Η γιαγιά (δεν) έχει πάντα δίκιο


Άπειρες οι λαϊκές θυμοσοφίες που μπορεί να ακούσετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Πόσο συμφωνεί όμως η επιστήμη με αυτές;

«Αν έχεις μυτερή κοιλιά, θα κάνεις αγόρι» ενώ «αν το πρόσωπό σου αγριέψει, έχεις κορίτσι»… Πολύ πριν σας αποκαλύψει ο γιατρός το φύλο του μωρού, το έχει κάνει η γιαγιά σας. Παρατηρώντας το σχήμα της κοιλίτσας σας, το πρόσωπό σας, τις ορέξεις σας για διάφορα φαγητά, ακόμα και το… αν κάτσατε στο μαξιλάρι που από κάτω έκρυβε το ψαλίδι, βγάζει τα συμπεράσματά της. Και μπορεί εσείς να παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τη σειρά των επιχειρημάτων της, σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, τέτοιου είδους πεποιθήσεις αντέχουν στο χρόνο μόνο και μόνο επειδή έχουν 50% πιθανότητες να αποδειχθούν αληθινές, αλλά και επειδή οι περισσότερες έχουν πλάκα! Ας δούμε όμως τις πλέον δημοφιλείς από αυτές.

«Δεν κάνει να κοιμάσαι μπρούμυτα γιατί πλακώνεις το έμβρυο»

Πρόκειται για μια από τις σοφές απαγορεύσεις που μπορεί να ακούσετε το διάστημα της εννεάμηνης προσμονής. Σύμφωνα με τη γνώμη των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενών σας, οι στάσεις που πρέπει να παίρνετε στον ύπνο είναι ανάσκελα ή στο πλάι και όχι μπρούμυτα γιατί πιέζετε το έμβρυο, συγκεκριμένα «το πλακώνετε».
Τι ισχύει: Μπορείτε να κοιμάστε όπως θέλετε, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία στάση που προκαλεί ενόχληση ή βλάβη στο μωρό ώστε να την αποφύγετε. Το αγγελούδι σας είναι πολύ πιο καλά προστατευμένο και ασφαλές μέσα στη μήτρα από όσο νομίζετε! Ωστόσο, όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, θα διαπιστώσετε πως δεν γίνεται να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την αγκαλιά του Μορφέα μπρούμυτα, διότι έτσι πιέζεται και πονά το διογκωμένο στήθος σας, αισθάνεστε δυσφορία και καθώς στρογγυλεύετε, δεν θα είναι και η πιο άνετη θέση για να χαλαρώσετε.

«Στο αγόρι γλυκαίνει το πρόσωπό σου»
Θέλετε να οργανώσετε σιγά-σιγά το δωμάτιο που θα υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας και δεν ξέρετε αν οι κουρτίνες πρέπει να είναι ροζ ή γαλάζιες αφού ακόμα αγνοείτε το φύλο του μωρού; Κανένα πρόβλημα, αρκεί να σας περιεργαστεί ένας άνθρωπος που «ξέρει»! Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να σας πουν με βεβαιότητα πως θα κάνετε αγοράκι επειδή το πρόσωπό σας είναι ήρεμο και γλυκό ή επειδή έχετε λιγότερη τριχοφυΐα. Όσο για τα σημάδια που… φωνάζουν ότι έχετε κοριτσάκι, είναι η εμφάνιση ακμής αλλά και το γεγονός πως τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας αγριεύουν και ασχημαίνετε.
Τι ισχύει: Καμία έγκυος δεν είναι άσχημη αφού διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής της και αυτό φαίνεται από το μόνιμο χαμόγελο που ομορφαίνει το πρόσωπό της. Σε λίγο καιρό θα κρατά στην αγκαλιά το μωρό της με το οποίο δέθηκε και το οποίο αγάπησε όσο το σώμα της του έδινε ζωή για να μεγαλώσει, κάτι που την κάνει να λάμπει από ευτυχία! Οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι όλες αποτέλεσμα των ορμονών που κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν τις μέλλουσες μαμάδες ανάλογα με τον οργανισμό και το χαρακτήρα τους. Όσοι λοιπόν έχουν το χάρισμα να «διαβάσουν» στο πρόσωπό σας αν θα γίνετε αγορομάνα, παίζουν απλώς με τις μισές πιθανότητες να πέσουν μέσα αφού δεν υπάρχει καμία επιστημονική υποψία πως τα χαρακτηριστικά σας προμηνύουν το φύλο του μωρού.

«Μην κάθεσαι σταυροπόδι γιατί πιέζεις το μωρό»
Είναι πολύ πιθανό να ακούσετε τη συγκεκριμένη συμβουλή από το Β τρίμηνο και μετά, καθώς το μέγεθος της κοιλιάς σας σταδιακά αυξάνεται για να βολέψει το μωρό που όλο και μεγαλώνει. Μια παραλλαγή αυτής, πάντα αναφορικά με το σταυροπόδι, είναι ότι η εν λόγω στάση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο μωρό αφού είναι πολύ πιθανό να τυλιχτεί με τον ομφάλιο λώρο και… να πνιγεί!
Τι ισχύει: Η συγκεκριμένη άποψη είναι αβάσιμη, αφού η μήτρα στην οποία αναπτύσσεται ο θησαυρός σας απέχει κατά πολύ από τα πόδια. Όπως καταλαβαίνετε, είναι απίθανο να του ασκηθεί κάποια πίεση ενώ όσον αφορά την πιθανότητα να τυλιχτεί στον ομφάλιο λώρο, είναι δύο φορές απίθανη. Το σταυροπόδι στην εγκυμοσύνη είναι απαγορευτικό μόνο αν έχετε εμφανίσει κιρσούς γιατί εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Δεν έχετε λοιπόν λόγο να σταματήσετε να σταυρώνετε τα πόδια σας αν και όσο πλησιάζει η μέρα του τοκετού δεν θα είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου!

«Όταν έχεις καούρες μεγαλώνουν τα μαλλάκια του»

Και ενώ εσείς αναρωτιόσασταν γιατί έχετε αυτή την απαίσια αίσθηση καύσου, η γιαγιάκα σας έχει την απάντηση που τόσο καιρό ψάχνατε! Σύμφωνα λοιπόν με τη «γιατρό» που είχατε κρυμμένη στο σπίτι σας, η εμφάνιση των πρώτων μαλλιών στο κεφαλάκι του μωρού και η ανάπτυξή τους είναι η αιτία του ενοχλητικού συμπτώματος. Όσο περίεργη και να σας ακούγεται αυτή η θεωρία σήμερα, για πολλές γυναίκες μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας ήταν η… βαθύτερη αιτία της καούρας.
Τι ισχύει: Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλαρώνει ο σφιγκτήρας στην είσοδο του στομάχου σας λόγω των ορμονών, κάτι που επιτρέπει στα οξέα (που εκχύνονται σε αυτό κάθε φορά μετά το φαγητό και βοηθούν στην πέψη) να εισχωρούν στον οισοφάγο και να τον ερεθίζουν. Ο καυστικός πόνος πάνω από την κοιλιά που μπορεί να συνοδεύεται και από ξινίλες, είναι πιο έντονος στο Γ τρίμηνο. Θα σας συμβουλεύαμε λοιπόν αντί να περιμένετε να... μακρύνουν τα μαλλιά του μωρού σας, να αντιμετωπίσετε την περίεργη αίσθηση:
1. Τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα. Επίσης, περιορίστε τα πικάντικα, τα ξινά και τα τηγανητά.
2. Επιλέγοντας στάσεις που δεν ευνοούν τις ξινίλες: βάλτε δυο μαξιλάρια στην πλάτη σας όταν ξαπλώνετε για να είστε ελαφρώς ανασηκωμένη, προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι και φροντίστε να μην σκύβετε.

«Μην χαϊδεύεις την κοιλιά σου γιατί θα γεννήσεις πρόωρα»

Εκεί που έχετε απλωθεί στην πολυθρόνα και χαϊδεύετε την κοιλίτσα σας κάνοντας όνειρα για όσα σας περιμένουν με τον ερχομό του μωρού, η φωνή της μαμάς σάς προσγειώνει απότομα. Την ακούτε να σας μεταφέρει τη σοφή συμβουλή της δικής της μαμάς που θέλει την έγκυο να οδηγείται στο μαιευτήριο νωρίτερα από το αναμενόμενο αν αγγίζει το θαύμα της ζωής που συντελείται μέσα της.
Τι ισχύει: Οι απαλές κινήσεις των δακτύλων ή και ολόκληρης της παλάμης στην περιοχή της κοιλιάς δεν είναι δυνατό να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό, σε αντίθεση με το πολύ έντονο τρίψιμο. Τα χάδια μεταφέρουν τα τρυφερά μας συναισθήματα και έχουν μόνο θετικές επιδράσεις σε όποιον τα δέχεται. Ειδικά κατά την εμβρυική περίοδο αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους τρόπους επικοινωνίας του εμβρύου με τη μαμά του, που βοηθά στη δημιουργία μιας δυνατής σχέσης μεταξύ τους. Το καλύτερο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να χαρίζετε απλόχερα τα χάδια σας στο πλασματάκι σας με κάθε ευκαιρία.

«Μην πίνεις αναψυκτικά με ανθρακικό γιατί θα κουφαθεί το μωρό»

Αν λατρεύετε τα ανθρακούχα ποτά έχετε έναν πολύ σοβαρό λόγο να σταματήσετε να τα πίνετε όσο διανύετε την πιο ενδιαφέρουσα φάση της ζωής σας: το ανθρακικό επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό την ακουστική ανάπτυξη του εμβρύου που όταν γεννηθεί δεν... θα ακούει! Τι κάθεστε λοιπόν; Ξεφορτωθείτε τα «κακά» ποτά από το σπίτι το συντομότερο!
Τι ισχύει: Οι ουσίες που περιέχονται στα αγαπημένα σας αναψυκτικά σε καμία περίπτωση δεν έχουν τέτοια δυνατότητα ώστε να μην επιτρέπουν στο μωρό να αναπτύξει φυσιολογικά το εσωτερικό αφτί και να μην ακούει μετά τη γέννηση. Μην αγχώνεστε λοιπόν άδικα γιατί ο συσχετισμός δεν έχει καμία λογική βάση. Αντί όμως να προσπαθήσετε να μεταπείσετε τη γιαγιά σας ή όποιον σας «προειδοποίησε» για τις συνέπειες του ανθρακικού ότι κάτι τέτοιο είναι άτοπο, θα ήταν καλύτερα ούτως ή άλλως να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση τέτοιων ποτών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη ζάχαρη που περιέχουν και μάλιστα σε γενναίες ποσότητες.

Τι άλλο θα ακούσουν τα αφτάκια σας…
1. «Αν κάτσεις πάνω σε ψαλίδι θα κάνεις κορίτσι ενώ αν κάτσεις σε μαχαίρι αγόρι» (κάποιος έχει αναλάβει να κρύψει τα αντικείμενα κάτω από τα μαξιλάρια και παρατηρεί πού θα κάτσετε για να σας αποκαλύψει το φύλο του μωρού).
2. «Αν η σύλληψη έγινε πριν τις γόνιμες μέρες έχεις κορίτσι ενώ αν έγινε μετά, αγόρι».
3. «Αν δεν φας αυτό που σου μύρισε θα αποβάλλεις».
4. «Αν γενικότερα τρως καλά και το πρωινό σου είναι πλούσιο σε δημητριακά θα κάνεις γιο, ενώ αν κάνεις συχνά δίαιτες, κόρη».
5. «Αν ταλαιπωρείσαι με πρωινές ναυτίες στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι… φως φανάρι πως θα κάνεις κόρη».
6. «Το πρώτο παιδί είναι πάντα πιο όμορφο από τα επόμενα».
7. «Αν στην αρχή της εγκυμοσύνης έχεις αδυναμία στις μπανάνες ή στο κρέας θα κάνεις γιο ενώ αν προτιμάς τα σκουροπράσινα λαχανικά ή τους ξηρούς καρπούς, κορίτσι».
8. «Αν η κοιλιά σου είναι μυτερή έρχεται γιος ενώ αν πλαταίνει στα πλάγια, κόρη».

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ,
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΜΗΤΕΡΑ», ΕΛΕΝΗΣ ΑΛΤΑΝΗ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου