Αγωνία για την τύχη δύο σιαμαίων κοριτσιών


Δύο σιαμαία κορίτσια ηλικίας 3 ετών από το Πακιστάν, η Τρίσνα και η Κρίσνα, χειρουργούνται σήμερα, για να αποχωριστούν, στο νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης και έχουν προκαλέσει τη συγκίνηση της κοινής γνώμης, καθώς η περιπέτειά τους έχει μόλις 25% πιθανότητες να καταλήξει επιτυχώς.

Η εγχείριση, στην οποία συμμετέχουν 16 νευροχειρουργοί, ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να διαρκέσει 16 ώρες.

Πρόκειται για την τελευταία επέμβαση αποχωρισμού των δυο κοριτσιών, τα οποία έχουν υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και η μεγάλη πρόκληση για την ιατρική ομάδα είναι πλέον να καταφέρει να χωρίσει τον εγκέφαλό τους, ο οποίος παραμένει ακόμα ενωμένος κατά 10%, με έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο νευρολογικό τρόπο.

Οι γιατροί τοποθέτησαν μεταξύ του δέρματος και του οστού του κρανίου, στο σημείο που είναι ενωμένα τα δύο παιδιά, πέντε μηχανισμούς που μοιάζουν με ελατήρια.

Η ιατρική ομάδα, "φούσκωσε" αυτές τις μικρές συσκευές με υγρό, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κεφάλια των κοριτσιών, προκειμένου να αναπτυχθούν και περισσότεροι επιδερμικοί ιστοί που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως επιδερμίδα που θα καλύψει το σημείο που θα μείνει κενό μετά την αποσύνδεσή τους.

Η ομάδα των χειρουργών έχει καταφέρει να "αυτονομήσει" πολλές λειτουργίες και για τα δύο κοριτσάκια, όπως τη νεφρική αλλά και αυτή της ομιλίας και τώρα φιλοδοξεί να χωρίσει όλες πλέον τις λειτουργίες.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί λένε πως "όλα πάνε καλά, αλλά είναι νωρίς ακόμα".

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοσίευση σχολίου