2.03.2010

Ο σύντροφος πολύτιμος και στη γέννα...

Ο ενεργός ρόλος του σε όλη τη διάρκεια του τοκετού και το καλωσόρισμα στο παιδί του θα γίνουν επίσης τα θεμέλια μιας δυνατής πρακτικής αγάπης. Θα είναι ένας πατέρας, ο οποίος από την αρχή θα μοιράζεται πρόθυμα μαζί σας τις χαρές και τις ευθύνες της ανατροφής του μικρού σας. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να ξέρετε εκ των προτέρων ούτε πώς θα εξελιχτεί ο τοκετός ούτε πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει ο καλός σας σε θέματα πρακτικά κατά τη διάρκειά του.

Ωστόσο, οι τρόποι για να σας βοηθήσει είναι πολλοί εκτελώντας ακόμα και καθήκοντα μαίας. Φτάνει να έχει προετοιμαστεί, να έχει διαβάσει τα ίδια με εσάς βιβλία, να έχει παρακολουθήσει μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής.

Τι μπορεί να προσφέρει ο σύντροφός σας


• Να σας διαβάζει κάτι ευχάριστο ή να παίζει μαζί σας κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.

• Να «εισπράττει» τον εκνευρισμό σας χωρίς να θυμώνει. Είναι ο δικός σας άνθρωπος και επομένως είναι φυσικό να ξεσπάτε επάνω του με μεγαλύτερη άνεση τα νεύρα που θα σας προκαλούν η πολύωρη αναμονή, οι πόνοι και η κούραση.

• Να σας χαϊδεύει, να σας σκουπίζει το πρόσωπο, να σας δροσίζει το στόμα με λίγο νερό ανάμεσα στις συσπάσεις, να σας κάνει εντριβές στην πλάτη, στα πόδια και στους ώμους, να σας βοηθά να μετακινείστε και να αλλάζετε θέση.

• Να σας ρωτάει τι θέλετε και να φροντίζει να ικανοποιεί τις επιθυμίες σας.

• Να σας μιλάει στη διάρκεια των συστολών, για να σας ενθαρρύνει και να σας επαινεί για το κουράγιο σας.

• Να σας θυμίζει πώς πρέπει να αναπνέετε στη διάρκεια των συσπάσεων κάνοντας τις διάφορες αναπνοές μαζί σας.

• Να διαβιβάζει τις επιθυμίες ή τις απορίες σας στη μαία ή το γιατρό. Θα έχετε έτσι την αίσθηση ότι ελέγχετε την κατάσταση.

• Να σας επαναλαμβάνει ότι η στιγμή ης γέννησης του παιδιού πλησιάζει και η ταλαιπωρία σας δεν θα αργήσει να τελειώσει.

• Να σας δείξει σ’ ένα καθρεφτάκι το μωράκι την ώρα που ξεπροβάλλει.

• Να σας αγγίξει τρυφερά και να σας χαϊδέψει μόλις γεννηθεί το μικρό σας.

• Να ακουμπήσει το νεογέννητο παιδί σας πάνω στην κοιλιά σας.

• Να απαθανατίσει φωτογραφικά ή με κάμερα αυτές τις στιγμές.


Η θέση του μωρού πριν από τον τοκετό στον πυελικό χώρο της μητέρας ονομάζεται προβολή. Η πιο συνηθισμένη προβολή είναι όταν το μωρό γεννιέται με το κεφάλι κάτω, τους γλουτούς προς τα επάνω, την κορυφή του κεφαλιού του (ινίο) προς την έξοδο της πυέλου και το πρόσωπο στραμμένο προς το πάτωμα.

Η θέση αυτή, η οποία λέγεται πρόσθια ινιακή προβολή, επιτρέπει στο μικρό να περάσει εύκολα μέσα από το γεννητικό δίαυλο. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών (4% - 5%) δεν έχει πάρει αυτήν τη στάση, αλλά κατεβαίνει σε διάφορες άλλες -ανώμαλες- προβολές, οι οποίες δεν ευνοούν τη διέλευσή του από το γεννητικό σωλήνα και επιβάλλουν την παρέμβαση του γιατρού. Δύο από τις πιο συνηθισμένες ανώμαλες προβολές είναι:

1.Η οπίσθια ινιακή προβολή

Το κεφαλάκι του μωρού προβάλλει πρώτο, αλλά το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας.

2.Η ισχιακή προβολή

Το μωρό έρχεται με τα οπίσθια, τα οποία βρίσκονται προς την έξοδο της πυέλου. Περνούν πρώτα από το γεννητικό σωλήνα, η διαστολή του οποίου συνήθως δεν είναι αρκετή ώστε να βγει εύκολα και το κεφαλάκι του παιδιού. Ο μαιευτήρας εδώ θα φανεί πόσο έμπειρος είναι. Μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις να το γυρίσει στη σωστή θέση και ο τοκετός να εξελιχτεί απολύτως φυσιολογικά.

Πηγή: www.yourbaby.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© TA ZOYZOYNIA, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena