Ωοθυλακιορρηξία. Ποιά είναι η γόνιμη περίοδος.





Ωοθυλακιορρηξία σημαίνει ότι απελευθερώνονται ένα ή περισσότερα ωάρια από μία από τις ωοθήκες σας. Αυτή είναι η πιο γόνιμη περίοδος του εμμηνορρυσιακού κύκλου σας. Κάθε μήνα, 15 έως 20 ωάρια ωριμάζουν μέσα στις ωοθήκες. Το μεγαλύτερο ωάριο απελευθερώνεται στην πυελική κοιλότητα και καταλήγει στη σάλπιγγα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια ωοθήκη θα απελευθερώσει το ωάριο σε κάθε κύκλο. Επίσης δεν είναι απαραίτητο το ωάριο να απελευθερώνεται εναλλάξ κάθε μήνα από τις ωοθήκες, δηλαδή μπορεί η ίδια ωοθήκη να παράγει ωάρια και για περισσότερους από ένα μήνες στη σειρά.

Πώς καθορίζει η ωοθυλακιορρηξία πότε μπορώ να μείνω έγκυος;
Για να γονιμοποιηθεί το ωάριο, πρέπει να έρθετε σε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που εκτείνεται από 72 ώρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία μέχρι περίπου 24 ώρες μετά από αυτή. Ο λόγος γι’αυτό είναι ότι μετά από την ωοθυλακιορρηξία, τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν για 72 ώρες, αλλά ένα ωάριο επιζεί λιγότερο από 24 ώρες. Εκτός αν, φυσικά, υποστεί γονιμοποίηση εν τω μεταξύ.

Εάν έρθετε σε σεξουαλική επαφή κοντά στη φάση της ωοθυλακιορρηξίας θα αυξήσετε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας - στα γόνιμα ζευγάρια, υπάρχει 25% πιθανότητα εγκυμοσύνης σε κάθε κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 75%-85% των γυναικών που έρχονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη θα μείνουν έγκυες μέσα σε ένα έτος. Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος με το να εξοικειωθείτε με τις κυκλικές ορμονικές και φυσικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα σας κάθε μήνα.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε είναι η πιο γόνιμη περίοδος για μένα;
Ο καλύτερος τρόπος να καθοριστεί η πιο γόνιμη περίοδος σας είναι να δώσετε προσοχή στο σώμα σας και να μάθετε να επισημαίνετε τα σημάδια του ότι η ωοθυλακιορρηξία είναι επικείμενη.

Αλλαγές στην τραχηλική βλέννη.
Καθώς ο κύκλος σας προχωράει, η ποσότητα της τραχηλικής βλέννης αυξάνεται και η σύστασή της αλλάζει. Η αυξημένη ποσότητα και οι αλλαγές στη σύσταση απεικονίζουν τα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων του σώματός σας. Θεωρείστε πιο γόνιμη όταν η βλέννη γίνεται διαυγής και γλοιώδης. Πολλές γυναίκες συγκρίνουν τη βλέννη σε αυτή τη φάση με το ασπράδι του ωμού αυγού. Ο ρόλος της βλέννης είναι να θρέψει, να προστατεύσει και να επιταχύνει τα σπερματοζωάρια στην πορεία τους προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες μέχρι να συναντήσουν το ωάριό σας.

Ενοχλήσεις στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
Περίπου το ένα πέμπτο των γυναικών μπορεί και αισθάνεται την ωοθυλακιορρηκτική δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από ήπιο ως πολύ δυνατό πόνο στην κοιλιά. Μερικές γυναίκες το περιγράφουν ως πόνο στη μία πλευρά της μέσης. Η κατάσταση αυτή που αποκαλείται και mittelschmerz, μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά ως μερικές ώρες. Εάν παρατηρήσετε τον ίδιο πόνο περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα κάθε μήνα, μπορείτε επιπρόσθετα να ελέγξετε την κατάσταση της τραχηλικής σας βλέννης προκειμένου να διαπιστώσετε εάν είναι πιθανό ο πόνος αυτός να σχετίζεται με την ωοθυλακιορρηξία. Ο πόνος της ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος οδηγός για μερικές γυναίκες.

Άνοδος στη θερμοκρασία του σώματος σας.
Μετά από την ωοθυλακιορρηξία, η θερμοκρασία σας μπορεί να αυξηθεί από 0,5 έως 1,6 βαθμούς Κελσίου. Δεν θα το αισθανθείτε αλλά μπορείτε να το ανιχνεύσετε με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού θερμομέτρου που μετράει τη βασική θερμοκρασία του σώματος. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένδειξη ότι έχετε ωοθυλακιορρηξία. Αυτό συμβαίνει επειδή η απελευθέρωση ενός ωαρίου υποκινεί την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνη, η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος σας.

Είστε στην πιο γόνιμη περίοδο σας δύο ή τρεις ημέρες πριν από την άνοδο θερμοκρασίας του σώματος σας. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχετε ένα πρόσθετο παράθυρο γονιμότητας για 12 έως 24 ώρες αφότου αρχικά παρατηρήσετε την άνοδο θερμοκρασίας, ωστόσο οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν ότι σε εκείνο το σημείο είναι πάρα πολύ αργά για να μείνετε έγκυος.

"Μπορεί να πάρει μια έως δύο ημέρες μετά από την ωοθυλακιορρηξία ώστε η προγεστερόνη να αυξήσει αρκετά τη θερμοκρασία του σώματος σας. Δεδομένου ότι το ωάριο μπορεί να επιζήσει μόνο για περίπου 24 ώρες, όταν η θερμοκρασία του σώματός σας αυξηθεί ίσως είναι πλέον πολύ αργά για τη γονιμοποίηση του" λέει ο Δημήτρης Δόβας, μαιετήρας - γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αυτός είναι ο λόγος που συνιστάται η παρακολούθηση της θερμοκρασίας σας κάθε πρωί και για μερικούς μήνες ούτως ώστε να επισημάνετε την πιθανή ημερομηνία που έχετε ωοθυλακιορρηξία εκ των προτέρων (διαβάστε σχετικά στην ενότητα συστήματα πρόβλεψης ωοθυλακιορρηξίας). Κατόπιν μπορείτε να προγραμματίσετε πότε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή, δηλαδή κατά τη διάρκεια των δύο έως τριών ημερών πριν από την ημέρα που η θερμοκρασίας σας αναμένεται να αυξηθεί.

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η παραπάνω διαδικασία έχει περιορισμένη αξία και προτείνουν στα περισσότερα ζευγάρια τη συχνή επαφή ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Εάν έχετε αμφιβολίες για τη συχνότητα ωοθυλακιορρηξίας οι ίδιοι ειδικοί θεωρούν πιο χρήσιμη τη διενέργεια ειδικών ορμονολογικών εξετάσεων από την καταγραφή της θερμοκρασίας. Μερικές γυναίκες βρίσκουν την καταγραφή της θερμοκρασίας, μαζί με την αξιολόγηγηση της τραχηλικής βλέννης χρήσιμες, ενώ άλλες βρίσκουν δύσκολο το να ανιχνεύσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα τους.


www.babybaby.gr

Δημοσίευση σχολίου