Μαμά ετών 40!


Είναι αλήθεια. Ο μέσος όρος ηλικίας που παντρεύονται οι γυναίκες στις δυτικές κοινωνίες έχει αυξηθεί σημαντικά, με συνέπεια να γεννάμε σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο αριθμός των γυναικών που επιθυμούν να γίνουν μητέρες μετά τα 40 είναι μεγάλος. Μια εγκυμοσύνη όμως σε αυτήν την ηλικία εγκρίνεται από τους ειδικούς; Ο μύθος περί απαγόρευσής της φαίνεται πως έχει καταρριφθεί σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Πάντα όμως υπό προϋποθέσεις.
Οι γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες μέχρι και το τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, που κατά μέσον όρο στις δυτικές κοινωνίες είναι τα 50-52 χρόνια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως για μια απόλυτα υγιής γυναίκα, η οποία δεν πάσχει από κάποια νόσο που ενδέχεται να επιδεινωθεί στην περίπτωση κύησης, η εγκυμοσύνη μετά τα 40 μπορεί να αποτελέσει αναμφισβήτητα μια ασφαλή επιλογή. Καλό είναι όμως να γνωρίζει τι συμβαίνει στο σώμα της και τι πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει όχι μόνο μια εγκυμοσύνη αλλά και την επιτυχημένη εξέλιξή της.

Τι αλλάζει στο σώμα μας μεγαλώνοντας
Μέχρι την περίοδο της εμμηνόπαυσης, όσο υπάρχει έμμηνος ρύση το γεννητικό μας σύστημα δεν μεταβάλλεται, επομένως το μέγεθος της μήτρας μας δεν αλλάζει. Αυτό σημαίνει πως η μήτρα μας δεν μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην προσπάθειά μας να συλλάβουμε ή και να επηρεάσει την εξέλιξη της κύησης.* Οι ωοθήκες πάλι είναι αυτές που με το πέρασμα των χρόνων παρουσιάζουν μορφολογικές, ανατομικές αλλά και λειτουργικές μεταβολές, που τις περισσότερες φορές μπορούν να αποκατασταθούν με την κατάλληλη θεραπεία (χορήγηση ορμονών).

*Ελάχιστες είναι οι μελέτες που υποστηρίζουν πως ίσως με το πέρασμα του χρόνου η μήτρα μειώνεται και δεν μπορεί να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη.

Όταν τα ωάρια λιγοστεύουν

Σύμφωνα με τον κ. Μεσσήνη, «εάν υποθέσουμε πως σε έναν φυσιολογικό κύκλο μια νέα γυναίκα 27-30 ετών έχει 25% πιθανότητες να μείνει έγκυος, το ποσοστό αυτό μειώνεται μετά την ηλικία των 40 σε 2%. Αυτή η μείωση του ποσοστού επιτυχίας ξεκινά σταδιακά από τα 35 χρόνια και αυξάνεται όσο η γυναίκα μεγαλώνει». Και αυτό συμβαίνει γιατί γεννιόμαστε με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, που μετά τα 35 μας χρόνια ξεκινά να μειώνεται, να επηρεάζεται η ποιότητα αλλά και η δυναμική τους.

Πριν μείνω έγκυος πρέπει να ξέρω…


…τις καταστάσεις που οδηγούν στο «όχι»
Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας παρουσιάζει μια φθορά και, ως φυσιολογική συνέπεια, οι πιθανότητες να εμφανίσουμε κάποια διαταραχή (όπως π.χ. υπέρταση, παχυσαρκία ή διαβήτη) αυξάνονται. Τα προβλήματα αυτά σε μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Όταν όμως συνδυαστούν με μια εγκυμοσύνη, τότε ο οργανισμός μας δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες που παρέχουν αυτές οι νόσοι, με αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη να μην μπορεί να υποστηριχθεί και να εξελιχθεί καλά. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματός μας αυξάνεται κατά 40%, κάτι που επιβαρύνει αυτομάτως τη λειτουργία της καρδιάς. Στην περίπτωση πάλι που μια γυναίκα παρουσιάζει υπέρταση, η εγκυμοσύνη μπορεί να την επιδεινώσει και να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η προεκλαμψία.* Επίσης, εάν η γυναίκα πάσχει από κάποια νεφρική νόσο, ενδέχεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κύησης, λόγω της αυξημένης λειτουργίας των νεφρών που παρατηρείται κατά την περίοδο των 9 μηνών.
Οι ειδικοί λοιπόν εξηγούν πως όσο πιο επιβαρυμένος είναι ο οργανισμός τόσο πιο επιφυλακτικοί είναι στο να εγκρίνουν μια εγκυμοσύνη. Συστήνουν λοιπόν σε μια γυναίκα που έχει ξεπεράσει τα 40 να επισκεφθεί τον γιατρό της πριν ξεκινήσει τις προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί πως είναι απόλυτα υγιής αλλά και να γίνει κλινικός έλεγχος των γεννητικών της οργάνων και να κάνει το απαραίτητο τεστ Παπ για να αποκλειστούν οποιεσδήποτε αλλοιώσεις της μήτρας που θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν.

*Κατάσταση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία, αντί να διαστέλλονται, συστέλλονται μειώνοντας τη ροή του αίματος προς το έμβρυο και τα εσωτερικά όργανα της μητέρας.

Αφού μείνω έγκυος πρέπει να ξέρω…

…τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η εγκυμοσύνη
Κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης εμφανίζονται 6 φορές πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 απ’ ό,τι στις νεότερες. Βασικότερες από αυτές είναι οι διαταραχές του πλακούντα (π.χ. πρόωρη αποκόλληση πλακούντα, προδρομικός πλακούντας) που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αιμορραγίες. Επιπλέον, οι ειδικοί εξηγούν πως προβλήματα των γεννητικών οργάνων που παρουσιάζονται πιο συχνά μετά τα 40, όπως τα ινομυώματα, μπορεί να εμποδίζουν πολλές φορές την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

…το ημερολόγιο των εξετάσεων μου
Δεν υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι έγκυες μετά τα 40, εκτός βέβαια εάν η γυναίκα έχει μια συγκεκριμένη πάθηση – σε αυτήν την περίπτωση ο γυναικολόγος συνεργάζεται με τον θεράποντα ιατρό της. Σε ό,τι αφορά την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down που αυξάνονται μετά τα 40, ο κ. Μεσσήνης αναφέρει πως «η αμνιοπαρακέντηση, η εξέταση που συστηνόταν μέχρι πρόσφατα για εγκυμοσύνες μετά τα 35 προκειμένου να εντοπιστούν τέτοιες ανωμαλίες, δεν είναι πια απολύτως απαραίτητη, καθώς σήμερα γίνονται βιοχημικές εξετάσεις, υπέρηχοι και ο έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας που βρίσκουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Εάν οι ειδικές αυτές εξετάσεις δείξουν πως οι πιθανότητες είναι μικρές, η γυναίκα ενημερώνεται και αποφασίζει εάν θέλει να την κάνει».

…τι να προσέχω;

• Εάν η γενική υγεία της γυναίκας είναι καλή, μπορεί να συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Καλό είναι βέβαια –κάτι που ισχύει για όλες τις έγκυες– να αποφεύγει τις σκληρές δουλειές και να φροντίζει να περιορίζει την έντονη σωματική δραστηριότητα, χωρίς όμως να καθηλώνεται παρά μόνο στην περίπτωση που προκύψει κάποια επιπλοκή.
• Να παρακολουθεί την πίεσή της.
• Να ακολουθεί μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, φροντίζοντας να μην επιβαρύνει το σώμα της με πολλά κιλά.
• Εάν παρατηρεί συμπτώματα που την προβληματίζουν –όπως αιμορραγία, ζάλη, τάση για εμετό–πρέπει να μην αμελήσει να επισκεφθεί τον γιατρό της.

Must η καισαρική;
Δεδομένου ότι ο αριθμός των καισαρικών τομών αυξάνεται σε εγκυμοσύνες μετά τα 40, ο κ. Μεσσήνης εξηγεί πως η λύση αυτή είναι πιο ασφαλής για τις γυναίκες αυτές. Γιατί; «Πολλές γυναίκες μένουν για πρώτη φορά έγκυες μετά τα 40 και δεν θα έχουν πολλά χρονικά περιθώρια να μείνουν πάλι έγκυες. Με την καισαρική, που συνηθίζεται να γίνεται την 37η εβδομάδα, μπορεί να διασφαλιστεί η ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης, αποφεύγοντας τυχόν επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν μέχρι την 40ή εβδομάδα

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε πως οι γυναίκες που μένουν έγκυες κοντά στην ηλικία των 40 γεννούν υγιή αλλά και ήρεμα παιδιά. Οι ερευνητές εξηγούν πως οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι γιατί σε αυτήν την ηλικία οι γυναίκες προσέχουν τον εαυτό τους περισσότερο από τις νεότερες εγκύους, ακολουθούν σωστό διατροφικό πρόγραμμα και αποφεύγουν συνήθειες που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο έμβρυο.

Βασικές ασθένειες που απαγορεύουν την εγκυμοσύνη
• Νεφρική ανεπάρκεια.
• Καρδιακή ανεπάρκεια.
• Καρκίνος του μαστού που δεν έχει αντιμετωπιστεί και δεν είναι σε ύφεση για 2 με 3 χρόνια.
• Άλλες κακοήθειες.
• Αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία είναι σε έξαρση και η θεραπεία απαιτεί φαρμακευτική αγωγή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.
• Σπάνιες ασθένειες που κάνουν απαγορευτική την εγκυμοσύνη.

ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΣ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου