Η TV βλάπτει την ομιλία των παιδιών


Την ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών βλάπτει ο συνεχής ήχος της τηλεόρασης, όταν παραμένει ανοιχτή για ώρες.

Σύμφωνα με την ανησυχητική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής δρ. Δημήτρη Χριστάκη, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που ζούσαν σε ένα σπίτι όπου η ηχητική υπόκρουση της τηλεόρασης ήταν συνεχής, χρησιμοποιούσαν πολύ πιο περιορισμένο λεξιλόγιο συγκριτικά με άλλους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 329 παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και κατέγραψαν όσα άκουγαν και έλεγαν.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι για κάθε επιπλέον ώρα που οι νεαροί τηλεθεατές εκτίθονταν στην τηλεόραση, άκουγαν από τους ενήλικες της οικογένειες περίπου 770 λέξεις λιγότερες, γεγονός που αντιστοιχεί σε περιορισμό του λεξιλογίου κατά 7%.



Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Χριστάκης στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Paediatrics and Adolescent Medicine»: «Γνωρίζαμε ότι η έκθεση στην τηλεόραση κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των λεκτικών ικανοτήτων των παιδιών και τη δημιουργία προβλημάτων προσοχής, ωστόσο μέχρι τώρα παρέμενε άγνωστο το γιατί».

«Από την μελέτη μας προέκυψε ότι όταν η τηλεόραση είναι αναμμένη περιορίζει την ομιλία σημαντικά μέσα στο σπίτι», εξηγεί ο ερευνητής. «Τα παιδιά αρθρώνουν λιγότερες λέξεις και οι γονείς τους μιλούν λιγότερο. Οι ενήλικες λένε κατά μέσον όρο 941 λέξεις την ώρα. Ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι τα λόγια των γονέων σχεδόν εξουδετερώνονται στον απόηχο της τηλεόρασης», τονίζει ο κ. Χριστάκης



«Η τηλεόραση στην ουσία περιορίζει τον αριθμό των λέξεων που ακούνε και στη συνέχεια αρθρώνουν τα παιδιά. Η συνεχής χρήση της τεχνολογίας κατά την παιδική ηλικία, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα ζημιογόνα για την επόμενη γενιά των ενηλίκων», υποστηρίζει ο ειδικός.

Μάλιστα προηγούμενη μελέτη που επικεντρωνόταν στα παιδικά DVD και βίντεο με στόχο την ανάπτυξη των λεκτικών ικανοτήτων, έδειξε ότι στην ουσία επιβραδύνουν την προφορική πρόοδο των παιδιών!


www.vita.gr

Δημοσίευση σχολίου