Και το έμβρυο έχει μνήμη


Έμβρυα ηλικίας μόλις 30 εβδομάδων πιθανότητα έχουν αποκτήσει την ικανότητα της μνήμης σύμφωνα με ολλανδούς επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αν κάτι τέτοιο αποδειχτεί αποτελεί το επόμενο βήμα σε όσα ήδη γνωρίζουμε για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου. Οι επιστήμονες έβαλαν ειδικά παλλόμενα μηχανήματα που συνδύαζαν δόνηση και ήχο πάνω στην κοιλιά των εγκύων κοντά στα ποδαράκια του εμβρύου για ένα δευτερόλεπτο κάθε μισό λεπτό.

Ύστερα από κάποια ερεθίσματα τα έμβρυα έπαψαν να αντιδρούν, κάτι που σημαίνει ότι άρχισαν να αναγνωρίζουν τα συγκεκριμένα ερεθίσματα σαν ασφαλή, τα συνήθισαν δηλαδή. Είναι και αυτό ένα είδος μάθησης που προϋποθέτει ένα υγιές νευρικό σύστημα, λένε οι επιστήμονες, και προσθέτουν ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν τελικά η μάθηση μπορεί να επιτευχθεί και μέσα στη μήτρα.

Βέβαια, δεκάδες παρόμοιες μελέτες πραγματοποιούνται χρόνια τώρα, η πρώτη του είδους μάλιστα από το 1925, όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν… κορνάρισμα αυτοκινήτου, ενώ έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μηχανήματα –μέχρι και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες– για να προκαλέσουν τις αντιδράσεις των εμβρύων.

Επιμέλεια: Ο. Φιλιππίδη, Μ. Λυμπεροπούλου, Φ. Ευθυμίου
www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου