Πρόσθετα τροφίμων: Σήμα κινδύνου για την υγεία των παιδιών

Πρόσθετα τροφίμων: Σήμα κινδύνου για την υγεία των παιδιών


Επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών αποδείχτηκαν, σύμφωνα με νέες μελέτες, έξι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται συχνά σε παγωτά, σνακ και αναψυκτικά. Πρόκειται για τις τεχνητές χρωστικές ουσίες με κωδικούς Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124 και E129. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να ευθύνεται για την υπερκινητικότητα των παιδιών.

Επειτα από εκτενείς μελέτες, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων απάντησε ότι δεν βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ των μεμονωμένων πρόσθετων και της παιδικής υπερκινητικότητας. Παρ’ όλα αυτά, μείωσε τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις των Ε104, Ε110 και Ε124, αφού πρόσφατες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι τα πρόσθετα αυτά μπορεί να είναι βλαβερά σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί. Οσον αφορά τα άλλα τρία πρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν προέβη σε αλλαγές, ωστόσο επισήμανε: «Τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και αναψυκτικών που τα περιέχουν μπορεί εύκολα να ξεπεράσουν τα συνιστώμενα όρια».

Ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δείχνουν τα παιδιά που υποφέρουν από παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, αφού αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολία στο μεταβολισμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα Ε104 και Ε124 έχουν απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Espressonews.gr

Δημοσίευση σχολίου