Καθοριστικό το δεύτερο έτος για πιθανή παχυσαρκία του μωρού

Την προσοχή των γονέων που έχουν μικρά παιδιά εφιστούν Αμερικανοί επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι το βάρος των μωρών που βρίσκονται στο δεύτερο έτος της ζωής τους καθορίζει εάν αυτά -ως ενήλικες πλέον- εκδηλώσουν πρόβλημα παχυσαρκίας. Η έρευνα, υπό τον παιδίατρο John Harrington, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της South Virginia, αποκαλύπτει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το κρίσιμο ηλικιακό σημείο είναι αυτό των τριών μηνών!

Οι επιστήμονες παρατήρησαν στα παιδιά με αυξημένο δείκτη σωματικής μάζας ότι άρχιζαν να παίρνουν κιλά ήδη από τη νηπιακή ηλικία τους, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης μάζας 0.08 μονάδες/μήνα πάνω από το κανονικό.
Η προσθήκη επιπλέον βάρους άρχισε κατά τη διάρκεια του τρίτου μήνα ζωής των παιδιών, ενώ μέχρι την ηλικία των δύο, περισσότερα από τα μισά παιδιά ήταν υπέρβαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ηλικία των πέντε χρόνων, σχεδόν το 90% παρουσίασε πρόβλημα παχυσαρκίας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Pediatrics», επισημαίνει ότι η παιδική παχυσαρκία επιδεινώνεται συνεχώς στις δυτικές χώρες και επιβαρύνει τον οργανισμό των ανθρώπων, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και πίεση.

zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου