Ουπς… ρεύτηκε!!!

recimo-386.jpg

Το τάισμα του νεογέννητου σίγουρα είναι μια μοναδική εμπειρία, ιδιαίτερα στην αρχή, όταν ακόμη αποτελεί «έδαφος προς ανακάλυψη». Η πιο σημαντική στιγμή του, που σφραγίζει και την επιτυχημένη… κατάληξή του δεν είναι άλλη από εκείνη του ρεψίματος. Μάθετε τα μυστικά που θα μετατρέψουν την έγνοια σας αυτή σε μια απλή διαδικασία.

Γιατί πρέπει να ρευτεί;
Το ρέψιμο –όχι μόνο στο τέλος αλλά και κατά τη διάρκεια του γεύματος- βοηθά στην αποβολή του αέρα που καταπίνουν τα μωρά την ώρα που τρώνε. Εάν δεν ρευτούν συχνά, η μεγάλη ποσότητα αέρα που καταπίνουν μπορεί σε κάποιες φορές να προκαλέσει εμετό, νευρική συμπεριφορά αλλά και αέρια. Τότε, διακόπτεται η όρεξή τους και πρέπει να τα βοηθήσετε να βγάλουν τον αέρα από το στομάχι τους και να συνεχίσουν ή να ολοκληρώσουν το γεύμα τους.
Πώς θα το βοηθήσετε να ρευτεί
Πολλές είναι οι στάσεις εκείνες που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα γρήγορο και… επιτυχημένο ρέψιμο. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω:
1. Κρατήστε το βρέφος όρθιο στην αγκαλιά σας έτσι ώστε να ακουμπά το κεφάλι του στον ώμο σας. Καλό θα ήταν να φροντίσετε να έχετε στρώσει πρώτα ένα καθαρό πανί το οποίο δρα προστατευτικά και ενάντια των ρύπων που μαζεύονται στα ρούχα αλλά κρατάει μακριά μικρά χνούδια. Με το ένα χέρι χτυπήστε απαλά το μωρό στην πλάτη.
2. Ακουμπήστε το μικρό σας καθιστό στα ποδιά σας. Βάλτε την παλάμη σας στο στήθος του και κρατήστε σταθερό το σαγόνι του. Χαϊδέψτε με το άλλο σας χέρι την πλατούλα του πιέζοντας μαλακά από πάνω προς τα κάτω.
3. Κρατήστε το μωρό μπρούμυτα στην αγκαλιά σας, έτσι ώστε να είναι ξαπλωμένο πάνω στην κοιλιά του. Φροντίστε το κεφάλι του να είναι ψηλότερα από το στήθος του και μαλακά χτυπήστε την πλάτη του.

Μάθετε ότι….
… Συνήθως όλα τα μωράκια ρεύονται, είτε θηλάζουν είτε όχι. Υπάρχει όμως πάντα και το ενδεχόμενο να μην ρευτούν, κυρίως εάν θηλάζουν. Μην ανησυχείτε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να το βοηθήσετε να ρευτεί για περίπου δέκα λεπτά και εάν δείτε πως δεν ανταποκρίνεται, ξαπλώστε το.
… Τα χτυπήματα στην πλάτη πρέπει να είναι ελαφρά. Εάν τα δυναμώσετε δεν θα βοηθήσετε το μικρό σας να ρευτεί γρηγορότερα, αλλά αντίθετα να γίνει πιο νευρικό.
…Εάν το μωρό δείχνει εκνευρισμένο κατά τη διάρκεια του γεύματός του, σταματήστε να το ταΐζετε, βοηθήστε το να ρευτεί και συνεχίστε το γεύμα του.
…Καλό είναι να το βοηθάτε να ρεύεται κάθε φορά που καταναλώνει 60-90ml γάλα εάν δεν θηλάζετε ή κάθε φορά που αλλάζετε στήθος κατά το θηλασμό.
… Εάν παρατηρήσετε πως έχει πολλά αέρια ή σας φαίνεται ανήσυχο την ώρα που τρώει, επιδιώξτε να ρεύεται ανά 30ml γάλακτος ή κάθε πέντε λεπτά κατά το θηλασμό.
…Εάν περάσουν κάποια λεπτά και δεν ρευτεί, αλλάξτε τη στάση του και συνεχίστε να προσπαθείτε για ακόμη μερικά λεπτά.
…Για τους πρώτους έξι μήνες, καλό είναι να κρατάτε το μωρό σε όρθια στάση για δέκα λεπτά μετά το γεύμα του για να «γυρίσει» το γάλα πίσω. Μην ανησυχείτε εάν αποβάλλει μια μικρή ποσότητα γάλακτος. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.
…Όσο μεγαλώνει, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν δεν ρεύεται κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα του. Αυτή η αντίδραση τις περισσότερες φορές σημαίνει πως το μωράκι σας έχει μάθει να τρώει χωρίς να καταπίνει περισσότερο αέρα.

Της Φλώρενς Τοκατλιάν, με τη συνεργασία της παιδιάτρου Άννας Αλημαντήρη
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου