξίζει να θυμόμαστε πως το καθαρό και ασφαλές δωμάτιο με ένα γραφειάκι σε μια γωνιά που μπορούμε να οργανώσουμε από τη στιγμή που το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, το βοηθάει να νιώθει ήρεμο, να μαθαίνει στην τάξη και στην οργάνωση και να μην πανικοβάλλεται από ακαταστασίες και προχειρότητες.
Τα χρώματα στους τοίχους προτιμήστε τα οικολογικά χωρίς χημικά και διαλυτικά για να μην προκαλούν δύσπνοιες και ρινίτιδες. Από χρώματα, οι απαλές αποχρώσεις δεν κουράζουν οπτικά. Για να οξύνετε τη φαντασία του παιδιού, μπορείτε να φροντίσετε ώστε να ζωγραφιστούν στους τοίχους μεγάλα πράσινα δένδρα και μικρά ζωάκια ή θάλασσες με καραβάκια και γλάρους, ενώ στους τοίχους θυμηθείτε να έχετε καδραρισμένες ζωγραφιές του μικρού σας πρίγκιπα.
Το κρεβατάκι του παιδιού είναι καλύτερα να έχει κουνουπιέρα, κάτι που εξάπτει την φαντασία του αλλά το προστατεύει επίσης από τα κουνούπια, όσο για το στρωματάκι του, εννοείται πως θα είναι ανατομικό.
Οτιδήποτε χνουδωτό ή λούτρινο στο δωμάτιο από αρκουδάκια και παπάκια μέχρι καλύμματα και χαλάκια πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά από την σκόνη γιατί τα ακάρεα προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις. Πρώτα απ όλα ακούμε το παιδί μας
Το γραφείο του παιδιού, θα το φτιάξουμε αφού ακούσουμε σε πρώτη φάση τα θέλω του παιδιού και αφού βεβαιωθούμε για το τι κεντρίζει τη φαντασία του και το κάνει να αισθάνεται άνετα. Έτσι μόνο θα μπορέσει σε αυτήν την όμορφη γωνιά να περνάει ευτυχισμένα και δημιουργικά τον χρόνο του. Δεν φτιάχνουμε δηλαδή το παιδικό δωμάτιο και το γραφείο του παιδιού μας έτσι όπως εμείς το έχουμε φαντασιωθεί, αλλά σύμφωνα με την προσωπικότητά του, άλλωστε δεν ταιριάζουν σε όλα τα κοριτσάκια οι Μπάρμπι, τα ροζ, και τα φρουφρού. Σε κάθε περίπτωση, δεν παραβλέπουμε ποτέ για χάρη της αισθητικής στην διακόσμηση των παιδικών χώρων την ασφάλεια και την λειτουργικότητά τους. Μην ξεχνάτε ακόμα:
Χτυπώ και μπαίνω! Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας ιερός χώρος για το παιδί. Μόνο του στην "φωλίτσα" του, στο ησυχαστήριο του, συνειδητοποιεί την ατομικότητά του. Πριν μπείτε λοιπόν στο δωμάτιό του, χτυπήστε την πόρτα και ρωτήστε: "Μπορώ να μπω;". Το παιδί σίγουρα θα απολαύσει τον σεβασμό σας.
Ενθαρρύνετε την βελτίωση. Θυμηθείτε πως ο έπαινος κάνει το παιδί περήφανο για τα κατορθώματα του έτσι εκτός από την υπόσχεση πως "θα βγείτε αργότερα να διασκεδάσετε" θυμηθείτε να σχολιάζετε όμορφα τις επιδόσεις του. "Πολύ καλά τα κατάφερες", "Πόσο μεγάλο δείχνει το γραφείο σου τώρα που είναι τακτοποιημένο!" Εντοπίστε και την παραμικρή βελτίωση του παιδιού και ενθαρρύνετέ το δείχνοντας του τι κατάφερε. Αν δεν τα πάει καλά σε κάτι, μην το απογοητεύετε. "Είσαι πολύ έξυπνο παιδί και έχεις πολλές ιδέες" πείτε του. "Ξαναπροσπάθησε". Τα 2 πιο συχνά λάθη που κάνουμε
Το παιδικό γραφείο θα πρέπει να είναι μια γωνιά ιδιαίτερα βολική ώστε όταν το παιδί κάθεται να διαβάσει να μην πιάνεται.
Το πιο συνηθισμένο λάθος που γίνεται είναι να μην φτάνουν τα ποδαράκια του παιδιού στο πάτωμα αλλά να κρέμονται στον αέρα, κάτι που το κουράζει και του χαλάει τη διάθεση για διάβασμα με αποτέλεσμα να αφήνει τη μελέτη στη μέση. Η καρέκλα του γραφείου θα πρέπει επίσης να στηρίζει την πλάτη του παιδιού για να μην νιώθει πόνους στην σπονδυλική του στήλη.
Από τους σπουδαιότερους κανόνες για ένα σωστό παιδικό γραφείο είναι να μην "μπουκώνουμε" τον χώρο με χίλια δυο πράγματα, δεν γεμίζουμε λοιπόν την παιδική βιβλιοθήκη με φωτογραφίες που δεν έχει επιλέξει το παιδί μας ή με δικά μας μπιμπελό άσχετα με τα ενδιαφέροντα του. Μια σκέψη για να μπορούμε να διατηρούμε την καθαριότητα και την τάξη, είναι τα κρεβάτια με τους αποθηκευτικούς χώρους (ενσωματωμένο συρτάρι ή ντουλάπι), αλλά και τα μεγάλα καλάθια για να συγκεντρώνονται εκεί τα παιδικά παιχνίδια. Τα μυστικά της επιτυχίας
Η οργάνωση: Το παιδικό γραφείο το οργανώνουμε μαζί με το παιδί δίνοντάς του (για να το εξιτάρουμε) τον τίτλο του βοηθού μας. Του εξηγούμε πόσο σημαντικό είναι να έχει τον δικό του χώρο, όπου θα μπορεί να διαβάζει χωρίς να το ενοχλεί κανένας, να ακούει μουσική και βέβαια να απολαμβάνει τα παιχνίδια του μετά τα σχολικά μαθήματα μόνο ή με τους φίλους του.
Η… διδασκαλία: Του μαθαίνουμε επίσης την τάξη τονίζοντάς του πόσο διευκολύνεται η ζωή μας και πόσο χρόνο κερδίζουμε όταν είμαστε οργανωτικοί και μεθοδικοί. Του λέμε πως πρέπει υπεύθυνα να φροντίζει το γραφείο του, να αερίζει το δωμάτιο του και να τακτοποιεί τα παιχνίδια του.
Το συγύρισμα: Με το παιδί βοηθό μας κάνουμε δουλειές μαζί επαινώντας το συνέχεια για τις μικρές επιδόσεις του. Κάθε φορά οφείλουμε να περιγράφουμε στο παιδί την δουλειά που θέλουμε να κάνει και τον τρόπο με τον οποίο θα την κάνει. Από εκεί και πέρα το αφήνουμε να τα βγάλει πέρα μόνο του. Είναι ένας τρόπος να εκτιμήσει τις δυνάμεις του και να αναπτυχθεί μέσα του το αίσθημα της αυτοεκτίμησης.
Της Κατερίνας Παπαγεωργίου
www.myworld.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δημοσίευση σχολίου