Είναι τα Χριστούγεννα η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου;

Είναι τα Χριστούγεννα η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου;


Είναι τα Χριστούγεννα η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου; Ίσως. Ποια είναι, όμως, η πιο σημαντική γιορτή της χριστιανοσύνης; Μπορεί στην Ελλάδα της ορθοδοξίας το ερώτημα αυτό να έχει απαντηθεί άπαξ δια παντός, καθώς Εκκλησία και πιστοί θεωρούν πως είναι το Πάσχα. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τους πιστούς άλλων χριστιανικών δογμάτων, που διαβιούν σε διαφορετικές χώρες, ευρωπαϊκές και μη.
Όπως, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle («DW»), το ορατόριο των Χριστουγέννων, η ατμόσφαιρα στους δρόμους και στα μαγαζιά, η ιστορία της Παναγίας και του Ιωσήφ, η γέννηση ενός παιδιού σ' ένα στάβλο, ανάμεσα σε ζώα, μια ιστορία που επαναλαμβάνεται και γιορτάζεται κάθε χρόνο, όλα αυτά καθιστούν στα μάτια των πιστών - είτε αυτοί πρόσκεινται στον καθολικισμό, είτε είναι λουθηριανοί, είτε αγγλικανοί, είτε ευαγγελιστές - τα Χριστούγεννα ως τη γιορτή της χρονιάς.
«Είναι η εποχή των δώρων, των φώτων, των γλυκών, του φουάγκρα, της οικογένειας», είπε μια γυναίκα, απαντώντας στη σχετική ερώτηση. «Πρόκειται για μια ζεστή περίοδο μέσα στον παγωμένο χειμώνα», φιλοσόφησε, από την πλευρά του, ένας νεαρός. «Είναι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το φως, το σκοτάδι, τα παράθυρα με τα αναμμένα φωτάκια, τα παιχνίδια των παιδιών», πρόσθεσε ένας άνδρας, μιλώντας κι αυτός στη «DW».
Μια ευτυχισμένη περίοδος
Στον αντίποδα, πολλοί θεολόγοι πιστεύουν πως τα Χριστούγεννα ως γιορτή είναι υπερεκτιμημένα. Μεταξύ αυτών και ο Γερμανός θεολόγος και φιλόλογος Ματίας Μόργκενροτ, ο οποίος πιστεύει - όπως και οι ομοϊδεάτες του - πως το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Μάλιστα, έχει γράψει κι ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα αυτό.
«Το ότι τα Χριστούγεννα - ανέφερε χαρακτηριστικά - είναι η πιο σημαντική γιορτή της χριστιανοσύνης είναι κάτι καινούριο. Ένας μοντέρνος τρόπος να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα που προέρχεται από τον 19ο και 20ό αιώνα, όπως γιορτάζουμε με τα συγκεκριμένα έθιμα, τις αγορές, τα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια. Μια περίοδος χωρίς νηστεία, μια ευτυχισμένη περίοδος που διαρκεί πολύ».
Ασφαλώς και τα Χριστούγεννα είναι σημαντικά. Πλην όμως, σύμφωνα με τους ιστορικούς και τους θεολόγους, το Πάσχα θεωρείται ως η σημαντικότερη γιορτή. Ο Χριστός σταυρώθηκε και έπειτα από τρεις μέρες αναστήθηκε. Ο υιός του Θεού είναι ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου. Μια απόδειξη ότι ο θάνατος δεν ήταν η τελευταία λέξη.
Όταν η ζωή νικά το θάνατο
Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος, Σουζάνε Νιμάγερ, που έχει εξειδικευτεί σε εκκλησιαστικά θέματα, μιλώντας στη «DW», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που βλέπω θαυμάσιο στο Πάσχα είναι ότι περιλαμβάνει μέσα του όλο το φάσμα της ζωής. Περνάει κανείς σε μια νύχτα από το θάνατο στην ανάσταση». Βέβαια, τα Χριστούγεννα έρχεται ο Θεάνθρωπος στον κόσμο.
Σε αντιδιαστολή, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Πάσχα η ζωή νικάει το θάνατο. Μια προοπτική που δίνει ελπίδα στους Χριστιανούς. Άλλωστε, ο σταυρός είναι το σύμβολο της ελπίδας, μιας θρησκείας που υπάρχει πάνω από 2.000 χρόνια. Παρόλα αυτά, όμως, τα Χριστούγεννα στη Γερμανία φαίνεται να κερδίζουν τις καρδιές των ανθρώπων.
«Ένας σημαντικός λόγος είναι σίγουρα ότι αυτό που συνδέει κάποιος με το Πάσχα φαίνεται μακρινό και όχι σίγουρο για το τι τον περιμένει από την άλλη πλευρά. Παλιότερα, η εικόνα ήταν σαφής και πιστευτή. Κάποιος πηγαίνει ή στην κόλαση ή στον παράδεισο», είπε, από την πλευρά του, ο θεολόγος και φιλόλογος Ματίας Μόργκενροτ.
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου