Επικίνδυνοι οι τρισδιάστατοι υπέρηχοι για τα έμβρυα;

Επικίνδυνοι οι τρισδιάστατοι υπέρηχοι για τα έμβρυα;


Εχουν γίνει το απόλυτο «must have» για τους ενθουσιώδεις μέλλοντες γονείς, λόγω της λεπτομερούς τρισδιάστατης απεικόνισης του εμβρύου.

Τα 3D υπερηχογραφήματα που προσφέρουν στους γονείς αναμνηστικές φωτογραφίες από την περίοδο που το μωρό τους βρισκόταν ακόμα στην κοιλιά της μητέρας του ωστόσο, ενδέχεται να συνδέονται με την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων στο παιδί.

Ενώ τα υπερηχογραφήματα ελέγχουν την υγεία του εμβρύου, οι τρισδιάστατοι υπέρηχοι που γίνονται αποκλειστικά για το σκοπό της αναμνηστικής φωτογράφησης μπορούν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μελέτες, να κρύβουν κινδύνους για το έμβρυο. Κι αυτό γιατί η ακτίνα του υπέρηχου μένει στάσιμη πάνω από το κεφάλι του περισσότερη ώρα από το κανονικό, ώστε να επιτευχθεί η τέλεια... πόζα.

Μέχρι πρόσφατα, τα υπερηχογραφήματα χρησιμοποιούνταν από τους γιατρούς αποκλειστικά για τη διάγνωση εμβρυικών ανωμαλιών. Η εν λόγω εξέταση ωστόσο, άρχισε σταδιακά να αποκτά εμπορικό χαρακτήρα, με πολλούς γονείς -κυρίως στο εξωτερικό- να προθυμοποιούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν φωτογραφίες των αγέννητων μωρών τους.

Οι διάφορες κλινικές, από την πλευρά τους, προωθούν για ευνόητους λόγους τους μη διαγνωστικούς υπέρηχους, υποστηρίζοντας ότι χάρη σε αυτούς οι γονείς, οι φίλοι και οι συγγενείς μπορούν να «δεθούν» καλύτερα με το αγέννητο μωρό.

Ανεξάρτητες αρχές του εξωτερικού θεωρούν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση του τυχόν προβλήματος. Για το λόγο αυτό, η Βρετανική Εταιρεία Ιατρικών Υπερήχων συμβουλεύει τους μέλλοντες γονείς να αποφεύγουν τα υπερηχογραφήματα που γίνονται αποκλειστικά για λόγους φωτογράφησης.

«Υπό το φως της διαδεδομένης χρήσης των υπερήχων για ιατρικούς σκοπούς, της αυξημένης εμπορικής χρήσης τους για σουβενίρ φωτογραφίες του εμβρύου και των μη επιβεβαιωμένων ενδείξεων για πιθανές νευρολογικές επιπτώσεις σε αυτό, προκύπτει η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Κι αυτό προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν μακροχρόνιες παρενέργειες των διαγνωστικών υπερηχογραφημάτων», αναφέρει τέλος στην ανακοίνωση της εταιρείας ο πρόεδρός της, Αντονι Σουίρντλοου.

Espressonews.gr 

Δημοσίευση σχολίου