Η Β. Ντούμου γράφει: Εφηβεία και Σεξουαλικότητα


Η εφηβεία είναι συνώνυμο της αλλαγής. Το παιδί που μέχρι χτες ξάφνιαζε τους γονείς του με την αθωωότητα και τον αυθορμητισμό του, καθώς μπαίνει στην εφηβεία αρχίζει να φέρνει τους γονείς του σε δύσκολη θέση  αφού αρχίζει να εκδηλώνει καθαρό ενδιαφέρον για το σώμα και τη σεξουαλικότητά του.

Τι όμως πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για τη σεξουαλικότητα του παιδιού του; Πώς μπορεί να διαχειριστεί αυτή την νέα πραγματικότητα που τον φέρνει αντιμέτωπο με την αμηχανία του και πολλές φορές την άγνοιά του για θέμτα που αφορούν το σεξ και τη σεξουαλική υγεία;

Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να επισημανθεί είναι ότι ο γονιός δεν μπορεί να αγνοήσει τις αλλαγές του εφήβου , δε μπορεί να προσποιηθεί ότι το παιδί του δεν αλλάζει, ούτε να απαγορεύσει στον έφηβο να αναζητά και να ρωτά για την σεξουαλικότητά του. Είναι αναπόφευκτο ότι οι εξελίξεις θα τον προλάβουν.

Ο γονιός οφείλει να έχει ανοιχτό το μυαλό και τα αυτιά του για να αφουγκραστεί τις αλλαγές και να ενισχύσει τον έφηβο ή την έφηβη να ανακαλύψουν σταδιακά και όχι βιαστικά τη σεξουαλικότητά τους, με τρόπο που θα ασφαλές για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η ανοιχτή και καθαρή επικοινωνία με τον έφηβο δίνει στο γονιό τη δυνατότητα από τη μια να οριοθετήσει σωστά το παιδί του και έτσι να το προστατεύσει και από την άλλη δίνει την ευκαιρία στον έφηβο να νιώσει ότι μπορεί να μιλήσει για όσα τον απασχολούν και να στηριχθεί στην εμπειρία των γονιών του και ειδικά το γονέα του ίδιου φύλου.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά πολύ βασικά σημεία που θα πρέπει να έχει ο γονιός που είναι αντιμέτωπος με τη σεξουαλική αφύπνιση του εφήβου:

·         Η εφηβική κρίση ένα φυσιολογικό στάδιο της ψυχοσυναιοσθηματικής εξέλιξης του παιδιού.

·         Ο έφηβος έχει ανάγκη τόσο την αυτονομία όσο και την καθοδήγηση. Είναι δουλειά των γονιών να βάζουν τα όρια.

·         Ενημερωθείτε για το σεξ και τη σεξουαλική υγεία.

·         Είναι προτιμότερο να γνωρίζετε αν το παιδί σας έχει σεξουαλικές επαφές και προστατεύει τη σεξουαλική του υγεία, παρά να του απαγορεύετε τις σεξουλικές επαφές.

·         Η ανοιχτή επικοινωνία είναι η βάση για μια καλή σχέση με το παιδί.

·         Μην περιμένετε το τέλος της εφηβείας για να μιλήσετε με το παιδί σας. Η συζήτηση για την προφύλαξη και την αντισύλληψη θα πρέπει να γίνει πριν το παιδί μπει στην εφηβεία.

Βασιλική Ντούμου

Ψυχολόγος




vasiliki_ntoumou@yahoo.gr
star.gr

Δημοσίευση σχολίου