Τα αυτιστικά παιδιά απεχθάνονται τις αγκαλιές

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι οι καθυστερήσεις σε καίριες περιόδους ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου, ίσως, να εξηγούν γιατί στα αυτιστικά άτομα δεν αρέσουν οι αγκαλιές.
Με μελέτη που έγινε σε πειραματόζωο με σύνδρομο «Fragile X», διαπιστώθηκε ότι η «καλωδίωση» στο μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αφή αργεί πολύ να σχηματιστεί. Στο ιατρικό περιοδικό «Neuron», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν να κατανοήσουμε γιατί τα άτομα που έχουν το σύνδρομο εκδηλώνουν υπερευαισθησία στη φυσική επαφή.
Επιπλέον, υποδεικνύονται τα στάδια ανάπτυξης κατά τα οποία η θεραπεία θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική.

Το σύνδρομο «Fragile X» προκαλείται από ένα μεταλλαγμένο γονίδιο στο χρωμόσωμα X, το οποίο ευθύνεται για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται «Fragile X Πρωτεΐνη Νοητικής Υστέρησης».
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η πρωτεΐνη διευθύνει την παραγωγή περαιτέρω πρωτεϊνών που βοηθούν στη δημιουργία νοητικής «συνοχής» στο μυαλό. Τα αγόρια επηρεάζονται συνήθως περισσότερο από αυτή την κατάσταση, η οποία είναι η πιο γνωστή αιτία του αυτισμού, καθώς έχουν μόνο το χρωμόσωμα Χ. Εκτός από διανοητική ανεπάρκεια, υπέρ-κινητικότητα, συναισθηματικά προβλήματα και άλλα που αφορούν στη συμπεριφορά, τα άτομα με σύνδρομο «Fragile X» παρουσιάζουν επίσης προβλήματα οπτικής επαφής, ενώ παράλληλα δεν αρέσκονται στη σωματική επαφή.

Zougla.gr 

Δημοσίευση σχολίου