Κατάθλιψη τις ημέρες των γιορτών; Αντιμετωπίστε το

Κατάθλιψη τις ημέρες των γιορτών; Αντιμετωπίστε το


Η εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπορεί να μην αγγίζει μερικούς ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πόνο λόγω κάποιας απώλειας. Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν τη σημασία του να βρει κάποιος την εσωτερική του δύναμή του να βρει δηλαδή χαρά ανάμεσα στη θλίψη. Η απώλεια κάποιου αγαπημένου, μιας δουλειάς, ένα διαζύγιο ή μια αρρώστια φέρνουν θλίψη στη ζωή των ανθρώπων, σημειώνει η Ψυχολόγος Lisa Lewis.
Υπάρχει αίσθημα απώλειας όταν, για παράδειγμα, ένα παιδί φεύγει από το σπίτι για σπουδές, ή παντρεύεται. Αυτές είναι μεταβατικές καταστάσεις αλλά μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα απώλειας. Ακόμα και τις καλύτερες στιγμές, οι διακοπές είναι στρεσογόνες, αλλά όταν υπάρχει πρόσθετο συναισθηματικό βάρος είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Οι διακοπές συμβολίζουν το χρόνο που οι άνθρωποι βρίσκονται μαζί, εξηγεί η Susan Apollon.Οι γιορτές αντιπροσωπεύουν χιλιάδες αναμνήσεις που έχουν συσσωρευτεί στη ζωή μας. Αν έχετε περάσει υπέροχες στιγμές, ελπίζετε να ζήσετε πάλι τέτοιες όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια μαζί στις γιορτές. Αν δεν ζήσατε τέτοιες στιγμές, ελπίζετε να ζήσετε. Αν και οι γιορτές μπορεί να είναι δύσκολες, μπορεί να αποτελέσουν και περίοδο επούλωσης των πληγών. Αφήστε να συμβούν μικρά θαύματα ανοίγοντας την καρδιά σας και έχοντας εμπειρίες από τη σχέση σας με αγαπημένους. Έχετε δικαίωμα στη χαρά.
Αποδεχτείτε τη λύπη
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι ευτυχισμένοι συνέχεια αλλά αυτό αποτελεί μια μη ρεαλιστική προοπτική για τη ζωή. Η ζωή είναι πολύ πιο πολύπλοκη από αυτό. Αν μπορούμε να αποδεχτούμε όλο το εύρος των συναισθηματικών εμπειριών σαν κομμάτι φυσιολογικής, υγιούς ζωής, τότε θα μειωθεί μέρος της θλίψης μας. Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να έχει αυτά τα συναισθήματα, θα περάσουν πιο γρήγορα παρά αν τα διώξουμε, εξηγεί η Lewis.
Το αίσθημα του χωρισμού είναι πιο έντονο τις γιορτές, εξηγεί η Αpollon. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε ασφαλείς στο να αντιμετωπίσετε τη θλίψη, να αφήσετε τον εαυτό σας να κλάψει όταν νιώσετε την ανάγκη. Πρέπει να νιώσετε τη θλίψη για να την ξεπεράσετε. Στη συνέχεια τηλεφωνήστε σε έναν φίλο και συναντηθείτε για καφέ ή κάντε κάτι άλλο το ίδιο ανακουφιστικό.
Μεταμορφώστε παλιές παραδόσεις
Επειδή αγαπάμε τις παλιές παραδόσεις, η αλλαγή δεν έρχεται εύκολα, σημειώνει η Rauch. Είναι σημαντικό να θυμάστε τις παλιές στιγμές που τώρα μπορεί να έχουν αλλάξει. Εξετάστε τα πιο σημαντικά θέματα αυτής της παράδοσης. Ίσως είναι η διήγηση ιστοριών από την οικογένεια. Φέτος, αυτό μπορεί να το κάνετε και από το τηλέφωνο. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που κάνει τις παραδόσεις σημαντικές και στη συνέχεια βρείτε νέους τρόπους για να κάνετε τη νέα παράδοση να ταιριάξει στη νέα κατάσταση. Όταν ένας γονέας είναι σοβαρά άρρωστος είναι σημαντικό να σκεφτεί όλη η οικογένεια πώς θα περάσει τις γιορτές. Μπορεί να μην είστε σε θέση να ταξιδέψετε ή να έχετε όλους τους συγγενείς συγκεντρωμένους για το γεύμα. Μιλήστε σχετικά με τις παραδόσεις και γι αυτό που είναι σημαντικό στον καθένα από σας– τα καλύτερα σημεία που μπορείτε να διασώσετε. Μπορεί να παρακολουθήσετε Χριστουγεννιάτικες ταινίες μαζί ή να έχετε το γεύμα νωρίτερα, αν ένας άρρωστος συγγενής είναι ιδιαίτερα κουρασμένος. Βρείτε νέες λύσεις. Να είστε δημιουργικοί και να βρείτε τρόπους να γιορτάσετε.
Τιμήστε
τους αγαπημένους σας

Ανάψτε ένα κερί για να τιμήσετε κάποιον αγαπημένο ή στολίστε το σπίτι με μια φωτογραφία του. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να τιμήσετε τον αγαπημένο σας με τρόπο που φαίνεται άνετος σε σας. Φτιάξτε γλυκά που συνήθιζε να φτιάχνει η γιαγιά σας. Η σερβίρετε το αγαπημένο φαγητό του πατέρα σας προς τιμήν του. Παρακολουθήστε την αγαπημένη ταινία που βλέπατε μαζί. Όλοι αυτοί είναι τρόποι που σας βοηθούν να συνδεθείτε με αυτό το πρόσωπο. Η επίσκεψη στο νεκροταφείο αποτελεί παράδοση για μερικούς. Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή για να μιλήσετε από καρδιάς με τον αγαπημένο σας. Αποφύγετε το άλμπουμ φωτογραφιών. Ένας θάνατος στην οικογένεια, βοηθά να εστιάσετε σε μια ζωή πλούσια, γεμάτη εμπειρίες. Όταν μοιράζεστε ιστορίες γι’ αυτόν τον άνθρωπο, γεμίζετε την καρδιά σας με αυτόν, αφού δεν μπορεί πια να γεμίσει το σαλόνι σας. Ενώ υπάρχει θλίψη, συχνά υπάρχουν πλούσιες και αστείες αναμνήσεις που μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους.
Για ένα παιδί που έχει χάσει κάποιον γονιό, το βοηθά να μιλά για το σχολείο, για πράγματα που ξέρει πως θα έκαναν τον γονιό του υπερήφανο. Όταν πεθαίνει ένας γονιός, το παιδί μπορεί να κουβαλάει μέσα στην καρδιά του το καλύτερο από αυτούς. Είναι ένας τρόπος να δυναμώνει τη σχέση, την ανάμνηση. Η Apollon συμβουλεύει τους γονείς που έχουν χάσει ένα παιδί να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να δώσουν στις γιορτές ένα διαφορετικό νόημα-καθώς το νόημα καθορίζει το πώς αισθάνονται για τη ζωή τους. Κάντε κάτι προς τιμήν του παιδιού σας. Αγοράστε, για παράδειγμα, τα δώρα που του αγοράζατε και δώστε τα σε ένα παιδί που έχει ανάγκη. Η δουλέψτε εθελοντικά. Ανακαλύψτε μικρές χαρές. Καθώς αρχίζουν οι γιορτές, συγχρονιστείτε με μικρές χαρούμενες στιγμές. Όταν ακούτε το γέλιο των παιδιών, εστιάστε στο πόσο καλά νιώθετε. Όταν τρώτε ένα κομμάτι γλυκό, νιώστε τη γεύση του. Εκείνη τη στιγμή έχει ωραία γεύση και εκείνη τη στιγμή βρίσκεστε έξω από τη θλίψη. Παράλληλα, ψάξτε για ευκαιρίες που θα σας κάνουν να γελάτε. Όταν γελάτε, ο εγκέφαλός σας παράγει ενδορφίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Δώστε άδεια στον εαυτό σας να βρει πράγματα που σας κάνουν να γελάτε.
Ασκηθείτε, αναπνεύστε σωστά, αλλάξτε τη διατροφή σας. Η κατάθλιψη, ασθένεια της εποχής μας, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και χωρίς φάρμακα, τουλάχιστον στις ήπιες μορφές της, αρκεί κανείς να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες.

Αθληση
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα συνέστησαν σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες καταθλιπτικούς να κάνουν τζόκιν τρεις φορές την εβδομάδα και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με μια άλλη ομάδα που έπαιρνε ένα γνωστό αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου καλά. Η μελέτη τους έδειξε επίσης ότι γενικά η εξάσκηση κάποιου αθλήματος σε ανοιχτό χώρο βοηθάει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ενδομορφίνες, ορμόνες που προκαλούν ευφορία ανάλογη με εκείνη που προκαλεί το όπιο.

Αναπνοή
Τελευταία, σε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις για τα στρεσαρισμένα μεγαλοστελέχη τους γίνονται καθημερινά μαθήματα αναπνοής, διάρκειας δέκα λεπτών, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται το στρες και τα πρώτα στάδια της κατάθλιψης. Μετά από έξι εβδομάδες τα συμπτώματα μειώνονται δραστικά. Η τεχνική αναπνοής της «αναγέννησης» απαιτεί βαθιά εισπνοή και εκπνοή, σιγά όμως και με το διάφραγμα (που βρίσκεται ανάμεσα στο στήθος και την κοιλιακή χώρα) όπως κάνουν τα μωρά όταν βρίσκονται ακόμη στην κοιλιά της μητέρας τους.

Φωτοθεραπεία
Μεγάλη μελέτη που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι η φωτοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης όσο και τα φάρμακα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν τις μαύρες του την εποχή του χειμώνα. Η έκθεση επί περίπου μισή ώρα κάτω από ειδικές λάμπες που αναπαραγάγουν το φυσικό φως, τέσσερις φορές την εβδομάδα, βελτιώνει την ψυχική κατάσταση του ασθενούς. Η φωτοθεραπεία δεν είναι επικίνδυνη όπως το σολάριουμ.

Διατροφή
Η κατανάλωση τροφών λιπαρών, πολύ γλυκών ή πολύ αλμυρών αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 58%, σύμφωνα με αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που έγινε σε 3.500 άτομα. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και άμυλα μειώνει τον κίνδυνο κατά 28%, επειδή περιέχει τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, σε βιταμίνες -ιδιαίτερα D- και σε ευεργετικά λιπαρά οξέα Ωμέγα 3.
  Espressonews.gr

Δημοσίευση σχολίου