Πώς να μιλήσουμε σε ένα παιδί για το διαζύγιο!


Θετικές επιπτώσεις του διαζυγίου:
> Απαλλαγή από το αρνητικό οικογενειακό κλίμα
> Πιο ποιοτικές οικογενειακές σχέσεις.
  • Μη κρύβετε την αλήθεια.
    Αναλάβετε οι ίδιοι να πείτε την αλήθεια στο παιδί. Αποφύγετε όσο μπορείτε εκφράσεις όπως «δεν αγαπιόμαστε…». Πείτε απλά ότι «ο μπαμπάς και οι μαμά δεν μπορούν να μένουν άλλο μαζί».
  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας και ρωτήστε για τα δικά του/της. Η αλλαγή είναι δύσκολη για όλους αλλά εκφράστε την αισιοδοξία σας ότι γρήγορα όλα θα βρουν το ρυθμό τους.
  • Αποφύγετε τις κατηγορίες
    Αν πρόκειται για το γονιό του ίδιου φύλου, μια τέτοιου είδους συμπεριφορά παρεμποδίζει την ταυτοποίηση του παιδιού μαζί του, διαδικασία απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ταυτότητάς του. Τονίστε ότι είναι κοινή απόφαση και ότι θα υπάρχει συχνή επαφή.
  • Εξηγήστε ότι δεν ευθύνεται το παιδί και ότι θα το αγαπάτε το ίδιο όπως πριν.
    Τα παιδιά -ιδίως μικρότερης ηλικίας- έχουν την τάση να ερμηνεύουν τα πάντα με επίκεντρο τον εαυτό τους. Έτσι, συχνά βιώνουν το διαζύγιο ως εγκατάλειψη, απόρριψη ή ενοχοποιούν τον εαυτό τους ότι είναι κακά παιδιά και γι' αυτό ο γονιός που έφυγε δεν τα αγαπά. Αναφέρετε ότι δεν φταίει ούτε ο ίδιος, ούτε η συμπεριφορά του, και από τη στιγμή που δεν ταιριάζει ο μπαμπάς και η μαμά δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το παιδί.
  • Κατανοήστε του φόβους του για τη «διαφορετικότητα» της οικογένειάς του.
    Εξηγήστε ότι είναι δύσκολο να λέμε στους φίλους ότι ο μπαμπάς και η μαμά μας δεν είναι μαζί αλλά δεν είναι ντροπή.
  • Μείνετε σε επιφυλακή
    Παρατηρήστε αλλαγές στις κρίσεις θυμού, στην απόδοση στο σχολείο και σε συμπεριφορές παλινδρόμησης. Απευθυνθείτε σε ειδικό αν χρειαστεί.
www.daniilidou.gr

Δημοσίευση σχολίου