Αχ αυτές οι ναυτίες


Είμαι 2 μηνών έγκυος και κάνω πολλούς εμετούς. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτή η «έλλειψη» διατροφής τόσο τον οργανισμό μου όσο βέβαια και το έμβρυο;

Η ναυτία και οι εμετοί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της αρχόμενης κύησης και πιθανώς και τα πιο ενοχλητικά. Η ένταση τους ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη στην ίδια γυναίκα.

Συνήθως δεν προκαλούν πρόβλημα στην υγεία της μητέρας ή του εμβρύου και με υπομονή και σωστές συμβουλές διατροφής υποχωρούν μετά τις 12-14 εβδομάδες της κύησης. Καθώς το έμβρυο απορροφά από τον οργανισμό της μητέρας όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του, την κύρια καταπόνηση την υφίσταται το σώμα της μητέρας, γι’ αυτό και η έγκυος πρέπει να φροντίζει να ενυδατώνεται σωστά.

Καλό είναι βέβαια η έγκυος να ενημερώνει τον γιατρό της για την ένταση των συμπτωμάτων ώστε να εντοπιστούν οι σπάνιες περιπτώσεις αφυδάτωσης που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση (κυρίως για τη λειτουργία του θυρεοειδούς) ή υποστηρικτική/θεραπευτική αγωγή.

Της Φαίης Ευθυμίου
www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου