Ο πελαργός έφθασε!




Όλα όσα θέλετε να ξέρετε μόλις έρθει ο πελαργός
Μπορεί να σας έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής σας, αλλά η γέννηση του πρώτου σας παιδιού σας δημιουργεί ένα σωρό υποχρεώσεις και ευθύνες. Πολλές φορές μάλιστα, δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε στο κλάμα του νεογέννητου βρέφους σας. Πιο κάτω θα ανακαλύψετε κάποια μικρά μυστικά που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

Ο πελαργός έφθασε λοιπόν και στο δικό σας σπίτι, όμως, οι απορίες σχετικά με το νεογέννητό σας είναι άπειρες. Ξέρετε όμως, ότι το βρέφος σας δεν αντιδρά μόνο στις πέντε αισθήσεις; Εμφανίζει και άλλες σωματικές αντιδράσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως το κρύο, η ζέστη, ο πόνος και η πίεση. Μερικές φορές μάλιστα δεν μπορούν να τις ξεχωρίσουν εύκολα (π.χ. η πίεση και ο πόνος συγχέονται). Σε αυτές τις αισθήσεις το μωρό αντιδρά περισσότερο με συγκεκριμένα μέρη του σώματός του όπως οι πατούσες, οι παλάμες και το πρόσωπο. Για παράδειγμα, αν αγγίξουμε τα χείλη του, αυτό θα γυρίσει το πρόσωπό του, αν πάρουμε αίμα από την πατούσα, θα το δούμε να προσπαθεί να τη μαζέψει ή να τεντώσει το ποδαράκι του, δείγμα ότι πονά, αν το ντύσουμε πολύ βαριά ενώ κάνει πολλή ζέστη έξω, το ταλαιπωρούμε αφάνταστα, όπως κι αν το αφήσουμε ελαφρά ντυμένο στο κρύο. Το κορμί του μωρού συνεπώς έχει τη δυνατότητα να αντιδρά, αλλά και να προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Απλές λύσεις για «όνειρα γλυκά»
Προβλήματα ύπνου παρουσιάζουν όλα τα παιδιά κατά εποχές και η έλλειψη ύπνου είναι ένα από τα πιο μεγάλα μαρτύρια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς. Ίσως λοιπόν κάποια απλά πράγματα που δεν έχετε σκεφτεί μέσα στον πανικό σας να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε (επιτέλους) όλοι καλύτερα:

▪ Αν το μωρό σας τρελαίνεται για παιχνιδάκια, μην το θηλάζετε αμέσως πριν κοιμηθεί και αμέσως μόλις ξυπνήσει. Περιμένετε πρώτα να περάσουν μερικά λεπτά, ώστε το παιδί να σταματήσει να συνδέει το φαγητό με τον ύπνο.
▪ Χρησιμοποιήστε ουδέτερο τόνο στη φωνή σας κάθε φορά που ξυπνά και του λέτε να ξανακοιμηθεί, γιατί, αν σπεύδετε να το πάρετε αγκαλίτσα και να του σιγοψιθυρίσετε νανουρίσματα και τραγούδια, του δίνετε ένα ακόμη κίνητρο να παραμείνει ξύπνιο.

▪ Κρατήστε ημερολόγιο με τις ώρες που κοιμάται, ξυπνά και τρώει. Αυτό ίσως σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πού οφείλεται το πρόβλημα.

▪ Όταν το παιδί μεγαλώσει, είναι απαραίτητο να έχει κάποια μεταβατική ώρα προσαρμογής πριν από τον ύπνο και να τηρείται σχολαστική ρουτίνα.

▪ Μην καταφεύγετε σε «άδειες» απειλές αν το παιδί αρνείται να κοιμηθεί και δοκιμάστε ένα σύστημα ανταμοιβής (π.χ μικρά δωράκια για τις νύχτες που κοιμάται καλά).

Θηλασμός και εργασία;
Οι περισσότερες σύγχρονες μαμάδες θεωρούν ότι θηλασμός και εργασία δεν συμβιβάζονται. Οι πιο ψύχραιμες ωστόσο υποστηρίζουν ότι αποτελεί πράγματι ένα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο συνδυασμό. Προσθέτουν επίσης ότι σε καμία περίπτωση η εργασία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το θηλασμό και προτάσσουν τα πλεονεκτήματά του. Ποια είναι αυτά;

▪ Καταρχήν, ο θηλασμός που συνεχίζεται αφού η μητέρα επιστρέψει στην εργασία της ενισχύει σημαντικά την κακή συνήθως ψυχολογική κατάστασή της, καθώς αμβλύνει τα συναισθήματα ενοχής και τύψεων που την κυριεύουν επειδή δεν είναι κοντά στο μωρό της.

▪ Δίνοντας στο μωρό το μητρικό γάλα που έχει φυλάξει κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μητέρα ενισχύει, έστω και νοερά για την ίδια, την παρουσία της και αισθάνεται ότι προσφέρει πολλά ακόμη στο παιδί της. Επιπλέον, το πρώτο πρωινό ή το βραδινό γεύμα του θηλασμού διατηρεί αναλλοίωτη στο μωρό την αίσθηση της φυσικής παρουσίας της μητέρας, ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα σχέση μεταξύ τους.

www.kypros.org

Δημοσίευση σχολίου