Ετοιμάστε το σωστό κολατσιό για το παιδί σας


Γράφει: Ρίσβας Γρηγόρης, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Είναι γεγονός ότι οι σημερινοί ρυθμοί ζωής είναι πιεστικοί. Οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τα όποια προβλήματά τους, και ζητήματα που αφορούν στα παιδιά. Η διατροφή του παιδιού, αναμφισβήτητα κατέχει μία σημαντική θέση στη 'λίστα' των υπευθυνοτήτων ενός γονιού.

Κάτι που ακούμε πολύ συχνά, είναι η ανησυχία των γονέων για το τι μπορεί το παιδί να τρώει όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού και ιδιαίτερα τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει καλά οργανωμένο σύστημα σίτισης στα σχολεία. Έτσι, ο κάθε γονιός καλείται να φροντίσει ο ίδιος για τη διατροφή του παιδιού και τις ώρες που δεν το έχει κοντά του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι το πρωινό γεύμα. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε το παιδί πριν φύγει από το σπίτι να παίρνει πρωινό. Έτσι θα μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις δραστηριότητες της ημέρας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο σε σχέση με παιδιά που δεν τρώνε το πρωί. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας διαμορφώνεται και η συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό. Ένα παιδί που έχει μάθει τις αρχές του μέτρου, της ισορροπίας και της ποικιλίας, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει μία υγιή στάση απέναντι στο φαγητό και να τη διατηρήσει εφόρου ζωής.

Πέρα όμως από το πρωινό γεύμα, το παιδί θα πρέπει να τρώει και στο σχολείο. Η κατανάλωση ενδιάμεσου γεύματος είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Θα ήταν προτιμότερο, να ετοιμάζαμε οι ίδιοι το κολατσιό του παιδιού μας για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα αλλά και την ασφάλειά του. Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό είναι να περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες.

Μία πολύ εύκολη και πρακτική λύση, που αποτελεί ωστόσο ένα ιδανικό κολατσιό, είναι το τοστ με γαλοπούλα και τυρί. Εάν προσθέσουμε και λίγη ντομάτα ή αγγούρι, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θρεπτική του αξία. Επίσης, εάν επιλέξουμε ψωμί ολικής άλεσης, το τοστ αποτελεί ταυτόχρονα και μία πολύ καλή επιλογή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να δώσουμε στο παιδί ένα σουσαμένιο κουλούρι. Καλή ιδέα είναι να το γεμίσουμε με τυρί (για παράδειγμα κασέρι) και να το ψήσουμε. Το λιωμένο τυρί αρέσει πολύ στα παιδιά, έτσι μπορούν να το φάνε με ευχαρίστηση, ανώ ταυτόχρονα καλύπτουν και μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε ασβέστιο, που είναι βασικό συστατικό για την σωστή ανάπτυξη του σκελετού.

Από την άλλη, το σουσάμι είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να αλείψουμε το κουλούρι με κάποιο άλλο τυρί σε μορφή κρέμας. Θα πρέπει όμως να φροντίσουμε το τυρί αυτό να μην είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένο λίπος.

Μία άλλη λύση, που θα μας απαλλάξει και από τη διαδικασία προετοιμασίας κολατσιού και για 2-3 μέρες (εάν αυτό βέβαια αποτελεί πρόβλημα), είναι οι σπιτικές πίτες. Ένα μικρό κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ θρεπτικό ενδιάμεσο γεύμα, το οποίο είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά (ιδιαίτερα οι χορτόπιτες).

Θα ήταν προτιμότερο, να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αντί για κάποιο άλλο έλαιο ή λίπος (βούτυρο), αφού το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Βέβαια, και το ελαιόλαδο πρέπει να προστίθεται με φειδώ. Διαφορετικά, η θερμιδική απόδοση της πίτας μας θα είναι αρκετά μεγάλη.

Άλλες εναλλακτικές επιλογές αποτελούν οι φρυγανιές (σίτου ή σικάλεως), τα κράκερς (σίτου ή σικάλεως), τα μπισκότα τύπου Πτι-Μπερ ή digestive, αλλά και οι μπάρες δημητριακών, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχουν μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, ενώ περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλεγματος Β, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Επίσης, πολύ σημαντική θέση στο κολατσιό κατέχουν τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό θα ήταν να δίνουμε ένα με δύο φρούτα στο παιδί μας. Εναλλακτικά, προτιμούμε να δίνουμε ένα χυμό, ο οποίος δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. ΠΗΓΗ Α ΚΑΙ ΠΗΓΗ Β

Δημοσίευση σχολίου