Νευρική ανορεξία και μαθητές δημοτικού


 

 

 

 

Η νευρική ανορεξία χτυπά και τους μαθητές δημοτικού

ΟΛΟΕΝΑ και περισσότερα Ελληνόπουλα αρνούνται όχι μόνο να φάνε αλλά κάποια από αυτά ακόμη και να πιουν νερό. Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, η νευρική ανορεξία χτυπά πλέον ακόμη και μαθητές δημοτικού, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Είναι ενδεικτικό πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, 70 έφηβοι ζήτησαν βοήθεια από τους γιατρούς της Μονάδας Εφηβικής Υγείας που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Από αυτούς οι τέσσερις στους δέκα υπέφεραν από νευρογενή ανορεξία, το 12% από νευρογενή βουλιμία και το 48% από άτυπες διατροφικές διαταραχές.
Όπως μάλιστα διαπιστώνουν οι ειδικοί, τα προβλήματα των παιδιών που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές δεν σταματούνε εδώ: σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 42% των παιδιών είχε αγχώδη διαταραχή και το 20% καταθλιπτικό συναίσθημα. Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι σαφές εάν η κακή ψυχολογία προκαλεί στους εφήβους ανορεξία ή το αντίστροφο. Στην ερώτηση, ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν ακόμη και μικρά παιδιά στην ανορεξία ή τη βουλιμία, οι ειδικοί παραδέχονται πως δεν είναι απολύτως βέβαιοι. Παρ΄ όλα αυτά, από τη μελέτη περιπτώσεων ανορεξίας προκύπτει πως η συγκεκριμένη νόσος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα αλλά και τα οικογενειακά προβλήματα. Τα παραπάνω δεδομένα αναμένεται να απασχολήσουν τους παιδιάτρους στο πλαίσιο του 46ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που αρχίζει την Παρασκευή στην Κέρκυρα.
ΤΑ ΝΕΑ

Αντίδοτο στη νευρική ανορεξία το αφέψημα μελιού

Ενα αφέψημα με λίγο μέλι που αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα, ή λίγη γύρη που ανοίγει την όρεξη, βοηθούν στην καταπολέμηση της νευρικής ανορεξίας, μιας σύγχρονης ασθένειας που προσβάλλει νέα κορίτσια και εξελίσσεται σε εφιάλτη αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στον θάνατο.
«Τα προϊόντα της μέλισσας επειδή είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες έχουν σημαντική θέση στην προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου βάρους από νευρική ανορεξία», δήλωσε ο κλινικός διαιτολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας, Ευάγγελος Ζουμπανέας, που είναι μεταξύ των ομιλητών στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοθεραπείας, που έγινε το Σαββατοκύριακο στους χώρους του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, στην Αθήνα.
Τα νέα που έρχονται από όλο τον κόσμο για τη νευρική ανορεξία είναι απογοητευτικά, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για θανάτους νεαρών κοριτσιών, καθώς όταν αυτά φτάνουν στο τέλος της ασθένειας πεθαίνουν από ανακοπή καρδιάς και ο θάνατός τους δηλώνεται ως τέτοιος.
Η νευρική ανορεξία εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συχνότερη στην εφηβεία και στα κορίτσια ηλικίας 13 έως 20 χρόνων.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το 20% του εφηβικού πληθυσμού θα περάσει από άτυπη μορφή νευρικής ανορεξίας, δεν θα την εκδηλώσει όμως παθολογικά.
Στην Ελλάδα, σοκ προκάλεσε τον Φεβρουάριο του 2003 ο θάνατος φοιτήτριας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων από τη Λάρισα, η οποία έσβησε στα 20 της χρόνια κι ενώ ζύγιζε μόλις 25 κιλά.
«Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή με ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο, αλλά δυστυχώς παρότι οι επιπτώσεις της είναι πολύ βλαβερές δεν διαγιγνώσκεται πριν το άτομο να φτάσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση» (κ. Ζουμπανέας)

Εθνικό πρόβλημα
Στην Ιταλία η νευρική ανορεξία αναγνωρίζεται πλέον ως εθνικό πρόβλημα, αφού εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.000.000 άτομα πάσχουν από βουλιμία ή ανορεξία και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των ψυχικών ασθενειών.
Ετσι, πριν από δύο μήνες και με αφορμή τη σοκαριστική εικόνα μιας αποστεωμένης γυναίκας σε διαφημιστική καμπάνια του Ολιβιέρι Τοσκάνι, οι υπουργοί Υγείας και Αθλητισμού της γειτονικής χώρας τέθηκαν επικεφαλής ενός προγράμματος προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, το οποίο καλεί τα σχολεία, τα γυμναστήρια, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης να ακολουθήσουν νέους κανόνες που θα προβάλλουν την πιο υγιή εικόνα του γυναικείου σώματος.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ
paidika.gr

Δημοσίευση σχολίου