Ακόμη δύο «καλά» του θηλασμού


Η λίστα με τα πλεονεκτήματα του θηλασμού όλο και μεγαλώνει, αφού τα συμπεράσματα δύο πρόσφατων ερευνών έρχονται να προστεθούν στα καλά αυτής της ανεπανάληπτης εμπειρίας!

Η πρώτη έρευνα που μας έρχεται από τη Γερμανία έδειξε πως ο θηλασμός (αποκλειστικός ή μερικός) μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το μητρικό γάλα λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας της υγείας του μωρού και ενθαρρύνουν τις νέες μαμάδες να χαρίσουν στο μωρό τους το πολύτιμο αυτό δώρο οπωσδήποτε μέχρι και τη συμπλήρωση του έκτου μήνα.

Όσο για τη δεύτερη έρευνα έρχεται από τη Αμερική και δίνει απάντηση στη σύγχυση που είχε προκληθεί εξαιτίας παλαιότερων ερευνών (σε πειραματόζωα) που είχαν ενοχοποιήσει το θηλασμό για την εμφάνιση τερηδόνας στα πρώτα δόντια. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί, μετά από μελέτη σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, απέδειξαν πως ουδεμία σχέση υπάρχει μεταξύ του θηλασμού και του κινδύνου εμφάνισης της οδοντικής νόσου. Όπως διαπίστωσαν, μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας διέτρεχαν τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και εκείνα που προέρχονταν από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Παράλληλα προτρέπουν όλους τους γονείς να διασφαλίζουμε την καλύτερη οδοντική και στοματική υγεία των παιδιών μας:

Καθαρίζουμε καλά τα ούλα του βρέφους με ένα βρεγμένο πανάκι καθημερινά.

Απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα από τα πρώτα δοντάκια του μωρού μετά από κάθε γεύμα.

Κανονίζουμε τον πρώτο οδοντικό έλεγχο μόλις το παιδί κλείσει τους πρώτους 6 μήνες (και όχι τον πρώτο χρόνο).

Προγραμματίζουμε έναν προληπτικό έλεγχο των δοντιών κάθε 6 μήνες για το νήπιο και το μεγαλύτερο παιδί.

Επιμέλεια: Ο. Φιλιππίδη, Μ. Λυμπεροπούλου, Φ. Ευθυμίου

www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου