Ρούντολφ, ο τάρανδος με την κόκκινη μυτούλα!!!










Ο Ρούντολφ γεννήθηκε το 1939, όταν το πολυκατάστημα Montgomery Ward, στο Σικάγο, ζήτησε από τον υπάλληλο του εμπορικού τμήματος, τον 34χρονο Robert L. May, να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα διανεμόταν στους πελάτες, στα πλαίσια των εορτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η ιδιοκτήτρια εταιρία του πολυκαταστήματος, Montgomery Ward Company, συνήθιζε να αγοράσει εικονογραφημένα βιβλία για τα Χριστούγεννα και να τα μοιράζει στους πελάτες. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά θέλοντας να εξοικονομήσουν χρήματα, ανέθεσαν στον May να δημιουργήσει ένα δικό τους φυλλάδιο. Ο May είχε μια έφεση στο να γράφει παιδικές ιστορίες και στίχους και θεωρήθηκε πως ήταν ο ιδανικός για να φτιάξει το φυλλάδιο.
Ο May, που είχε εν μέρει ζωγραφίσει το παραμύθι του «Ασχημόπαπου», κατέληξε στην ιδέα ενός ταράνδου που ήταν διωγμένος από την κοινότητα του λόγω της φυσικής ιδιαιτερότητας του που τον έκανε να ξεχωρίζει: την κόκκινη λαμπερή μυτούλα του.
Ψάχνοντας για εναλλακτικό όνομα, ο May σκέφτηκε και απέρριψε το Ρόλο, που θεωρήθηκε πολύ χαρούμενο και ανέμελο για ένα ζώο που είχε εξοριστεί από την ομάδα του, ενώ το Ρέτζιναλντ, παρέπεμπε σε κάτι πολύ βρετανικό, και τελικά κατέληξε στο Ρούντολφ.
Έτσι, ήταν έτοιμος να γράψει την ιστορία του Ρούντολφ, σε συνέχειες με ρυθμικά στιχάκια. Μάλιστα, τα διάβαζε και στην τετράχρονη κόρη του, τη Barbara, για να δει τις αντιδράσεις της. Αν και η Barbara, κάθε φορά που τις διάβαζε ένα στιχάκι ο πατέρας της ενθουσιαζόταν, το αφεντικό του May ανησυχούσε για το πόσο κατάλληλος ήταν ένας τάρανδος με κόκκινη μύτη - χαρακτηριστικό συνδεδεμένο με την κατανάλωση αλκοόλ - για ήρωας μιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας.
Η απάντηση του May ήταν να πάρει έναν συνάδελφό του από το διαφημιστικό τμήμα του πολυκαταστήματος, τον Denver Gillen, να πάνε στον Ζωολογικό κήπο Lincoln, για να φτιάξουν κάποια σκίτσα με ελάφια.
Τα σχέδια του Gillen, για τον τάρανδο με την κόκκινη μυτούλα, έκαμψαν την αντίσταση του αφεντικού του May και τελικά η ιστορία του Ρούντολφ εγκρίθηκε.

Η επιτυχία του Ρούντολφ

Το πολυκατάστημα Montgomery Ward διένειμε περισσότερα από 2.4 εκατ. αντίτυπα με την ιστορία του Ρούντολφ, το 1939. Παρά την έλλειψη χάρτου κατά τα χρόνια του πολέμου, συνολικά το πολυκατάστημα τύπωσε και μοίρασε περισσότερα από 6 εκατ. αντίτυπα μέχρι το 1946.
Η μεταπολεμική απαίτηση για κατοχύρωση του χαρακτήρα του Ρούντολφ, ήταν οικονομικά πολύ δαπανηρή, αλλά αφού ο May είχε δημιουργήσει τον ήρωα, σαν υπάλληλος του Montgomery Ward, είχε η εταιρία κρατήσει τα δικαιώματα του ήρωα, χωρίς αυτός να λάβει καμιά επιπλέον πληρωμή.
Ευρισκόμενος σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα υπέρογκα έξοδα νοσηλείας της γυναίκας του, η οποία τελικά πέθανε κατά την περίοδο σχεδιασμού του Ρούντολφ, ο May κατάφερε να πείσει τον πρόεδρο της εταιρίας Sewell Avery να του μεταβιβάσει τα δικαιώματα τον Ιανουάριο του 1947. Έχοντας πια τα πνευματικά δικαιώματα, ο May είχε εξασφαλιστεί οικονομικά.
«Ο Ρούντολφ, ο τάρανδος με την κόκκινη μυτούλα», τυπώθηκε για ευρύτερη εμπορική διανομή το 1947 και προβαλλόταν σαν μικρή ιστορία κινουμένων σχεδίων στα θέατρα και τους κινηματογράφους τον επόμενο χρόνο.
Το φαινόμενο του Ρούντολφ, πραγματικά απογειώθηκε όταν ο γαμπρός του May, ο συνθέτης Johnny Marks έγραψε τους στίχους και τη μουσική για το τραγούδι του Ρούντολφ.
Η μουσική έκδοση του Ρούντολφ από τον Marks, ηχογραφήθηκε από την Gene Autry το 1949, πουλώντας 2 εκατ. δίσκους εκείνη τη χρονιά και έγινε ένα από τα εμπορικότερα τραγούδια όλων των εποχών, κατέχοντας τη δεύτερη θέση μετά τα «Λευκά Χριστούγεννα».
Φυσικά ο τάρανδος Ρούντολφ με την κόκκινη μυτούλα έγινε και τηλεοπτική ταινία από τον Burl Ives το 1964 και από τότε αποτελεί την αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία στις ΗΠΑ.
Ο May εγκατέλειψε τον σχεδιασμό το 1951 και ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με την προώθηση του Ρούντολφ, πριν επιστρέψει στο πολυκατάστημα Montgomery Ward, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 1971. Ο May πέθανε το 1976, έχοντας ζήσει μια άνετη ζωή, την οποία του είχε εξασφαλίσει ο Ρούντολφ.

Η αληθινή ιστορία του Ρούντολφ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλο που οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν την ιστορία του Ρούντολφ μέσα από το τραγούδι που έγραψε ο Johnny Marks, η ιστορία που έγραψε ο May είναι διαφορετική σε πολλά σημεία. Ο Ρούντολφ δεν ήταν ένας από τους ταράνδους του Αγίου Βασίλη, ή απόγονος ενός από τους ταράνδους που έσερναν το έλκηθρο του Αγίου Βασίλη και δεν έζησε στον Βόρειο Πόλο. Ο Ρούντολφ ζούσε σε ένα «κανονικό» χωριό ταράνδων κάπου, και αν και δεχόταν συνέχεια πειράγματα για την λαμπερή κόκκινη μύτη του, οι γονείς του δεν θεωρούσαν ότι τους ντρόπιαζε.
Ο Ρούντολφ μεγάλωσε σε ένα ζεστό σπιτικό και ήταν ένας υπεύθυνος τάρανδος με αυτοεκτίμηση και έντονο το αίσθημα της αξίας.
Επιπλέον ο Ρούντολφ δεν επιλέχθηκε από τον Άγιο Βασίλη λόγω της φήμης του για την μοναδική μυτούλα του.
Ο Άγιος Βασίλης τον ανακάλυψε κατά τύχη, όταν παρατήρησε την κόκκινη μυτούλα του να λάμπει κάποιο βράδυ που πήγε να αφήσει δώρα στο σπίτι του Ρούντολφ. Ανήσυχος για την πυκνή ομίχλη, που επικρατούσε εκείνο το βράδυ και είχε ήδη προκαλέσει πολλά ατυχήματα, ο Άγιος Βασίλης πήρε μαζί του τον Ρούντολφ και τον έθεσε επικεφαλής των ταράνδων που έσερναν το έλκηθρο με τα δώρα. Έτσι εκείνο το βράδυ ο Άγιος Βασίλης κατάφερε να μοιράσει όλα τα χριστουγεννιάτικα δώρα.
Την επόμενη ημέρα τον επιβράβευσε λέγοντας «Με την βοήθεια σου το χθεσινοβραδινό ταξίδι ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Χωρίς εσένα είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε όλοι χαθεί».

Δημοσίευση σχολίου