Δύσκολες αποστολές με το μωρό

apostoles-386.jpg

Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να μην χάσεις κάθε επαφή με τον έξω κόσμο είναι: Πάω παντού με το μωρό. Μπορείς να τα καταφέρεις!

Στο σούπερ μάρκετ ή στο εμπορικό κέντρο

Ο κανόνας είναι ένας και απαράβατος: Μην αφήνεις ποτέ το παιδί από τα μάτια σου. Γενικά, όταν έχεις μωρό ή μικρό παιδί όσο πιο σύντομη είναι η παραμονή σου σε χώρους όπως το σούπερ μάρκετ ή τα πολυκαταστήματα τόσο το καλύτερο. Να τι μας συμβουλεύουν μαμάδες που το έχουν δοκιμάσει:
1. Προτίμησε ένα μικρό σούπερ μάρκετ όπου ξέρεις πού μπορείς να βρεις τι, έτσι ώστε να τελειώνεις πιο γρήγορα.
2. Γράψε σε λίστα τα πράγματα που χρειάζεσαι ώστε να μην περιφέρεσαι άσκοπα στου διαδρόμους.
3. Αν έχεις μωρό βάλ’ το στο μάρσιπο. Έτσι θα έχεις ελεύθερα τα χέρια για να μπορέσεις να ψωνίσεις.
4. Αν το παιδάκι σου είναι μεγαλύτερο, προτίμησε να το βάλεις στο κάθισμα του καροτσιού. Μην το αφήνεις κάτω γιατί είναι πολύ δύσκολο να το ελέγχεις και να το πείσεις να είναι συνέχεια κοντά σου ενώ ψωνίζεις.
5. Άφησέ το να αγγίξει με προσοχή ό,τι θέλει. Ύστερα όμως από την έξοδο από το σούπερ μάρκετ καθάρισέ του με υγρά μαντιλάκια τα χεράκια.
6. Μην ενδίδεις στα κλάματα αν το παιδί θέλει να του αγοράσεις κάτι κι εσύ δεν συμφωνείς. Αν δείξεις από την πρώτη φορά αποφασιστικότητα, αδιαφορώντας για τα βλέμματα των γύρω, θα πάρει από την αρχή το σωστό μήνυμα.

Στο εστιατόριο
Να θυμάσαι γενικά ότι οι πρώτοι έξοδοι με το μωρό σε χώρους όπως το εστιατόριο ή η καφετέρια καλό είναι να μην διαρκούν πολύ. Γι’ αυτό:
1. Προτίμησε ένα εστιατόριο με γρήγορο service.
2. Πήγαινε τις ώρες που δεν θα έχει πολύ κόσμο, για να αποφύγεις την πολυκοσμία και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τις ώρες αιχμής. Φρόντισε να μην πας αρκετά κοντά στην ώρα γεύματος του μωρού, γιατί η πείνα φέρνει γκρίνια. .
3. Ψάξε για φιλικά στα παιδιά εστιατόρια που έχουν ειδικά καρεκλάκια για μωρά και σύνεργα ζωγραφικής για τα μεγαλύτερα.
4. Αν έχεις καρεκλάκι που εφαρμόζει στο τραπέζι θα ήταν ιδανικό! Αν το παιδί έχει ξεκινήσει να περπατάει και το βάλεις να κάτσει σε κανονική καρέκλα, δεν θα μείνει ακίνητο για πολύ...
5. Πάρε μαζί μια αλλαξιά ρούχα για την περίπτωση που λερωθεί το παιδί, μια βρεγμένη πετσετούλα ή μαντιλάκια για τα χεράκια, και το νεράκι του.
6. Μην πειραματίζεσαι με τις γεύσεις. Αν το μωρό έχει ξεκινήσει να τρώει γεύματα που δεν είναι πολτοποιημένα παρήγγειλε κάτι που ξέρεις ότι θα του αρέσει.
7. Αν το παιδί δεν είναι εύκολο στο φαγητό προτίμησε να το ταΐσεις από τη δική σου μερίδα.

Στο σπίτι της φίλης που δεν έχει παιδιά

Η πρώτη επίσκεψη στην κολλητή σου είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα αν αυτή δεν έχει αποκτήσει ακόμα παιδιά. Μην τη φοβίσεις με ψυχαναγκασμούς του τύπου «Ποπό, επτά η ώρα, είναι η ώρα που το μωρό κάνει μπάνιο» και προς Θεού, μην μπουκάρεις στο σπίτι της κάνοντας κατάληψη με το μωρουδιακό εξοπλισμό. Επιπλέον:
1. Επίλεξε την κατάλληλη χρονική στιγμή αποφεύγοντας να επισκεφτείς τη φίλη σου την ώρα που ξέρεις ότι το μωρό έχει συνήθως γκρίνια ή κολικούς.
2. Λάβε υπόψη το πρόγραμμα φαγητού και ύπνου. Προτίμησε το μωρό σου να έχει κοιμηθεί και να είναι ταϊσμένο έτσι ώστε να μην πεινάει και να μην νυστάζει.
3. Αν το μωρό σου περπατά, ζήτησε από τη φίλη σου να αποσύρει οτιδήποτε πιστεύεις ότι μπορεί να σπάσει χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις. Μην πεις «αυτό είναι επικίνδυνο για το μωρό», πες καλύτερα «Να το βάλουμε πιο ψηλά μην κάνουμε καμιά ζημιά». Αν το μωρό περπατάει ή μπουσουλάει περιόρισε το χώρο δράσης του κλείνοντας ενδιάμεσες πόρτες ή βάζοντας μια πολυθρόνα για εμπόδιο.
4. Δώσε στο μωρό σου ασφαλή αντικείμενα από το σπίτι της φίλης σου, π.χ. ένα τάπερ, ένα πλαστικό σουρωτήρι, μία λεκάνη ή φρόντισε να έχει μαζί ένα παιχνιδάκι που ξέρεις ότι μπορεί να δεσμεύσει για λίγο το ενδιαφέρον του.
5. Μην πιέζεις τη φίλη σου να πάρει αγκαλιά το μωρό. Μπορεί να νιώσει άβολα και το μωρό σου να αντιδράσει με κλάματα αν τη βλέπει για πρώτη φορά.
6. Αν η φίλη σου ή το περιβάλλον της είναι καπνιστές, ξεκαθάρισε από το τηλέφωνο ότι δεν θα ήθελες να καπνίζουν μπροστά στο μωρό.
7. Μην μιλάς μόνο για το μωρό. Φρόντισε να δώσεις σημασία στη φίλη σου, δείχνοντας ενδιαφέρον για τα νέα της.

Στην οικογενειακή γιορτή
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μαζί τον σύντροφό σου. Έτσι θα μοιραστείς τα βάρη του μωρού και θα φας και θα μιλήσεις–έστω και για λίγο- σαν άνθρωπος. Προσοχή, μην του φορτώσεις εξ ολοκλήρου το μωρό, γιατί το πιθανότερο είναι ότι την επόμενη φορά θα σου πει «όχι»! Επιπλέον:
1. Αν η παραμονή σας πρόκειται να είναι μεγάλη θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις μαζί και το γεύμα του μωρού (το γάλα ή το φαγητό του).
2. Κράτησε το μωρό κοντά σου αποφεύγοντας να το δίνεις από αγκαλιά σε αγκαλιά. Μετά τον 8ο μήνα, αγχώνεται μακριά σου και μπορεί να αναστατωθεί ή να βάλει τα κλάματα.
3. Αν το παιδάκι σου είναι μεγαλύτερο μην το πιέζεις να κάνει επίδειξη γνώσεων στους συγγενείς π.χ. πες το όνομά σου, τραγούδησε ένα τραγουδάκι ή δείξε μας τι ωραία χορεύεις.
4. Φρόντισε ώστε το παιδί να είναι άνετα ντυμένο. Αν θέλεις οπωσδήποτε να το ντύσεις επίσημα, καλό είναι να έχεις και μια πιο άνετη αλλαξιά μαζί για να το αλλάξεις αργότερα.
5. Εξήγησε στον περίγυρο ότι τα φιλάκια σε αγχώνουν κι ότι το προτιμότερο σημείο για να φιλήσουν (έαν τόσο πολύ επιμένουν) το μωρό σου, είναι στα μαλλάκια.
6. Μην αφήνεις το παιδί να μπουσουλάει ή να περπατάει χωρίς παπούτσια σε χώρους με πολύ κόσμο γιατί μπορεί να το πατήσουν.
7. Φέρε μαζί το καρότσι. Εκεί θα μπορέσεις να το κοιμήσεις αν είσαι υπερβολικά τυχερή ή το μωρό σου είναι γενικά καλόβολο.
8. Σε στιγμές γκρίνιας το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αποσυρθείς σε ένα ήσυχο δωμάτιο.
9. Μην παρατείνεις την παραμονή όταν βλέπεις ότι το μωρό είναι ανήσυχο ή εκνευρισμένο. Αν η γκρίνια και η ανησυχία επιμένει, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επισπεύσεις την ώρα αναχώρησης.

Στο παιδικό πάρτι
Συνήθως, οι περισσότερες μαμάδες έχουμε επιφυλάξεις για το αν πρέπει να πάμε με το μωρό στο παιδικό πάρτι -ιδίως την περίοδο αυτή όπου η παραμονή σε κλειστούς χώρους με πολλά παιδιά είναι επίφοβη. Γι’ αυτό μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τον παιδίατρο αν σου επιτρέπει να πας το μωρό σου σε παιδικό πάρτι. Αν πάντως το τολμήσεις:
1. Πρότεινε στην οικοδέσποινα να πει σε όλα τα παιδάκια να βγάλουν τα παπουτσάκια τους έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να πατηθούν τα δαχτυλάκια εκείνων που μπουσουλάνε.
2. Μην πιέζεις το παιδί να παίξει με παιδάκια που βλέπει για πρώτη φορά. Αγνόησε τα σχόλια περί κοινωνικότητας και αντικοινωνικότητας και δώσε του χρόνο να νιώσει άνετα.
3. Κάποια μωρά ή μικρά παιδάκια μπορεί να τρομάξουν και να βάλουν τα κλάματα με τους κλόουν ή τους animater. Γι’ αυτό κράτα αποστάσεις -τουλάχιστον μέχρι να δεις την αντίδρασή του.
4. Ποτέ μην αφήνεις το μωρό ή το μικρό παιδί σε δωμάτιο με άλλα παιδάκια χωρίς να το επιβλέπεις ή ίδια ή κάποιος ενήλικας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο!

Στον παιδίατρο
Κάποια στιγμή ο παιδίατρος θα σταματήσει να έρχεται στο σπίτι και θα πρέπει εσύ να πηγαίνεις με το μωρό στο ιατρείο του. Ορίστε τι πρέπει να ξέρεις όταν έρθει εκείνη η ώρα:
1. Εκτός από τσάντα με τα απαραίτητα, πάρε μαζί το γεύμα του μωρού για να το ταΐσεις σε περίπτωση που η παραμονή στο θάλαμο αναμονής του ιατρείου είναι μεγάλη.
2. Γράψε σε ένα μπλοκ όλα όσα θέλεις να ρωτήσεις τον παιδίατρο. Συνήθως εκείνη την ώρα -και ιδίως αν το μωρό κλαίει ή γκρινιάζει -τα ξεχνάς.
3. Να ζητάς πάντα από τον παιδίατρο να σου δίνει γραπτώς τις οδηγίες του γιατί είναι βέβαιο ότι επιστρέφοντας στο σπίτι η μνήμη σου θα σε προδώσει.
4. Αν πρόκειται να κάνετε εμβόλιο δοκίμασε την επίμαχη στιγμή να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού με κάποιο ερέθισμα, π.χ. ένα ηχητικό παιχνίδι..
5. Βοήθησε το μωρό να κάνει μια γλυκιά σύνδεση μόλις τελειώσει η επίσκεψη στον παιδίατρο, δίνοντάς του μια αγαπημένη λιχουδιά ή ένα καινούριο παιχνιδάκι ή ακόμα και πηγαίνοντάς το αμέσως μετά μια βόλτα στις κούνιες.
6. Αν έχεις δίδυμα, να θυμάσαι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κουμαντάρεις δύο μωρά στον παιδίατρο. Φρόντισε να είναι μαζί σου κι ο μπαμπάς ή κάποιος άλλος.

Smart tip

Ποτέ χωρίς την τσάντα της μαμάς
Σε κάθε σου μετακίνηση με το μωρό μην παραλείπεις να πάρεις μαζί την τσάντα με τα απαραίτητα.
Προτιμήστε μία τσάντα που έχει σχεδιαστεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή με αδιάβροχη επένδυση και με πολλές θήκες για να τοποθετήσεις πάνες, μωρομάντιλα, μια αλλαξιά ρούχα, κουβερτούλα, μπιμπερό, πιπίλα και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί το μωρό κάθε φορά που βγαίνετε έξω.

Της Φλώρας Κασσαβέτη
myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου