Γιατί ο γονιός να πάει το παιδί στο κουκλοθέατρο;

Ζούμε σε μια εποχή που οι γονείς έχουν μεγάλο άγχος να προσφέρουν στα παιδιά τους όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες για γνώσεις. Ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών θέλουν να τον γεμίσουν με δραστηριότητες, που ως στόχο έχουν την αύξηση του δείκτη νοημοσύνης τους, πιστεύοντας ότι αυτό θα είναι το κλειδί της επιτυχίας στην μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Αποτέλεσμα: παιδιά με πολλά τυπικά προσόντα, χωρίς όμως χαμόγελο, χωρίς κοινωνική άνεση, χωρίς ψυχική ηρεμία.

Οι κουκλοπαίκτες όμως έχουν να σας προτείνουν μια δοκιμασμένη συνταγή, που θα δώσει στα παιδιά μας και αγωγή και ψυχαγωγία. Και αυτή η συνταγή είναι το ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ. Μέσα στο μαγικό κόσμο της φαντασίας και της ποίησης, το παιδί θα ταυτιστεί με την κούκλα και θα συμμετέχει στις δραματικές της περιπέτειες ή στις κωμικές καταστάσεις της, που συχνά περιπλέκονται από τα ίδια τα παθήματά της. Το παιδί διασκεδάζει αλλά και παραδειγματίζεται από τα σφάλματά της. Αυτό, λοιπόν, είναι και το μαγικό στοιχείο, και το βλέπουμε κατά τη διάρκεια της παράστασης στην ελεύθερη άσκηση της παιδικής φαντασίας, γεμάτης από αντιφατικότητα συναισθημάτων μίσους και αγάπης.

Η κούκλα για το παιδί είναι ο κόσμος του όλος. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τα παιδιά μετά την παράσταση θέλουν να δουν τις κούκλες από κοντά, να τις αγγίξουν, και να διαπιστώσουν ότι ένας άνθρωπος είναι κρυμμένος πίσω από το παραπέτασμα, κινεί την κούκλα και μιλά για λογαριασμό της. Τότε νιώθουν ότι η κούκλα -και όχι ο κουκλοπαίκτης- είναι ο δικός τους «άνθρωπος», και με αυτήν επικοινωνούν και ταυτίζονται.




Πηγή: Κουκλοθέατρο ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης

http://www.puppetry.gr

zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου