Δωμάτιο με… θέμα


Ονειρεύεστε κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο και ξεχωριστό για το παιδικό δωμάτιο; Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο θέμα, ανάλογα με την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.

Ζώα της ζούγκλας και πλάσματα του βυθού, υπέροχες νεράιδες και πανέμορφες πριγκίπισσες, άγριοι πειρατές και ιππότες μέσα στα κάστρα τους, όλα όσα αγαπά το παιδί σας «ζωντανεύουν» για να του κάνουν την καλύτερη παρέα μέσα στο δικό του χώρο. Στόχος του θεματικού δωματίου είναι να δώσει ένα πιο προσωπικό ύφος στο δωμάτιο του παιδιού, αντανακλώντας στοιχεία από την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του και ταυτόχρονα να αποτελέσει για το ίδιο πηγή έμπνευσης και διεγερτικό για τη φαντασία του. Και ενώ βέβαια τα θέματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε είναι απεριόριστα, πρέπει ακόμα να λάβετε υπόψη…
…την ηλικία του παιδιού. Συνήθως τα θέματα είναι διαφορετικά ή παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση του παιδιού.
…την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά του. Αν το παιδί είναι πιο μεγάλο σε ηλικία, καλό είναι να συζητήσετε μαζί του λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του.
…το ύψος του. Τα διακοσμητικά στοιχεία πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών του παιδιού και όχι σε αυτό των ενηλίκων. Ακόμα και μια τοιχογραφία καλό είναι να ξεκινά από κάτω προς τα πάνω.
…τη διάρκεια ζωής του θέματος. Μπορείτε να επιλέξετε κάτι διαχρονικό ή, αν έχετε την τάση να αλλάζετε συχνά διακόσμηση ή πιστεύετε ότι το παιδί σας θα βαρεθεί το θέμα, επενδύστε σε αξεσουάρ και υφάσματα και όχι τοιχογραφίες. Επίσης: επιλέξτε έπιπλα κλασικά που μπορούν να ταιριάξουν όταν αλλάξετε θέμα ή ύφος διακόσμησης.
…την τεχνοτροπία. Τοιχογραφία, ταπετσαρία, αυτοκόλλητα τοίχου, υφάσματα, φωτιστικά, κάδρα ή αφίσες που θα ταιριάζουν με το θέμα σας. Ανάλογα με το πόσο δραστική θα είναι η παρέμβαση στο χώρο επιλέξτε την τεχνοτροπία που προτιμάτε.

Ότι κι αν διαλέξετε για το δωμάτιο του παιδιού σας είναι προτιμότερο να:
Μείνετε πιστή στο βασικό χρώμα ή στο συνδυασμό χρωμάτων που έχετε επιλέξει για το δωμάτιο.
Περιορίσετε το θέμα σε έναν τοίχο του δωματίου. Εκεί μπορείτε να διαλέξετε μια τοιχογραφία, ταπετσαρία ή να βάλετε αυτοκόλλητα, αφίσες και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη θεματική σας ενότητα.
Αποσύρετε ό,τι δεν κολλάει με το θέμα. Δώρα ή διακοσμητικά στοιχεία που δεν ταιριάζουν μπορεί να αποπροσανατολίσουν το παιδί.
Αντισταθείτε στην υπερβολή. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράζετε οτιδήποτε κολλάει με το θέμα σας. Μην ξεχνάτε ότι το δωμάτιο του παιδιού δεν είναι εκθεσιακός χώρος αφού πρέπει να υπάρχει χώρος και για παιχνίδι.
Το βρεφικό δωμάτιο
Η διακόσμηση πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει ένα περιβάλλον ήρεμο αλλά με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Επιλέξτε για τους τοίχους χρώματα απαλά τα οποία έχουν κατευναστική επίδραση ώστε να προδιαθέτουν πιο εύκολα για ύπνο. Σε κάποια σημεία όμως πρέπει να υπάρχουν πιο έντονα χρωματικά ερεθίσματα για τις ώρες που το μωρό σας θα είναι ξύπνιο: πάνινα ταμπλό, stickers ή ζωγραφική τοίχου μπορεί να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ερεθίσματα. Προτιμήστε τα ευδιάκριτα σχήματα που έχουν έντονα περιγράμματα αλλά με σχετικά απλή γραμμή, π.χ. ζωάκια. Σε αυτήν τη φάση μην κάνετε το δωμάτιο του παιδιού έντονα κοριτσίστικο ή έντονα αγορίστικο, επιλέξτε πιο ουδέτερα θέματα. Ιδανικά για το βρεφικό δωμάτιο είναι:
Ζώα του δασούς. Αρκουδάκια, σκιουράκια, λαγουδάκια σε απλές γραμμές έχουν το ιδανικό περίγραμμα ως οπτικά ερεθίσματα. Μπορεί να αποτελούν ακόμα και το θέμα παιδικής κουρτίνας.
Ζουζούνια. Πασχαλίτσες, μέλισσες, πεταλούδες σε στένσιλ, αυτοκόλλητα ή ζωγραφισμένα σε κάποια σημεία στον τοίχο μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη έμπνευση για το μωρό σας – ιδιαίτερα την περίοδο που θα αρχίσετε να του τραγουδάτε αγαπημένα παιδικά τραγουδάκια.
Βυθός. Αστερίες, ψαράκια, χταπόδια έχουν επίσης απλό περίγραμμα. Προτιμήστε το θαλασσί φόντο σε έναν τοίχο του δωματίου, ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να βαφτούν με ένα πιο ουδέτερο χρώμα.
Φεγγαράκι μου λαμπρό. Ένα θέμα που προδιαθέτει το μωρό σας για ύπνο και ηρεμία είναι τα αστέρια και το φεγγάρι. Μπορείτε όμως να δώσετε στο δωμάτιο την αίσθηση του γαλάζιου ουρανού με ζωγραφισμένα σύννεφα κι έναν ήλιο.
Χρωματιστά μπαλόνια. Το κυκλικό σχήμα και τα έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, αρέσουν πολύ στα μωρά. Μπορείτε λοιπόν να ζητήσετε από κάποιον ειδικό στις τοιχογραφίες να ζωγραφίσει μια αρμαθιά με μπαλόνια σε κάποιο σημείο του δωματίου ή διάχυτα σε διάφορα σημεία στους τοίχους, εξασφαλίζοντας έτσι στο μωρό σας τα απαραίτητα χρωματικά ερεθίσματα!

Για κορίτσια
Το κοριτσίστικο δωμάτιο μπορεί να μεταμορφωθεί στον ιδανικό χώρο για ονειροπόληση γεμάτο από πριγκίπισσες, νεράιδες και γοργόνες. Επειδή όμως πολλά κοριτσάκια αγαπούν την περιπέτεια, πριν επιλέξετε θέμα λάβετε υπόψη το χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο της μικρή σας. Το ροζ είναι από τις πιο αγαπημένες χρωματικές προτιμήσεις των κοριτσιών, καλές επιλογές όμως είναι και το μοβ, το λιλά, το λαχανί, το κίτρινο, το πορτοκαλί, κάποια από τα οποία μπορεί να συνδυαστούν μεταξύ τους. Μερικά από τα αγαπημένα θέματα για το κοριτσίστικο δωμάτιο είναι τα εξής:
Κήπος
Είναι εύκολο να δώσετε την αίσθηση ενός ολάνθιστου κήπου στο παιδικό δωμάτιο. Εμπριμέ υφάσματα για τις κουρτίνες ή το κάλυμμα του κρεβατιού μπορεί αμέσως να δώσουν μια λουλουδένια αίσθηση. Να θυμάστε όμως ότι δεν πρέπει να μπλέκεται το μοτίβο ενός εμπριμέ με άλλα εμπριμέ, γιατί το αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα είναι όμορφο. Την αίσθηση του κήπου μπορεί να δώσει και η ταπετσαρία τοίχου ή μία μπορντούρα με λουλούδια κατά μήκος γύρω-γύρω στην κορυφή κάθε τοίχου.
Πεταλούδες
Κι εδώ μπορείτε να επιλέξετε υφάσματα με πεταλούδες για τις κουρτίνες ή το κάλυμμα του κρεβατιού καθώς και κάδρα ή αφίσες με θέμα τις πεταλούδες. Το αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ ωραίο αν επιλέξετε αυτοκόλλητα για τοίχους σε σχήμα πεταλούδας ή ζωγραφισμένες πεταλούδες σε κάποια σημεία στο δωμάτιο. Αποφύγετε να μπλέξετε πεταλούδες με λουλούδια γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να ζαλίζει το παιδί.
Νεράιδες και πριγκίπισσες
Δίνουν στο κοριτσίστικο δωμάτιο την αίσθηση του παραμυθιού. Μπορείτε να δώσετε στο κρεβάτι… αυτοκρατορικό χαρακτήρα, ενώ η τοιχογραφία ενός μεσαιωνικού κάστρου θα δώσει έξτρα παραμυθένια αίσθηση στο δωμάτιο.
Μπαλαρίνα
Μπορείτε εύκολα να οργανώσετε ένα δωμάτιο με θέμα το αγαπημένο ενδιαφέρον της μικρής σας, π.χ. μπαλέτο ή ρυθμική γυμναστική. Αν το κορίτσι σας είναι λάτρης του αθλητισμού, το θέμα του δωματίου του μπορεί να παραπέμπει στο αγαπημένο της σπορ, π.χ. τένις. Σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε μεγάλες αφίσες με το θέμα σας ή ακόμα και γιγαντοφωτογραφίες της μικρής σας εν ώρα δράσης και αυθεντικά αξεσουάρ που θα κρεμάσετε στους τοίχους, όπως πουέντ ή ρακέτες.

Για αγόρια
Στα δωμάτια των αγοριών συνήθως κυριαρχούν η δράση και η περιπέτεια με θέματα βγαλμένα από τη ζούγκλα ή εμπνευσμένα από τους υπερήρωες. Μερικά από τα αγαπημένα θέματα των αγοριών είναι τα εξής:
Μηχανοκίνητα
Ένα τρενάκι σε τοιχογραφία μπορεί να είναι ιδανικό για τα πιο μικρά αγοράκια, ενώ για τα μεγαλύτερα μπορείτε να επιλέξετε αφίσες με αυτοκίνητα ή αεροπλάνα. Μπορείτε ακόμα να κρεμάσετε αεροπλανάκια σε διάφορα σημεία στο δωμάτιο ή να επιλέξετε ένα φωτιστικό σε σχήμα αεροπλάνου. Αγαπημένο θέμα είναι και τα αερόστατα, που δίνουν μια πιο νοσταλγική αίσθηση στο δωμάτιο.
Κάστρο
Στο εμπόριο θα βρείτε παιδικά έπιπλα ειδικά σχεδιασμένα για να δίνουν την αίσθηση του κάστρου. Μια τοιχογραφία ενός κάστρου σε έναν τοίχο του δωματίου ή ακόμα και ένας μεγάλος πίνακας μπορεί να δώσει θέμα στο δωμάτιο.
Ζούγκλα
Ένα δωμάτιο με θέμα τη ζούγκλα είναι ιδανικό για τη δημιουργία ενός χώρου που θα εξάπτει την φαντασία του παιδιού. Επιλέξτε υφάσματα με τη βλάστηση της ζούγκλας και εξοπλίστε το δωμάτιο με λούτρινα ζώα αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, όπως λιοντάρια και τίγρεις. Μια παραλλαγή του θέματος είναι οι δεινόσαυροι, με τους οποίους πολλά μικρά αγόρια έχουν μανία.
Πειρατές
Δεν υπάρχει αγόρι που να μην έχει περάσει από την πειρατική φάση. Υπάρχουν παιδικά έπιπλα, π.χ. κρεβάτια σε σχήμα καραβιού, που μπορεί πραγματικά να δώσουν σάρκα και οστά στο θέμα σας. Αν το παιδί βαρεθεί του πειρατές, μπορείτε να αλλάξετε το θέμα σας από πειρατικό σε ναυτικό ή θαλασσινό δωμάτιο. Αν δεν θέλετε να περιοριστείτε με την αγορά επίπλων για το θέμα σας, μπορείτε να δώσετε στο δωμάτιο θέμα κρεμώντας στον τοίχο έναν μεγάλο χάρτη κρυμμένου θησαυρού ή διάφορα αξεσουάρ από πειρατικά πλοία, όπως τιμονιέρα από καράβι, πειρατική σημαία και ένα σεντούκι σε κάποια γωνιά του δωματίου.
Προσωπικά ενδιαφέροντα
Ποδοσφαιρικοί αγώνες, τένις, μπάσκετ. Μπορείτε να δώσετε στο δωμάτιο του παιδιού σας αθλητικό πνεύμα επιλέγοντας σαν θέμα το αγαπημένο του σπορ. Διακοσμητικά στοιχεία για τον τοίχο μπορεί να είναι αθλητικές φανέλες ή κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας και αφίσες με διάσημους παίκτες του αθλήματος.

Κοινά θέματα και για τα δυο φύλα
Αν έχετε παιδιά διαφορετικού φύλου που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, πρέπει να επιλέξετε ένα πιο unisex θέμα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής.
Θάλασσα
Το θαλασσινό δωμάτιο είναι γενικά από τα πιο αγαπημένα θέματα των παιδιών και των δύο φύλων, ειδικά για τα ελληνόπουλα που ζουν σε μια χώρα όπου μπορούν να απολαμβάνουν συχνά τη χαρά της θάλασσας. Μπορεί το δωμάτιο να έχει σαν θέμα ένα θαλάσσιο ή υποθαλάσιο τοπίο, π.χ. παραλία, νησί, καράβι ή βυθό. Ανάλογα με το πόσο δραστική θέλετε να είναι η παρέμβασή σας στο χώρο, μπορείτε να επιλέξετε έναν τοίχο για να γίνει μια τοιχογραφία, υφάσματα επιπλώσεων με θαλασσινό θέμα ή να επενδύσετε σε διακοσμητικά στοιχεία στο χώρο, π.χ. καραβάκια.
Δάσος
Ένα θεματικό δωμάτιο με θέμα το δάσος είναι ο ιδανικός τρόπος, ειδικά για τα παιδιά της πόλης προκειμένου να νιώσουν πιο κοντά στη φύση. Δώστε έμφαση στο πράσινο, το οποίο μπορείτε να το επιλέξτε σαν βασικό χρώμα για τους τοίχους. Μπορείτε επίσης να εξοπλίσετε το χώρο με λούτρινα ζωάκια του δάσους και για τους τοίχους δέντρα, κλαδιά ή φύλλα ζωγραφισμένα ή υφασμάτινα σε πραγματικές διαστάσεις.
Πλανήτες
Ένα ακόμα θέμα που μπορεί να απογειώσει τη φαντασία των παιδιών και ταιριάζει και στα δύο φύλα. Δώστε έμφαση στο ταβάνι και το τελευταίο τέταρτο του τοίχου, δηλαδή από τη μέση του τοίχου και πάνω, αν επιλέξετε τη λύση της τοιχογραφίας. Μπορείτε όμως να εξασφαλίσετε την ατμόσφαιρα του διαστήματος με αφίσες. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε έναν έναστρο ουρανό με ειδικά αστέρια που υπάρχουν στο εμπόριο και φωσφορίζουν μόλις κλείσουν τα φώτα.
Εικόνες από παραμύθια
Αποτελεί ιδανική επιλογή για παιδιά προσχολικής ηλικίας ενώ παράλληλα τους δίνει το ερέθισμα να αγαπήσουν τη λογοτεχνία. Μπορεί να επιλέξετε μία σκηνή από ένα παραμύθι όπως ο Πίτερ Παν ή ο Πινόκιο που αγαπούν και τα δύο φύλα.
Αγαπημένο χρώμα
Τα χρωματικά σύνορα μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να βάλετε διαχωριστικές γραμμές στο κοινό δωμάτιο που μοιράζονται δύο παιδιά. Μπορεί τα παιδιά να σας προτείνουν το καθένα το αγαπημένο του χρώμα και με αυτό να «οριοθετήσετε» την περιοχή του μέσα στο δωμάτιο. Καλό είναι η αντίθεσή των δύο χρωμάτων να είναι ταιριαστή, π.χ. λαχανί με γαλάζιο, κίτρινο με μοβ, πορτοκαλί με πράσινο.

ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου