Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;

Τι είδους πρωινό είναι καλό να τρώνε τα παιδιά μας; Ποια δημητριακά πρωινού χρειάζεται να αγοράζουμε; Μήπως να επιλέγουμε δημητριακά με σοκολάτα ή άλλη υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να τα καταναλώνουν πιο εύκολα;

Στα συνήθη αυτά ερωτήματα των γονιών επιχείρησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ των ΗΠΑ. Κύριοι στόχοι της έρευνάς τους ήταν να εξετάσουν κατά πόσο τα παιδιά θα καταναλώσουν δημητριακά πρωινού με χαμηλά σάκχαρα και ακόμα τα αποτελέσματα της κατανάλωσης υψηλής σε σύγκριση με χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη δημητριακών.

91 παιδιά που βρίσκονταν σε καλοκαιρινή κατασκήνωση χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες: η μία έλαβε για πρωινό δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και η δεύτερη δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Στο πρωινό υπήρχε ακόμα για όλα τα παιδιά γάλα χαμηλών λιπαρών, χυμός πορτοκαλιού, μπανάνες, φράουλες και κύβοι ζάχαρης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα επέλεξαν ό,τι άλλο ήθελαν από τα παραπάνω για πρωινό και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια μετά το φαγητό. Οι ερευνητές εξέτασαν αυτά που κατανάλωσαν και υπολόγισαν τον αριθμό θερμίδων που έλαβε το κάθε παιδί.

Όλα τα παιδιά, όχι μόνο εκείνα που έφαγαν δημητριακά με πολλή ζάχαρη, ανέφεραν ότι τους άρεσε το πρωινό. Τα παιδιά που κατανάλωσαν τα δημητριακά με λίγη ζάχαρη πήραν κατά μέσο όρο ποσότητα μιας μερίδας δημητριακών (35 γραμμάρια), ενώ εκείνα που έφαγαν τα δημητριακά με την πολλή ζάχαρη κατανάλωσαν σημαντικά περισσότερα, σχεδόν διπλάσια ποσότητα (61 γραμμάρια). Η ομάδα με την υψηλή ζάχαρη κατανάλωσε σχεδόν διπλάσια ποσότητα ζάχαρης ( 24 γραμμάρια έναντι 12.5 γραμμαρίων). Οι ολικές θερμίδες που καταναλώθηκαν στο πρωινό δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν διάφερε επίσης η ποσότητα γάλακτος που έλαβαν. Αντίθετα, μεγάλη διαφορά υπήρχε στην κατανάλωση φρούτων: η ομάδα παιδιών που έφαγε τα δημητριακά με την πολλή ζάχαρη έβαλαν φρούτα στα δημητριακά τους σε ποσοστό μόλις 8%, ενώ στην ομάδα των παιδιών με την λίγη ζάχαρη 54% έβαλαν φρούτα στο πρωινό τους. Το ποσοστό θερμίδων που προήλθαν από φρούτα ήταν 13% για τα παιδιά που έφαγαν τα γλυκά δημητριακά, σε σύγκριση με 20% για τα παιδιά της δεύτερης ομάδας.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι, συγκρινόμενα με τα δημητριακά χαμηλής ζάχαρης, τα δημητριακά πρωινού υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αυξάνουν την ολική κατανάλωση ζάχαρης στα παιδιά, ενάντια στην κατανάλωση πιο υγειινών επιλογών, όπως τα φρούτα. Συμπέραναν επίσης ότι τα παιδιά θα καταναλώσουν ευχάριστα δημητριακά χωρίς πολλή ζάχαρη, εφόσον τους τα προσφέρουμε, επιλογή που θα έπρεπε να κάνουμε ως γονείς για να προσφέρουμε μια ανώτερη επιλογή πρωινού.

Αγοράστε λοιπόν υγειινά δημητριακά και κορν φλέικς πρωινού. Αποφύγετε να αγοράσετε τα «παιδικά» δημητριακά με πολλή ζάχαρη, σοκολάτα κλπ, με την δικαιολογία ότι μόνο αυτά τρώει το παιδί σας. Το παιδί σας θα συνηθίσει και θα καταναλώνει ευχάριστα δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, σε συνδυασμό με χυμό και φρούτα, αρκεί να το αποφασίσετε εσείς. Μην οδηγείστε σε κατώτερες λύσεις με φτωχή θρεπτική αξία και με κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης, παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητας και άλλων κακών. H συμπεριφορά των παιδιών μας στο πρωινό καθορίζεται από εμάς και από τις επιλογές μας.



Healthier World

Δημοσίευση σχολίου