8 προβλήματα, 8 λύσεις για το μητρικό θηλασμό.


Mπορεί να έχετε βαρεθεί να διαβάζετε για τα παιδιά μου, αλλά είμαι τόσο περήφανη μαμά, που δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας μια ακόμη προσωπική ιστορία. Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, ήμουν αποφασισμένη να τον θηλάσω αποκλειστικά για αρκετούς μήνες, καθώς έχω αλλεργίες και είχα ακούσει πως με το θηλασμό μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού. Για να μη μακρηγορώ, κατάφερα να τον θηλάσω 7 μήνες. Δεν θα ξεπερνούσα όμως τα διάφορα εμπόδια που εμφανίστηκαν στη... διαδρομή, αν δεν είχα στήριξη από την ομάδα του Συλλόγου Μητρικού Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League), ενός παγκόσμιου οργανισμού για την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Έχω μόνο μερικές σταγόνες πρωτόγαλα. Μήπως να δώσω στο μωρό μου «ξένο» γάλα;
Η φύση έχει προνοήσει για τη σωστή διατροφή του βρέφους από την πρώτη στιγμή. Το πρωτόγαλα, έστω και αυτές οι λίγες σταγόνες, είναι πλούσιο σε πρωτείνες, βιταμίνες και αντισώματα. Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα θα «κατέβει» το πλήρες γάλα και το μωρό σας θα αρχίσει να τρέφεται με μεγαλύτερες ποσότητες. Μέχρι τότε, το πρωτόγαλα του είναι όχι μόνο αρκετό αλλά και πολύτιμο. Επιπλέον, αν αρχίσετε από τώρα να δίνετε στο μωρό σας γάλα σε σκόνη, δεν θα είναι τόσο πεινασμένο ώστε να προσπαθήσει να πιάσει σωστά τη θηλή, ούτε θα πίνει τόσο μητρικό γάλα ώστε να παρακινηθεί η παραγωγή του από τον οργανισμό σας.

Δεν έχω αρκετό γάλα. Να δώσω στο μωρό συμπλήρωμα;
Το συμπλήρωμα θα αποσυντονίσει τον οργανισμό σας. Σκεφτείτε πως η παραγωγή του γάλακτος σχετίζεται με τη ζήτηση. Αν ο οργανισμός σας «καταλαβαίνει» πως το μωρό καταναλώνει όλο το γάλα που παράγει, θα αρχίσει να παράγει περισσότερο. Αν περισσεύει γάλα, επειδή δίνετε συμπλήρωμα και το μωρό σας δεν θηλάζει αποτελεσματικά, σταδιακά θα μειωθεί η παραγωγή του γάλακτος. Αν νιώθετε πως δεν έχετε αρκετό γάλα, ο καλύτερος τρόπος για να το αυξήσετε είναι να βάζετε το μωρό στο στήθος σας κάθε φορά που πεινάει. Εναλλακτικά, μπορείτε να βγάζετε με το θήλαστρο μερικά γραμμάρια γάλα μετά ή ενδιάμεσα από κάθε θηλασμό.
Το στήθος μου πρήζεται και «ξεχειλίζει». Είναι τρομερά άβολο. Μπορώ να κάνω κάτι;
Αυτό συμβαίνει κυρίως τις πρώτες μέρες μέχρι να «εδραιωθεί» ο θηλασμός, επειδή ο οργανισμός παράγει μεγάλη ποσότητα γάλακτος. Αν συνεχιστεί, μπορείτε να φοράτε μέσα από το σουτιέν ειδικά επιθέματα θηλασμού που συγκρατούν τις... διαρροές. Αν θέλετε να βγείτε έξω και φοβάστε μήπως εμφανιστείτε με δυο μεγάλες στάμπες στο στήθος, έχετε στην τσάντα σας αρκετά επιθέματα για να αλλάζετε και προτιμήστε να φοράτε σκούρα χρώματα στα οποία διακρίνονται δυσκολότερα οι λεκέδες.
Το στήθος μου δεν «ξεχειλίζει» πια. Μήπως αυτό σημαίνει πως μειώθηκε το γάλα;
Όταν ο οργανισμός προσαρμόζεται στις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας, αρχίζει να παράγει ακριβώς όσο γάλα χρειάζεται. Έτσι θα μειωθεί η αίσθηση δυσφορίας, το πρήξιμο και το «ξεχείλισμα» του στήθους. Εφόσον το μωρό σας δείχνει χορτάτο και ικανοποιημένο μετά από κάθε θηλασμό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Πονάνε τρομερά οι θηλές μου. Τι να κάνω;
Πιθανότατα δεν έχετε βρει ακόμη τη σωστή στάση θηλασμού. Το μωρό σας θα πρέπει να βάζει όλη τη θηλή και την άλω (ή τμήμα της) στο στόμα του για να μη δημιουργηθούν πληγές. Αν νιώθετε πόνο την ώρα που θηλάζετε, απομακρύνετε προσεκτικά το μωρό από το στήθος σας (βάλτε το μικρό σας δάχτυλο μεταξύ του στόματος του και της θηλής για να μη «βεντουζάρει» και πονέσετε περισσότερο) και δοκιμάστε ξανά. Θυμηθείτε να κάθεστε με τον κορμό όσο πιο ίσιο γίνεται και να φέρνετε το μωρό κοντά στο στήθος σας και όχι το αντίθετο. Αποφύγετε να καθαρίζετε τις θηλές σας με οινόπνευμα μετά το θηλασμό. Μπόλικο χλιαρό νερό και λίγο ουδέτερο σαπούνι είναι αρκετά. Αφού σκουπιστείτε ταμποναριστά, πιέστε ελαφρά τη θηλή ώστε να βγουν μερικές σταγόνες γάλα, το οποίο έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Απλώστε το γάλα αυτό στην περιοχή της θηλής και αφήστε όσο περισσότερες ώρες μπορείτε το στήθος σας ελεύθερο για να στεγνώνει φυσικά με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Πως ξέρω ότι το μωρό μου παίρνει αρκετό γάλα;
Ο καλύτερος τρόπος για να είστε ήσυχη είναι να ζυγίζετε το μωρό σας κάθε εβδομάδα, την ίδια ώρα (π.χ. πριν από τον πρώτο πρωινό θηλασμό) και με τα ίδια ρουχαλάκια. Αν το βάρος του αυξάνεται με το φυσιολογικό ρυθμό, σημαίνει ότι το μωρό σας παίρνει όσο γάλα χρειάζεται για την ανάπτυξη του. Ένας άλλος τρόπος είναι να βεβαιώνεστε πως βρέχει κάθε μέρα περισσότερες από 5-6 πάνες, ενδεικτικό ότι το μωρό παίρνει αρκετά υγρά.
Πρέπει να γυρίσω στη δουλειά. Θα χρειαστεί να διακόψω το θηλασμό;
Αν θηλάζετε αποκλειστικά από τη στιγμή που γεννήθηκε το μωρό σας και θέλετε να συνεχίσετε, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε να βγάζετε γάλα με το θήλαστρο και να το αποθηκεύετε στα ειδικά σακουλάκια (θα τα βρείτε στα είδη για μωρά σε μεγάλα καταστήματα) στην κατάψυξη, σε μικρές ποσότητες. Έτσι, όποιος φροντίζει το μωρό σας θα μπορεί κάθε φορά να αποψύχει την ποσότητα που θα χρειάζεται για να πιει. Φροντίστε όμως να το θηλάζετε όσο περισσότερο μπορείτε τα Σαββατοκύριακα και τις ώρες που είστε στο σπίτι για να μη μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος που παράγετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να βγάζετε με το θήλαστρο μια ποσότητα γάλακτος όσο είστε στη δουλειά σας (αν οι συνθήκες υγιεινής είναι οι κατάλληλες, μπορείτε να το βάζετε κατευθείαν στο ψυγείο και να το χρησιμοποιείτε για το γεύμα της επόμενης ημέρας, διαφορετικά θα χρειαστεί να το πετάξετε) ώστε να συνεχίσει να παράγεται από τον οργανισμό σας η απαραίτητη ποσότητα γάλακτος.
Πειράζει αν του δίνει ο σύντροφός μου μπιμπερό τη νύχτα;
Η ανάγκη για ξεκούραση, όταν έχουμε ένα μικρό μωρό που θηλάζει, είναι πράγματι πολύ μεγάλη. Σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόμαστε έναν... πρόθυμο σύντροφο που θα μας στηρίξει. Στην αρχή και μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός είναι προτιμότερο να μη δίνετε μπιμπερό στο μωρό γιατί μπορεί να μπερδέψει τις θηλές. Η τεχνική που χρησιμοποιεί για να πιει γάλα από το στήθος είναι πιο κοπιαστική και διαφορετική από την τεχνική που χρειάζεται για την τεχνητή θηλή. Έτσι το μωρό σας μπορεί να μπερδευτεί ή να απορρίψει το στήθος ως πιο δύσκολη διαδικασία.

Ποιος είναι ο Ελληνικός Σύλλογος Μητρικού Θηλασμού
Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική διεθνή οργάνωση (La Leche League International) με στόχο την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Αν θέλετε βοήθεια και συμβουλές σε θέματα θηλασμού, πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις του Ελληνικού Συλλόγου Μητρικού Θηλασμού ή να προμηθευτείτε το ενημερωτικό υλικό, καλέστε
στο τηλέφωνο 210 6003249.

Της Ελένης Δασκαλάκη
www.myworld.gr

Δημοσίευση σχολίου